Blogginlägg

Utbildning

2023-08-27 23:21

Efter ett händelerikt veckoslut är vi nu tillbaka i Kalix igen. I tordagskväll flög jag och Staffan ner till Göteborg. Det var första gången i ett plan sedan 1978 (!) Jag har genom åren haft möjlighet att flyga/resa igen, men på grund av min flygrädsla har det varit omöjligt. Men tillsist (efter 45 år) kom då tillfället jag inte kunde motstå: Djurspecialutbildningen i Halmstad. Eftersom vi var på bilsemester i maj och kuskade runt i de trakterna kändes en bilresa inte som ett alternativ, det skulle ta för många dagar i anspråk då jag nyss börjat jobba efter semestern. Det återstod då bara flyget...

Eftersom det var ett kvällsplan (direktflyg från Luleå) kom vi fram sent till Halmstad, så det var bara att möta John Blund och försöka få några timmar till morgonen. Vi steg upp och åt frukost direkt på morgonen och styrde tillbaka mot Falkenberg och Engelsons affär (en klar favorit). Vi hade medvetet lämnat plats i resväskorna så vi kunde bunkra upp med byxor, jackor m.m. 

230825_213722Sedan var det bara att skynda tillbaka till Halmstad och kollegorna inom Bioresonansterapi. Vi var 5 deltagare, de övriga hade praktik för människor och varit verksamma i varierat antal år. Några hade flera andra utbildningar inom alternativmedicin och friskvård bland annat zonterapi, massage, homopati. Det var intressant att lyssna på andra tillvägagångssätt när den ordinarie vården för människor och djur inte räckte till.

Den första dagen bestod enbart av teori och handlade framför allt om  djuren häst, katt och hund. Intressant att så pass stora djur som hästar är lika mottagliga som de små djuren.

Ämnen som allergier, mage/tarm, stress, öron-/ögon problem, blockeringar mm togs upp. Vi diskuterade även fall som vi stött på och hur man går till väga på bästa sätt för att lösa problemen.

Jag var ganska mör i kropp och knopp när vi var färdiga på kvällen, men tiden kändes för dyrbar för att slösa bort i sängen. Så vi åkte på sightseeing till Tylösand och i trakterna runt Halmstad. Jag vet inte om det berodde på den allmänna påfrestningen av stress på knoppen, men jag hade så svårt att orientera mig i Halmstad. Det var helt hopplöst att hålla koll på hur vi skulle köra, så tack och lov för google maps!

230826_095339Lördagsmorgonen inleddes med praktiska övningar i stallet. Det var som att kliva tillbaka in på 80-talet när flera dagar i veckan tillbringades i stallet på Ponderosa.

Lärarens arab fick vara statist och det var intressant att lära sig hur vi kan jobba med hästar, då det är svårt att ta med all utrustning till stallets dammiga miljö. 

Efter lunchen fortsatte vi med praktiska övningar (på lärarens hundar) på kliniken varvat med teori. Man blir ganska trött i knoppen när man är fokuserad så många timmar i sträck. Eftersom jag vet att det inte är något idé att lita på minnet, gäller det att hinna notera allt samtidigt som man ska lyssna på vad som sägs. Så jag var milt sagt mör när dagen var slut.

Före flygets avgång på söndagen hann vi även med Volvomuseet och Naturhistoriska museet i Göteborg. Bägge ställena var intressanta på olika sätt. Volvomuseet var en nostalgisk tillbaka blick på Amazon, 142:an men även en inblick i framtida skapelser i diverse olika "kostymer". Naturhistoriska museet bjöd på världens största blåval som strandat i Göteborg på 1800-talet. Imponerande!

Summeringen av helgen innebär att jag överlevde flygresorna (direktflyg båda vägarna). Kursen var riktigt intressant och lärorik. Klart värd all ångest, men... inte blir det några rena nöjesresor med flyg på ett bra tag framöver.

