Blogginlägg

Nova på besök

2023-06-27 22:31

Jag har nu påbörjat första semesterveckan och det är fullt upp med planeringen av Hundveckan, som är nästa vecka. 5 dagar med hundtävlingar med start måndag 3/7. Måndag - lydnad, tisdag/onsdag - rally, torsdag/fredag - NW. Mina hundar ska "bara" tävla måndag, tisdag, onsdag och fredag. Men själv är jag i funktionärsstaben alla dagar.

Det är kul att arrangera tävlingar och vi är som jag sagt tidigare ett bra gäng, där många ställer upp för klubben. Vi försöker alltid se till att alla får tävla de klasser de vill, sedan är man funktionär på resten.

Lusten att träna har mattats av nu då värmen kommit, det är för varmt att promenera/träna på dagarna, så promenaden blir på kvällen när det svalkats av något (sådär runt 22-tiden brukar vara lagomt). Nätterna är ljusa även om det nu har vänt och vi går mot mörkare tider. 

Idag har Nova med husse & matte varit på besök för lite trimning inför helgens utställning i Gällivare. Lagottona ska in sist i ringen med start nr 65 eller så. Det var en positiv upptäckt, då vi nu kan ta det lugnt på morgonen och åka först vid 8.30 tiden.

230627 Nova Axa DF4A2749

Nova & Axa

230627 Nova DF4A2759

 

230627 Nova DF4A2756

 


Lydnadstävling 2.0

2023-06-14 22:31

Ikväll var det dags för den andra lydnadstävlingen vid Luleå BK. Även denna vecka fick Polly stanna hemma då dispensen ännu inte är klar. Men i stället fick jag med en annan passagerare. Camilla hade Luleå-dag på jobbet så jag hämtade Melker i Bredviken och han fick hänga med oss till Luleå. Han fanns sig gott i det som den gentleman han är...

Denna gång fick vi startnummer 9 (Camilla) och 10 (jag), så det omöjliggjorde att vi filmade varandra, vilket var lite trist då det alltid är kul att se hur det ser ut på avstånd.

Denna gång var banan på det bortre området, så vi fick lite längre inmarsch där jag passade på att lägga in snurrar och övrigt från rallyn för att kunna peppa upp Axa och belöna henne verbalt.

Eftersom jag upplevde att jag tappade henne mellan momenten förra gången var min målsättning idag att inte göra så stor affär av att momentet var slut, utan i stället ge ett "bra" och sedan köra baklängesmarsch till nästa moment och avsluta med kommande startpunkt.

Följsamheten gav 8 poäng (nos, släpar, snett avslut)

Inkallningen gav 7 poäng då hon satte sig framför mig och inte kom in i utgångsposition, tempot var bra även denna gång.

Sitt under marsch av 9 poäng (släpar i transport, snett avslut).

Apporteringen gav 7,5 poäng (tempo, tugg)

Fjärrdirigeringen gav 8 poäng (något långsamt, extra kommando uppsitt, snett).

Hopp gav 6,5 poäng (fick säga hopp 2 ggr, avslutar ej i utgångsposition).

Helhetsintryck 8 poäng (något ofokuserad, tex i avsluten).

Tillsammans med koeff gav det totalt 155,5 poäng dvs ett 2:a pris (140-159,5 poäng)

Vi fick därmed poäng på alla moment och jag är jättenöjd med att kunnat genomföra min målsättning med att bibehålla kontakten genom hela tävlingen. Hon bättrade dessutom på sitt personbästa med 5,5 poäng. Lite surt att hon slarvade med ingångarna genom alla moment. Till exempel hoppet är en paradgren och hade hon bara haft 1,5 poäng till där hade vi klarat ett första pris (160-200 poäng).

Men det är ingen idé att spekulera i OM, vi är inte "där" ännu. Hon behöver mer tid för att lära sig att belöningen kommer. Camilla hade köpt något smarrigt i Luleå, som hon var väldigt förtjust i, men hon behöver även få tålamod/ork att jobba vidare tills belöningen kommer.  

