Blogginlägg

Barnaktivitet

2023-10-30 21:16

Ikväll arrangerades den årliga aktiviteten för skolbarn kl 18 innan medlemsmötet kl 19. Det var flera barn som passade på att komma med sina föräldrar och träna/leka med hund. Även de yngre syskonen fanns på planen, ofta då med "sin egen" hund.

Screenshot_20231031-131538_Gallery

På medlemsmötet antog medlemmarna styrelsens förslag till Verksamhetsplan och budget för 2024. Om årsmötet antar planen i februari ser vi fram emot ett spännande hundår med träningar, kurser, föreläsningar, tävlingar osv.

Kvällen avslutades med en föreläsning av Camilla om Freestyle och Heelwork to music. Fakta blandades med filmer och live framträdande i klass 1. Kurser planeras till nästa år då klubben får två utbildade instruktörer. Rackarns om vi inte snöar in på det också...


Rally dag 3

2023-10-29 22:37

Sista dagen på vår rallyhelg och det blev jobb ända "in i kaklet". Först dömde jag tre klasser FKL A, FKL B och MKL A och sedan tävlade jag MKL B. Vi startade första banvandringen kl 9 och domararbetet pågick till 16.30, med lunchpaus osv så visst var jag mör efteråt. Men jag och hundarna (Polly & Axa) tog en långpromenad innan starten då jag hade sena startnummer med båda två. 35 ekipage (?) anmälda i klassen men några strykningar kom efter A-banan.

Jag tänkte efter fredagens starter göra mina banor så träningslika som möjligt. Så min uppvärmning blev kort, jag tog ut hundarna ur buren först när ekipaget före hade gått några skyltar. Sedan gjorde jag några ingångar upp på mattkanten. Fick klartecken av domaren och startade.

Polly var först ut med startnr 23. På andra momentet "sitt, lämna, sväng vänster 1 steg, kalla in, sitt" började hon klia sig under första sittet. F-n tänkte jag, men lyckades få henne att sitta kvar efteråt. Så det blev inte FELÖ (fel övning). Sedan knogade momenten på, jag försökte att ge komando/bekräfta utan att babbla på. Det fungerade tydligen för vi fick ihop 96 poäng.

Så härligt! För i och med det borde vi få behålla första platsen i årsbästalistan rallylydnad 99, 98 och 96 poäng. 

Axa med startnummer 29 gick riktigt fint fram till moment 8. Sitt/stå/lämna/kalla in. Hon förstod inte alls vad jag menade med "stå" så då tog hon till det som brukar fungera "ligg", så där och då rök chansen på championatet denna tävling (också). Förutom de -13 fick vi -6 på andra moment, så det slutade med 81 poäng. Det bättrar på det "sämsta" resultatet på årsbästa listan i rally, men det var riktigt surt att missa championatet pga ett stå...

Desto bättre gick det för våra klubbkompisar. Eva & Busa har på totalt 13 starter i rally blivit champion. Bara att bocka och buga, fantastiskt! Lisa & Dio tog två cert i helgen och blev champion, de har dock som oss verkligen fått jobba sig till titeln. Snyggt! Åsa & Diana tog sitt andra cert så nu har de liksom jag och Axa bara jakten på det sista kvar. Elin & Julius tog titeln RLDF. Sara och Måns fick två kvalificerade rundor på sin premiär i FKL. Med fler, som gjorde bra kämpa insatsatser på olika sätt med olika resultat.

136 starter blev det totalt i helgens 9 klasser. 


Rally dag 2

2023-10-28 20:23

Idag har jag jobbat som TS (tävlingssekreterare) vid de tre klasserna på klubben. Jenny Lindmark var domare för dagen i NKL, AKL A och AKL B. Det var ett relativt litet startfält, totalt 24 ekipage och jag var hemma i tid till middagen, vilket var skönt så hann jag med lite annat ikväll. I morgon är det mer än tre gånger så mycket, så då lär det dra ut på tiden.