 

 


Nose work

2023-08-21 23:19

Ikväll tränade vi nose work vid Lilla trädstaden. Det var nyttigt med ny miljö, speciellt Axa var mycket intresserad av att lukta på annat. Jag hoppas verkligen att hon inte är på väg att börja löpa nu innan NW tävlingarna i Luleå. 

230821 Polly_192405   230821 Axa_190744

Polly & Axa

 


Nose Work Naturbruks

2023-08-16 23:47

Ikväll har det varit nose work tävling, TSM1, vid Kalix Naturbruksgymnasium. Domare för kvällens 15 ekipage var Erkki Haarala. 

Tre av systrarna i Chokladbollskullen deltog. Axa och Nova tog diplom varav Nova fick sitt andra. Ruth jobbade sig till en första plats i inomhussöket. Många klubbkompisar kom på pallen i de olika söken och Åsa & Sally tog sitt tredje diplom och fick därmed titeln NW1.

Tyvärr fick Axa sent startnummer även denna gång, så jag kunde bara se Nova´s sök som gick direkt efter oss.

Behållare:
Axa 7:e plats 25p, 0 fel, tid 01:12.96 " Bra samarbete. Fin markering" 
Ruth 9:e plats 25p, 0 fel, tid 01:41.97
Nova 11:e plats 25p, 0 fel, tid 01:59,22 (ca 1/2 sekund innan tiden gick ut)

Utomhus:
Nova 3:e plats 25p, 0 fel, tid 01:02.50
Axa 8:e plats 25p, 0 fel, tid 02:07.63 "Bra självständigt sök. Doftsäker"
Ruth 11:e plats 0p, 0 fel, tid 03:00,00

230816 TSM1 Nova utomhus_211407 Utomhus: Nova & Tojje

Inomhus:
Ruth 1:a plats 25p, 0 fel, tid 00:15.63
Axa 13:e plats 25p, 0 fel, tid 02:47.66 "Fångar doften snabbt men släpper och söker vidare."
Nova 14:e plats 25p, 1 fel, tid 01:18,03

Fordon:
Axa 5:e plats 25p, 0 fel, tid 01:39.82 "Nosen igång hela tiden. Bra!"
Nova 6:e plats 25p, 1 fel, tid 01:24.53
Ruth 10:e plats 0p, 2 fel, tid 02:00.00

 

Totalen:
Axa 3:e plats 100p, 0 fel, tid 07:48.07
Nova 4:e plats 100p, 2 fel, tid 05:44.28
Ruth 10:e plats 50p, 2 fel, tid 06:57.60 

230816 Axa_231944

Det är roligt att se att alla utvecklas. Det finns fortfarande mycket att lära som vi får klura på. Men alla har ett stort sökintresse och tycker att det är roligt, vilket är det viktigaste av allt att bygga vidare på!

Nästa chans i nose work tävlandet blir för Luleå BK 2:a & 3:e september. Axa och Nova har redan sina platser klara och Ruth ligger ännu på reservplats, så där håller vi tummarna att de kommer med (åtminstone en av dagarna). 


Agility

2023-08-13 23:45

Idag var då alltså frågan: att åka eller inte åka till Luleå på agilitytävling. Jag hade alarmet på 08:30, gick upp, kollade vädret, kollade agilitydata.se och funderade... Klart/Yr/SMHI utlovade alla tre att regnet skulle dra in på eftermiddagen. Skrev ett meddelande till Camilla och kollade vädret i Luleå, mulet men inget regn (hittills). Jag är inte gjord av socker, men hade ingen större lust att låta hundarna sitta blöta i bilen i flera timmar.

Efter att ha grunnat på saken ett tag vann den lata sidan och jag gick tillbaka i sängen. När jag åter vaknade efter ett snåret och kollade agilitydata igen, såg jag att de fortfarande höll på med klass 3. Kollade med Camilla igen och fick beskedet att klass 1 hade börjat först vid kl 17 på lördag.