Nu blir det tävlingspaus i två veckor, så vi kan passa på att fira husse som fyller .. år och midsommar. Finns lite projekt här hemma som vi också behöver ta tag i...

354461456_10231915033203225_7020050402121513467_n

347239995_10231915033363229_113544506208927500_n

Fotograf: Angelica Fors Krekula

 


Agilitytävling

2023-06-11 21:01

Idag har jag och Axa varit till Brändön för agilitytävlingen "Arctic cup". Den andra för i år (förra gången i februari). Tanken var att det skulle vara Pollys chans, men hon får inte tävla ännu, så jag beslutade mig för att bara åka med Axa. 

När vi värmde upp inför första klassen Agilityklass 1 blev hon rädd för något från parkeringen vid planen. Hon kunde inte riktigt släppa det när det var vår tur, så efter starthindret sprang hon förbi både gungan, långhoppet och slalomet. Jag fick henne att ta något fler hinder och en tunnel men sedan var det vara att ge upp => disk.

Nästa chans var Hoppklass 1A, rädslan hade släppt men bristen på träning visade sig. Det är jag fullt medveten om, vi tränar vid tävlingstillfällena så det går inte att förvänta sig annat. Hon följde mina anvisningar om vilket moment hon skulle ta, men jag fick "följa" med henne fram till varje moment och visa vilket hon skulle ta. Dvs hinder-/tunnelsuget saknades. Hon vände om i några tunnlar och kom ut tillbaka till början och sprang förbi något hinder. Så efter några "vägringar" blev vid diskade. 

Sista chansen var Hoppklass 1B, det var även sista klassen för helgens tävling. Banan var mer rakt utformad än de övriga banorna för dagen, som hade varit lite "luriga". Vi lyckades ta oss runt och hamnade på pappret på plats nr 8. 10 hinderfel och ett gäng tidsfel, då vissa bitar bland annat slalomet tog lång tid. Det var en skön känsla att hon går från klarhet till klarhet. Men lite mer träning på kombinationer och slalom blir det nog bra i framtiden.

Kul att det är flera lagotto som tävlar nu för tiden, bland annat Susanne & Leia vann både medium Ag 1 och Ho 1A (den senare med pinne).

Nu laddar vi om och går tillbaka till lydnadsträningen inför onsdagens lydnadstävling i Luleå...

 


Lydnadstävling

2023-06-07 22:45

Ikväll har jag varit med Camilla/Melker och Ann-Sofi/Dante till Luleå Brukshundklubb för att tävla lydnad - startklassen. 

Efter våra träningspass (i måndags inne i klubblokalen och på tisdag ute i rinken) insåg jag att alla nya miljöer kräver repetition av momenten. Axa hade svårt att stanna kvar både vid inkallningen och apporteringen samt att hon lade sig direkt på fjärrdirigeringen.

Därför testade jag att gå ner på gräsmattan bakom huset på lunchen och träna lite. Exakt samma där, hon svansade iväg efter mig så fort jag lämnade henne. Efter flera repetitioner med att jag bara lämnade henne 2-3-4 meter och gick tillbaka och belönade sittandet. Förstod hon att det var ok att sitta kvar.

Min målsättning för kvällen var därför att åtminstone något av dessa lämnanden skulle gå bra.

Jag blev lottad till startnummer 1, vilket passade mig perfekt! Camilla fick 3 och Ann-Sofi 5, så vi var i samlad grupp, men skulle ändå hinna filma varandra.

Vi fick bara värma upp på gruset och tävlingsområdet låg nere på gräsplan, vilket gjorde mig lite fundersam, men jag kunde ju prata med henne ända fram till startpunkten, så möjlighet till korrigering fanns.

Nosen åkte ner i gräset så fort vi kom in på gräsplan och jag försökte få henne att låta bli, men fick inte upp det vanliga fokuset på henne. Just när tävlingsledaren sagt "moment börjar" reste hon sig och gick ett varv runt mig och nosade på backen. Jag tog in henne till sidan och satte henne igen och sedan var det framåt marsch. Strulet i starten tillsammans med "släpar, nosar, sträckt koppel, x-tra kommando" gav betyget 6 på följsamheten.