Dagens höjdpunkt var att Jennie och Ruth gjorde debut i AKL, tog sitt första kvalificerade resultat, 89 poäng och en tredje plats. Det blev en stor revange efter A-banan då de strulade i början med flera sidbyten och båda två blev stressade av varandra. Men även på den banan hittade jag flera ljuspunkter, fast jag förstår att som förare kändes det inte lika positivt. Det är lustigt att från sidan ser det alltid mycket bättre ut, än vad man som förare upplever på planen. Därför är det så värdefullt när någon filmar banorna, så man får svart på vitt vad som egentligen hände.

231028 AKL premiär Ruth_143155

Jennie & "Ruth" Lanegotte´s Chocolate Passion


Rally dag 1

2023-10-27 23:46

Ikvällen "invigdes" första dagen på klubbens rallyhelg. 1 nybörjarklass och 1 mästarklass med domare Elin Nordström. 8 starter i NKL och 21 i MKL gjorde att kvällen blev inte ruskigt sen i alla fall. 

Jag startade Polly och Axa i MKL. Polly var först ut av de båda. Vi fick ihop en runda med 84 poäng, 12:e plats. Tappade 16 poäng på 4 moment och resten (16 st) var felfria. Lite surt att hon satte sig på stå-gå runt, men hon hade ändå bättre fokus än många gånger förr och domarens kommentar gjorde mig också glad "Superfin runda med härlig glädje och energi. Snygg bakdelskontroll".

Axa, som jag jagar sista certet med, hade också flera ljuspunkter. Vi tappade totalt 60 poäng, men det speglar inte riktigt bilden. Vi fick flera FELÖ (-10) för att jag tog fel antal steg, satt där hon inte skulle, låg där hon inte skulle osv. Sedan var hon ofokuserad bitvis och vi drog på oss flera -3 BRIS. Men någonstans i mitten på banan tog jag ett djupt andetag vid ett stopmoment och sedan fokuserade hon bättre på mig och vi fick till en bra känsla. Vi fick således behålla 40 poäng och slutade på en 19:e plats. 


Föreläsning

2023-10-12 22:00

Det finns en positiv sak som pandemin förde med sig. Att enkelt kunna delta i möten, kurser, föreläsningar o dy via webben. Det är så smidigt att kunna koppla upp sig på webben och följa med, vart än i världen man befinner sig. I går kväll var inget undantag, SNWK (Svenska Nose Work Klubben) arrangerade en föreläsning för sina instruktörer med Adam Hübinette om "Höga/djupa gömmor klass 2 till elit".

Det var verkligen en inspirerande föreläsning med flera aha upplevelser. Vikten av att ha en doftsäker hund innan man gör det svårare, tror han nämnde siffran 6000 sök som kan behövas innan man är där. Men det var mycket matnyttig information hur man ska tänka vid inlärning av oåtkomliga gömmor, hur hunden uppfattar dofter mm. Jag lärde mig ett nytt ord "doftkon" - hade aldrig hört det förr - men nu förstår jag bättre hur doften sprider sig när det är olika förutsättningar i miljön.

Hur lång tid det tar innan ditlagda saker får samma doft som omgivningen (ca 3 dygn). Vikten av att låta hunden jobba självständigt och verkligen reda ut doftbilden. Samt hur man lär hunden att ta anvisningar och bättrar på det om hunden "glömmer" det. Men att anvisningarna bara ska användas i undantagsfall.

Att vanligaste markeringen är att hunden "tittar upp" på föraren, men att många förare inte anser det vara en markering.

Det pratades också om närliggande gömmor (så hunden slår på nosen direkt man ber de söka igen) och vikten av att träna gömmor med små doftkällor.

Det tog jag fasta på och satte under gårdagskvällen ut 6 små möbeltassar (á ca 5 mm). Eftersom de sitter tätt på arket satte jag droppen mitt mellan tassarna, så varje tass fick ca 1/2 droppe eukalyptus. Jag satte gömmorna med ca 1,5 m mellanrum runt om i tvrummet. Det var rktigt intressant att se hur hundarna fick ett helt annat sökmönster. De snappade upp doftmolnen och blev mer systematiska i sina sök. Mindre spring och mer verkstad. Spännande!

Nu ska jag bara renskriva det som sades så jag minns det också. Nackdelen med teflonminnet...