Tillsist tänkte jag "so what", vad ska jag annars fördriva dagen med? Jag har inte anmält till agilitytävlingarna kommande två helger, så det var nu eller spara till inomhussäsongen börjar i nya hallen i Luleå. Jag gjorde mig i ordning och packade in Axa och Polly i bilen. Kollade agilitydata igen och såg att klass 2 hade kört klart första banan, ops tiden började rinna iväg. När jag närmade mig Luleå såg jag att även B-loppet var klart. Jag höll tummarna att banombyggnationen skulle dra ut på tiden så jag inte skulle missa banvandringen och så blev det!

Jag hade startnr 3 med Axa och 12 med Polly på A-banan. Det var 3-4 lite kluriga ställen där hunden skulle gå runt hindret innan de hoppade. Det missade vi på ena stället då jag tappade kontakten med Axa så hon tog hindret från fel håll = disk, men jag var jättenöjd med hennes lopp. Hon har fart under fötterna och börjar få tunnel/hinder sug, så det ser lovande ut. Sedan är hon alldeles för sakta i slalom, men det får vi nöta på med. 

Polly som är mer långsam lyckades jag manövrera runt banan, men det tog tid i alla svängarna runt hindren så vi landade på en 5:e plats med 0 hinderfel och 16,7 i tidsfel.

Bana B, innehöll också någon sväng runt hindret och långa raksträckor där de snabba hundarna tjänade tid. Denna gång startade Polly först med startnummer 2. Vi fick 5 fel någonstans och ett gäng tidsfel, men slutade trots det på en tredje plats. Axa med startnummer 8 strulade och gick ur slalomet några gånger, vi fick 15 fel samt tidsfel, men hon kom i mål (på pappret) och slutade på en fjärde plats! Hela bana B genomfördes i regnet, ibland mer ibland mindre. Men jag var blöt inpå skinnet så det var skönt att jag packade med ombyteskläder (om regnet skulle komma). Tävlingarna var slut vid åtta tiden på kvällen, så det blev inte mycket gjort hemma denna dag.

Men detta är vad jag uppskattar med lagottona, ena dagen kan man vara på utställning och "vara lugn & fin", medan nästa dag är vi bland skällande hundar och springer runt. De anpassar sig och finner sig i det nya...


Arctic Circle Dog Show

2023-08-12 19:47

Dagen har tillbringats i Överkalix på utställningen Arctic Circle Dog Show, där kenneln drog högsta vinsten. Domare för dagen var Inga Siil, som var mer imponerad av rasens hanar än tikar. Samtliga rasens 6 hanar fick excellent. Otis som tävlade i öppen klass föll även han domaren i smaken, i konkurrensen med de två andra hanarna vann Otis klassen med ck. I klassen "bästa hane" vann även Otis den i konkurrensen med en annan öppenklass hane, två championhanar och en veteranhane. Därmed var certet Otis och han fick vänta in tikarnas bedömning...

Tikarnas klasser började med en finsk unghundstik "Rustiikin Stamina", hon fick exc och ck.

I öppenklassen var det Axa, Nova, en Meahcci´s tik och Sally. De tre första fick vg och Sally vann klassen med exc följt av Axa, Nova och Meahcci´s Variante Ascari. Inget ck delades ut.

I championklassen var det bara Polly eftersom Svea (och hennes matte) valt att åka till Skellefteå och tävla nose work i stället. Polly fick exc & ck och gick vidare till tävlingen om bästa tik. Där ställdes hon mot unghundstiken och gick "förlorande" ur striden och fick reservcertet idag.

Men dagens höjdpunkt blev istället då Otis ställdes mot unghundstiken och där blev dagens bästa lagotto => BIR!!!

230812 Ökx BIR-BIM DF4A4047

BIR Lanegotte´s Chocolate Challenge "Otis"
BIM Rustiikin Stamina

230812 Otis o Happy DF4A4019

Öppenklassen hanar Otis & Happy

230812 Otis DF4A4069

Otis i gruppfinalen

230812 Otis DF4A4058  230812 Otis DF4A4053

 

230812 Otis DF4A4060

 

230812 Otis DF4A4028

 

 

 


Nose Work Kalix

2023-08-09 23:41

Ikväll var det dags för systrarna bus att leta sig fram till eukalyptusgömmorna och som de presterade! Vassholmen bjöd på intressanta sökområden som domare Michaela Sandgren hade nyttjat väl. 20 ekipage var lottat fram och kom till start.

