Blogginlägg

Arbetsläger

2022-08-11 23:05

220810 Krokfors_214853

Idag har vi tagit paus från alla måsten hemma och tagit itu med stugans måsten. Vi har inte varit dit på två år, så gräset var högt (läs äng) och ett stort antal aspar hade slagit rot överallt. Jag gick med röjsågen i 5 timmar och ryggen är minst sagt mör. 

Hundarna tyckte det var spännande att strosa lösa och utforska omgivningen. 

 


Doftprov

2022-08-08 23:00

220808_135807Ikväll har jag och Axa varit till Piteå och gjort doftprov till NW1. Axa tyckte nog matte var lite trög, då hon fick påvisa 3 ggr att hon hittat rätt låda...

 

 

 

 

 

 

 

 

 


15000

2022-07-27 01:48

Jisses, ser att räknaren passerat 15000 besök på min hemsida. Tack till er alla som har glädje av den!

Mizzie_7382

Badgalningen Mizzie 13 månader (idag 12 år och lika glad i vattnet)...


Föräldralös

2022-07-26 23:01

20220719_135553Idag har jag blivit föräldralös, det är en konstig känsla även om jag uppnått en ålder av 56 år. Pappa dog för 13 år sedan, men mamma som var några år yngre än honom har kämpat på i sin ensamhet. Mamma var en väldigt viktig person för mig på många sätt. Hon gick i pension i samband med min första graviditet. Det var en jobbig tid då jag blev yr och svimmade då och då. Men hon höll mig sällskap och hjälpte även till under de två första åren då Jonas grinade på nätterna pga koliken, så jag fick sova på dagen.

När grabbarna börjat 6-års/skolan stannade de med taxin (vi bor i en by så barnen har skolskjuts) hos mormor & morfar och åt eftermiddagsmål innan de så småningom gick hem. 

När jag gick in i väggen, kom hon och pappa till oss på mornarna och rustade iväg barnen till taxin och höll mig sällskap och fixade middag osv.

Hon har bjudit familjen på middag otaliga gånger, bakat bullar, plockat bär, rensat rabatter - ja, listan går att göra hur lång som helst. Jag tror aldrig jag fått ett nej, då jag bett henne om hjälp. Helt enkelt "världens bästa mamma".

20220723_235236Då pappa gick bort sålde hon bilen eftersom hon inte kört så mycket sedan hon slutade jobba och därigenom blivit osäker på att köra. Det resulterade förstås i att hon blev mer låst till samhället och inte kunde färdas dit hon önskade på samma sätt. Men hon fick bra kontakt med en grannkvinna som hon umgicks flitigt med på promenader och kvällarna. Det var otroligt skönt för oss barn att veta att hon inte satt ensam jämt.

Hon fick dock dignosen Alzheimer och med åren blev hon sämre och sämre. Jag har alltid trott att den sjukdomen bara påverkade minnet, men det tillkom så mycket mer. Egentligen blev nog minnet det som bekymrade mig minst. Hungerskänslan försvann och på slutet hade hon stora problem med att både svälja mat och dryck. I fredags ringde sköterskan från korttidsboendet som hon vistats på varvat med lasarettet sedan januari. Hon hade börjat få blå fingrar och urinproduktionen hade avstannat. De rekommenderade oss att komma då de räknade med att hon kunde somna in om 0,5-5 timmar. 

Mammas syskon kom också dit och vi umgicks med mamma liggande i sängen som följde vad som hände och sas. Själv var hon inte så bra på att prata längre, men hon var med. Natten kom och gick och mamma kämpade på. Under lördagen pratade hon inte längre, hon sov mest och tittade upp då och då. Natten kom och gick och hon var med oss. Under söndagen sov hon djupare och var inte vaken alls. När hon verkade ha ont fick hon morfinspruta (förutom det morfinplåster och panodilsuppar de gav som underhåll). Natten kom och gick och vi försökte säja att "det är ok att släppa taget, du får gå vidare" men varje gång som vi under dessa dagar tänkte att nu är det nära, det kan inte bli värre, överraskade hon oss och kämpade vidare.

Under måndagen fick hon tätare sprutor och andhämtningen blev väldigt kort. Sent på kvällen var vi alla mycket trötta och fnittriga efter så lite sömn under flera dygn. (Vi hämtade ändå dit solsängar under lördagen som vi turades om att sova i 2-3 timmars pass, så alltid någon var vaken.) Det var lite befriande att få skratta bort lite av all den spänning som byggts upp. Min bror tog första passet mellan 00-03 och väckte sedan mig. Jag hann bara kliva upp och fråga hur hon haft det, så ändrades hennes andning igen. Hon fick upphåll som varade längre och längre och inom 10 minuter somnade hon in för gott, lugnt och stilla utan att göra något väsen av sig. 

Det kändes fint att få tvätta av henne och ta på "gå bort kläderna" som hon trivs så bra i. Vi fick göra ett så bra avslut som möjligt och jag är otroligt tacksam att hon slipper lida mer. Men jag känner mig halv, min bästa vän, min älskade mamma är borta. Jag har viskat om och om igen till henne under dessa dagar "världens bästa mamma", jag hoppas det blir ett mantra som hon tar med sig till den plats hon kommer till, där hon åter får träffa "världens bästa pappa".