Inkallningen gav 8 poäng då hon var lite orolig i position vid start & avslut, men tempot var bra!

Sitt under marsch av 6,5 poäng då hon stannade kvar vid startpunkten och jag fick strula för att få henne med.

Apporteringen gav 7 poäng "tveksamt gripande, långsamt tempo, tugg avslut"

Fjärrdirigeringen gav 9 poäng "något långsamt och nos" (när hon låg ner).

Hopp gav 9 poäng "utgångsposition & avslut".

Helhetsintryck 8,5 poäng "något ofokus för dagen"

Tillsammans med koeff gav det totalt 150 poäng dvs ett 2:a pris (140-159,5 poäng)

Vi fick därmed poäng på alla moment och jag är jättenöjd med att hon satt kvar vid ALLA sådana moment, tyvärr också på sitt under marsch ;-) Hon apporterade och kom men den direkt utan att springa ett ärevarv. Hon är ganska säker på alla moment men... Hon blir mindre och mindre taggad när belöningen uteblir och social belöning (kel) är inget som gör henne mer taggad. Det får vi klura över, hur vi ska träna på inför kommande starter. Nästa chans kommande onsdag också det i Luleå...

 


BPH

2023-06-04 23:39

Idag har det varit lagottodag vid BPH på Grans i Piteå. Av tio bedömda hundar var åtta stycken lagotto. På förmiddagen från Pelinas kennel och på eftermiddagen från min kennel. Av mina hundar var Axa först ut kl 13.30. Sedan kom Otis, Eris och Lotus. Beskrivare för dagen var Ingalill Larsson som var inhyrd söderifrån då den ordinarie blev indisponibel.

Det sammanfattade protokollen löd: (0=inte alls => 4=mycket) (Rasens medelvärde i parentesen)

 

Moment Polly Axa Otis Lotus Nova Ruth Ella Bonnie Eris
1) Främmande person - Glad i främmande människor (1,7) 2 0 1       1
Främmande person - Trygg (2,7) 4 2 1       2
2) Föremålslek - Lekfull (1,7) 3 2 2       1
3) Matintresse - Engagerad (2,5) 2 3 3       3
4) Överraskning - Nyfiken (2,1) 3 4 4       3
Överraskning - Arg (0,6) 2 0 1       2
Överraskning - Trygg (2,5) 3 4 4       3
5) Skrammel - Nyfiken (2,1) 1 4 4       4
Skrammel - Trygg (3) 3 4 4       4
6) Närmande person - Glad i främmande människor (1,6) 2 0 2       0
Närmande person - Arg (0,6) 0 0 1       2
Närmande person - Trygg (2,7) 4 2 2       1
7) Underlag - Trygg (3,4) 4 4 4       4
8) Skott - Trygg (3,2) 4 4 4       4
Över och mellan alla moment - Energisk (2,5) 2 3 3       3
Över och mellan alla moment - Positiv attityd (2,7) 2 4 4       2
Övrigt - Ljudlig (0,4) 0 0 1       1

Övrigt - Arg (0,1)

0 0 0       0

Att Axa tycker det är helt onödigt att "kladda på" henne, det visste jag sedan tidigare. Hon tycker att kelas det gör man i soffan, sängen eller i knät. Annanstans jobbar vi...

Några bilder från dagen: (resterande hittar ni under Foto Chokladbollarna 2023 respektive Foto Karamellerna Eris)

230604 Otis DF4A2611

Otis

230604 Otis DF4A2617

Otis

230604 Lotus DF4A2719

Lotus

230604 Lotus DF4A2718

Lotus

230604 Eris DF4A2690

Eris

230604 Eris DF4A2644

Eris

Stort TACK till ni som hade möjlighet att komma vid detta tillfälle       

 

 

 

Blogghistorik

«juni 2023»
måntisonstorfrelörsön
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Senaste inlägg
Årets allroundlagotto 2023
Ny titel
Vänstervarvet
Agilitytävling
Utbildning
Parningsresa
3:e grenen
Nästa gren
Bästa starten
Bokslut

Arkiv
2024
2023
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2022
  2021
  2020
  2019