Söken utfördes alla fyra på en gång, med ordningen: Inomhus, behållare, fordon, utomhus. Axa hade startnummer 15, vilket innebar att vi missade alla kompisars sök förutom Novas som hade startnummer 19. Ruth startade som nummer 6.

Åsa och Sally startade först och klarade alla fyra söken vilket lovade gott för oss andra. Men... det var ett utomhussök som satte käppar i hjulet för de flesta.  Av alla 20 startande klarade bara 4 ekipage det söket, det var inte svårt på något sätt men vi förare var inte nog uppmärksamma på att söka av hela området. Samt att många hundar var intresserade av en dörrpost som blev felmarkerad.  Det innebar slutligen att bara ett (!) diplom delades ut (till Åsa & Sally).

Men tjejerna sökte jättefint (och snabbt) så det resulterade i att alla tjejer kom bland topp fem i totalen!

230809 Totalen

Totalen:
1. Åsa & Sally 100p, 0 fel, tid 03:52,93
2. Anette & Axa 75p,p, 0 fel, tid 04:32,19
3. Camilla & Melker 75p, 0 fel, tid 05:24,59
(4. Torgny & Nova 75p, 2 fel, tid 03:22,97)
(5. Jennie & Ruth 75p, 2 fel, tid 03:48,56)

230809 Fordon

Fordon:
1. Torgny & Nova 25p, 0 fel, tid 00:16,66
2. Jeanette & Ava 25p, 0 fel, tid 00:22,42
3. Anette & Axa 25p, 0 fel, tid 00:26,53
(4. Jennie & Ruth 25p, 0 fel, tid 00:24,62)

Vår kommentar: Förare som startar med en tydlig plan. Snabbt beslut vid källan.

Behållare:
5. Torgny & Nova 25p 0 fel, tid 00:12,31
9. Anette & Axa 25p, 0 fel, tid 00:20,59 SSE (wow vårt första!)
11. Jennie & Ruth 25p, 0 fel, tid 00:26,72

Vår kommentar: Söker löst. Självständigt arbete med myket fint fokus på behållarna.

Inomhus:
8. Torgny & Nova 25p, 0 fel, tid 00:24,00
9. Jennie & Ruth 25p, 0 fel, tid 00:24,22
17. Anette & Axa 25p, 0 fel, tid 01:15,07

Vår kommentar: Söker löst från start. Arbetar energiskt med hög nos frekvens.

Utomhus:
5. Anette & Axa 0p, 0 fel, tid 02:30,00
8. Jennie & Ruth 0p, 2 fel, tid 02:30,00
8. Torgny & Nova 0p, 2 fel, tid 02:30,00

Vår kommentar: Söker noggrannt & målmedvetet. Får inte riktigt med sig hela området. Arbetar tiden ut.

230809 Axa_120033

Min stjärna!!!

 

 


Yes, plötsligt händer det...

2023-08-06 18:59

230806 Axa Rovaniemi_124617

Efter ett antal stolpe ut tävlingar, var det plötsligt vår tur att stå i fokus. Rovaniemi bjöd på strålande sol, nog så varmt tyckte nog en del hundar. Vi kom dit i lagom tid, hann packa upp och installera oss vid ringside, såg några raser bland annat de spanska och portugisiska vattenhundarna. Domare för dagen var Marjatta Pylänäinen-Suorsa. Axa hade nummer 32 av 45 hundar i hennes ring. Det var en juniorhane och Axa i öppenklass tik. Så certet var hennes om hon bara föll domaren i smaken, vilket är ett osäkert kort pga hennes tänder.