 


Lydnadstävling

2023-10-07 22:26

Idag var det dags för höstens första lydnadstävling på hemmaplan. Två chanser stod på spel fm & em startklass, domare för dagen var Linnéa Lundberg.

Vad händer då i morse? Jo, jag upptäckte att Axa börjat löpa! Då kunde jag stryka första chansen direkt. Således fick bara Polly hänga med till klubben i morse. Vi hade banvandring 09.15 så vi behövde inte vara på plats förrän kl 08.00, det var skönt!

Polly hade startnummer 5 i förmiddagsklassen, hon var taggad och i form, men jag var oväntat nervös och det undgick förstås inte henne. Hon blev osäker i fotgående och ville inte riktigt sitta nära vid sidan (dvs hon pendlade i position och satt snett).Vi fick ändå ihop 155 poäng (=2:a pris) och en 5:e plats av 14 starter.

Andra omgången, efter lunchen startade hon först, vilket gav mig tid att sedan åka hem och växla hund till Axa (som inte fick komma in i lokalen förrän det var hennes tur = sist). Andra starten i hundsporterna brukar alltid gå bättre, men inte denna gång. Vi nollade två moment (sitt under marsch och hoppet) då hon tjuvstartade för mycket. I övrigt var poängen nästan identisk, men känslan var sämre (mer ofokuserad).

Axa har börjat förväntans ljuda och det straffade sig under hennes runda. Hon tappar fort fokus när belöningen uteblir, vi har tränat mer på det, men är inte i mål där ännu. Så det kändes som om vi inte riktigt har ett bra samarbete på plan. Men hon gav i alla fall den runda som räddade dagen med ett första pris 0,5 poäng tillgodo(!) och en sjunde plats.

Polly fm

Moment Koeff Betyg Kommentar
Följsamhet 4 6,5 Pendlar pos, släpar, extra kom, snett avslut
Inkallning 3 7,5 Lugnt tempo, snett avslut
Sitt under marsch 3 8,5 Pos transport, snett avslut
Apportering 3 6,5 Gnäller, sen reaktion, snett avslut
Fjärrdirigering 2 9 Något segt
Hopp över hinder 2 9 Snett anslut
Helhetsintryck 3 8,5 Lite ofokuserad
SA 20 155 p 2:a pris (140 -> under 160p)

Polly em:

Moment Koeff Betyg Kommentar
Följsamhet 4 6 Släpar, extra kom, växlar pos, snett avslut
Inkallning 3 7,5 Lågt tempo, snett avslut
Sitt under marsch 3 0 Stannar ej kvar
Apportering 3 6,5 Extra kommando, tugg, mkt snett avslut
Fjärrdirigering 2 9 Sätter sig före
Hopp över hinder 2 0 Lämnar plats innan föraren vänt om
Helhetsintryck 3 8 Något ofokuserad
SA 20 108 p 3:a pris (100 -> under 140p)

Axa em:

Moment Koeff Betyg Kommentar
Följsamhet 4 7 Gnäll, släpar, extra kommando
Inkallning 3 7,5 Kliar, gnäll, inv focus, snett avslut
Sitt under marsch 3 7,5 Gnäll, pos transport, avslut, extra kommando
Apportering 3 8,5 Löst grepp, avslut
Fjärrdirigering 2 8 Gnäll, sätter sig före
Hopp över hinder 2 9,5 Snett avslut
Helhetsintryck 3 9 Något missförstånd
SA 20 160,5 p 1:a pris (160 -> 200p)

Stort grattis till Eva & Vilja som lyckades ta 2 st 1:a pris och därmed kunde kvittera ut titeln LD Startklass.

231007 Axa DF4A4251

Axa

231007 Axa DF4A4250

Axa

 

 

Blogghistorik

«oktober 2023»
måntisonstorfrelörsön
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
Årets allroundlagotto 2023
Ny titel
Vänstervarvet
Agilitytävling
Utbildning
Parningsresa
3:e grenen
Nästa gren
Bästa starten
Bokslut

Arkiv
2024
2023
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2022
  2021
  2020
  2019