Blogginlägg

Upp som en sol...

2022-11-02 12:08

... och ner som en pannkaka!

Vad är det med vår familjs otur de sista två åren? Jag förstår inte när det tänker vända... I lördags blev Mizzie äntligen svenskt rallychampion efter år av försök, hon som är så het att hon dansar på glödande kol bredvid mig. I måndags var vi till veterinären för en seniorkoll då hon varit lite ovillig att hoppa upp och ner i sängen/bilen sista veckorna samt att hon varit mer orolig och slickat fötterna osv när vi skulle somna. Mer skällig, ser sämre, hör sämre...

Veterinären kände igenom henne och hon visade inte någon speciell ömhet etc. Blodproverna var bra. Röntgen togs över buken och de såg ingen spondylos/problem med diskarna i ländryggen osv. Vi enades om att prova en långtidsverkande spruta mot ledvärk och så skulle veterinären gå igenom plåtarna mer ingående över området där organen ligger fler på varandra. Med ny utvärdering efter ett par veckor.

Under tisdagen ringde veterinären och meddelade att de gått igenom plåtarna och såg nu en stor tumör som troligen satt i mjälten. Det var svårt att se exakt var/hur den var placerad, det gör man inte förrän man kan se det direkt. Tre alternativ finns:

- Avliva direkt.
- Inte göra något, då växer tumören ytterligare och troligen spricker den och hon förblöder.
- Operera henne. Tumören/mjälten kan spricka under operation, vilket blir dödlig utgång. Den kan ha spridit sig till levern eller hjärtat, då genomför de inte operation utan hon får somna in. Den kan vara begränsad till mjälten alternativt om den sitter i en äggstock, den opereras bort och hon får en tid till på jorden.

20221102_120614Veterinären kunde operera direkt på tisdagen, men eftersom jag var på väg till Sundsvall beslutade vi att skjuta upp operationen till måndag. Förhoppningsvis hinner den inte spricka/hon blir sämre till dess. 

Att ev förlora tre hundar på 1 år och 2 månader, känns helt bizzart, alla med olika symptom. Mizzie är dessutom min ursprungs lagotto, orsaken till att 20 nya lagotto sett dagens ljus. Men nu får vi försöka tänka positivt, att hon inte får komplikationer innan måndag, att hon överlever operation, att tumören kan tas bort och att de inte ser någon spridning. Det vore ju ett under om något positivt också kan ske detta skitår...

Polly var också med till veterinären för besiktning av såren efter operation. Styngen vid juvertumören hade hon tagit bort själv och det såg ok ut. Biopsin på tumören visade att den mestadels var godartad, så den blev klassad så. Såret på halsen och det som finns bakom var ännu inte ok. Hon fick en kur Onsior utskriven och så gäller det att vakta Axa så hon inte är där och slickar på/under bodyn. Förhoppningsvis absorberar kroppen vätskan som finns bakom (inom ett par veckor) och styngen kan tas på fredag om sårkanten m.m. ser bra ut. 

Och så började Axa löpa på tisdag... ha ha lyckan är fullständig ;-) Hon har varit nosig ett tag och kissat över de andras pölar, så det var bara en tidsfråga när (inte om) nästa löp skulle komma. Tror det blir bra. Jag har anmält henne till rally 25:e november och 11:e december och just efter löpen brukar suget på att samarbeta vara som störst, så nu tränar vi in de moment hon inte kan ännu och så håller jag tummarna för championatet före årsskiftet.

 

 

Blogghistorik

«februari 2023»
måntisonstorfrelörsön
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728

Senaste inlägg
Året som gått
Chokladbollarna
Morgonmys
Sista chansen
Agility (igen)
Agility
Rallyhelg dag 2
Rallyhelg
Nosework i Gällivare
Rally i Skellefteå

Arkiv
2023
  •    Januari
  • 2022
    2021
    2020
    2019