Hanen fick very good och sedan var det vår tur. Båda hundarna mättes, antagligen för att hanen var lite stor och Axa åt andra hållet. Det är lite osäkert/klurigt när bedömningen sker på finska och jag inte begriper annat än hyvä = bra. Men det var hyvä några gånger och det kändes bra. Jag kunde äntligen börja andas igen när den röda lappen hölls upp tillsammans med den rosa. Certet var hennes och hon blev även BIR då hanen inte fick ck.

Hennes kritik löd: 
Bra portioner med tydlig könsprägel. Bra storlek. Lämplig benstruktur. Bra huvudform och noslängd. Bra ögon och öron. Bra balanserad topline. Tillräckligt kroppsdjup. Balanserade vinklar. Bra tassar. Balanserade rörelser fram och bak. Vacker svans i rörelse. Tight underbett. Bra pälskvalité.

Det blev lite av en "cirkeln är sluten" känsla. Polly tog sitt första cert för samma domare 2017 och nu gör hennes dotter om bedriften. Eftersom vår domare hade så pass få hundar, den som hade mest hade 86 (nästan dubbelt så många) återstod halva tävlingen när vi var klara. Vi tittade på Emma och hennes liten münsterländer, Snöyran´s Michelangelo, som också fick cert och blev BIR i sin ras. Men sedan bröt vi upp och valde att hoppa över finalerna. Det gäller att tänka smart om jag vill ha sällskap med en annan gång också...

 


Semester

2023-08-05 23:10

Senaste två veckorna har hundarna och jag haft semester från all hundträning (med undantag för några söktillfällen med eukalyptusgömmor). Jag blev tvärless alla tävlingar och då också träning inför tävling. Det känns som om vi inte lyckas prestera på tävling och då faller hela suget med att tävla. Jag vet inte varför hundarna loggar ut, de vill träna och presterar bra på träning, men på tävling fungerar inget längre. 

Axa vill ha belöning i form av föda, får hon inte belöning vill hon inte jobba, social belöning suger... Polly kan jag belöna socialt i åtminstone lydnaden, men rally kliar hon sig osv (och inte blir jag lugnare av det...). Agility fungerar bra (för Polly i alla fall). Hon har hindersug och tar kontaktfälten, är lätt att styra men är alltid 1-2 sekunder för långsam.

Nu är det två NW tävlingar i augusti och två i september för Axa (därav har jag hållig igång den grenen). Hon har lite bråttom in i sökområdet och det tar ett tag innan hon sätter på nosen ordentligt och går in i finsök. Hon har haft en tendens att nöja sig med att markera doftmolnet, men har blivit noggrannare sista dagarna. Vi ska fortsätta jobba på det och inte ha för bråttom att säga markerat.

I morgon ska jag åka med Axa till Finland och se vad en ny finsk domare tycker om hennes exteriör i Rovaniemi. De är inte direkt mördande konkurrens, bara två lagotto anmälda, men tycker hon inte om henne har hon ändå ingen chans. Jag har ställt Polly för henne en gång (2017) och då fick hon sitt första finska cert.

Sedan kommer nästa utställning redan kommande helg, i Överkalix denna gång. Polly och tre av valparna från sista kullen kommer dit. Har alltid tyckt bäst om Överkalix utställningen, hoppas det blir lika rolig denna gång. Otis lär få det jobbigt då både Nova och Polly löper.

Vi har kanske inte laddat upp pälsvården på bästa sätt. Har varit och badat ikväll vid Tullars och Axa simmade hela tiden (!). Mizzie ville inte simma denna gång (verkade lite frusen då pälsen är kort), inte heller Polly som bara var ut en snabb sväng på djupt vatten. De grävde i sanden vid strandkanten, vilket resulterade i ny dusch när vi kom hem. Det var lite otippat att Axa skulle vara så intresserad av att simma, men det klart hon har mormors gener i sig...

 

Blogghistorik

«augusti 2023»
måntisonstorfrelörsön
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Senaste inlägg
Rallyhelg
Agility
Än hänger hon med
Lydnadstävling
Cari kurs
Barnaktivitet
Rally dag 3
Rally dag 2
Rally dag 1
Föreläsning

Arkiv
2023
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2022
  2021
  2020
  2019