20211224_213736

Julafton 2021

- Vila i frid -

  


Rallylydnad Kalix

2022-07-23 02:26

I veckan var det dags för klubbens stora sommartävling (onsdag & torsdag). Ca 280 starter, fördelade på fyra domare. Det blev väldigt intensiva dagar då jag tävlade med alla tre hundarna, var tävlingssekreterare i AKL (Avancerad klass) och var examinator åt en blivande domare vid två klasser på torsdagen. 

IMG_20220720_235747_169Först ut på onsdagen var Axa i NKL (Nybörjarklassen). Hennes första klass gick inomhus för domare Bea. Axa gick jättefint och hade bra fokus, så vi fick ihop 90 poäng och en andra plats.

Hennes andra start gick utomhus för domare Elin. Där var det inte lika lätt att fokusera på matte, med störningar runt omkring av både hundar och människor. Men däremellan jobbade hon på bra och vi fick totalt 84 poäng och en ny andra plats. Med de två kvalificerade (över 70 poäng) resultaten tillsammans med det hon gjorde i Piteå fick hon titeln RLDN och får flytta upp i nästa klass.

Under torsdagen startade hon bara i NKL A i och med att jag skulle jobba med examination under NKL B. Även den banan var ute på grusplan för domare Jenny. Kommentaren var: "Riktigt trevlig runda, trevligt ekipage, härlig attityd i fotgående, snygga frontpositioner". Vi bommade ett moment då hon ställde sig upp då hon skulle sitta kvar, men fick ändå ihop 81 poäng. Bra jobbat lilla pyret!

Mizzie som snart börjar tävla på "övertid" hade blandad fokus och däremed poäng. Hon behöver komma upp i 90 poäng för att få sitt sista cert och däremed bli Svensk Rallylydnadschampion. Hon gjorde totalt fyra starter under dagarna. 

Hennes första start ute i rinken för domare Carola hade bra fokus under banans första halva. Det var en lååång inmarsch (över 20 meter), men det klarade hon fint tillsammans med de första momenten. Mellan moment 7-17 strulade det lite vid 6 moment, men denna gång blev det i alla fall ingen FELÖ (fel övning som ger -10 poäng). "Härlig arbetsglädje och samarbetsvilja. Mycket fin början" var domarens kommentar. 

Andra starten inomhus för domare Elin hade vi två FELÖ, som grämer mig mycket. En vanlig inåtsnurr och en "sättande under gång, gå runt". Moment som hon ska kunna göra i sömnen. Hade vi klarat de, hade vi haft 88 poäng och det var acceptabelt. Nu landade vi på 68 poäng och en 23:e plats.

Torsdagen första klass blev ett hafsverk mitt i mellan två klasser i den examination jag hade med den blivande domaren. Efter att ha suttit i bilen ett bra tag, uppvärmning på väg till uterinken och in på plan utan minne om vilka moment som kom, gav jag henne sämsta tänkbara uppladdning. Hon var het och överallt så tillslut valde jag att diska oss, och "gör om - gör rätt".

Andra klassen gick inomhus för Carola sist på kvällen. Ingen FELÖ - härligt! Dock -5 på skall och -5 på att hon slog i hindret, de avdragen hade vi kunnat vara utan. Rundan gav i alla fall 65 poäng och en 24:e plats.

IMG_20220722_102850_410Pollys första runda på onsdagen var ingen hit. Hon var ofokuserad och hade nog hellre gjort något annat. Blev 3 FELÖ, då hon inte ville snurra, inte stannade kvar på inkallningen eller stod still på ställande under gång gå runt. 40 poäng och 24 plats.

Andra rundan inomhus fick hon två FELÖ, som skulle ha suttit. Hon gjorde en extra snurr vid ett moment och satt före hon skulle lägga sig. Skitfel! 71 poäng och en 22:a plats.

Första rundan på torsdag gick direkt efter Mizzies, bara springa upp till bilen och byta hund. Den uppladdningen funkade inte på henne heller, så vi drog på oss fel lite här och var och slutade på 53 poäng och en 20:e plats.

MEN andra rundan inomhus för Carola stämde det plötsligt mellan oss. Jag tyckte vi hade haft lite oflyt på några moment och räknat bort chansen till cert, men vi fick i alla fall 90 poäng och certet var bärgat! "Superrunda" var kommentaren, så något rätt måste vi ha gjort i alla fall. 12:e plats i klassen.

Då har alltså både Mizzie och Polly två cert var och nu blir det till att finslipa formen så vi lyckas ta det sista innan reglerna görs om vid årsskiftet och ett gäng nya moment kommer till.

Jag vill även lyfta fram att Ruth (Axas syster) med matte Jennie gjorde premiär som tävlingshund. Första dagen fick de 14 poäng (7:e plats) respektive 42 poäng (5:e plats), andra dagen nollade de första rundan (som flera andra också gjorde) och rundan inomhus gav 17 poäng och en 13:e plats. Jag är så glad att de tordes starta fast de inte tränat så länge, nu är premiären avklarad och de vet hur en tävling går till. Nu gäller det bara att träna på att hitta sin bubbla, då det är störningar av olika slag på & runt banan.

 


 

Blogghistorik

«augusti 2022»
måntisonstorfrelörsön
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Senaste inlägg
Arbetsläger
Doftprov
15000
Föräldralös
Rallylydnad Kalix
1 års kalas
Ett år!
Utställning Piteå
NW del 2
Vaccin

Arkiv
2022
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2021
  2020
  2019