Blogginlägg

Rallylydnad i Luleå

2023-04-29 21:18

Idag var det dags för säsongens/årets första utomhustävling. Det var med minsta möjliga "lust" jag åkte iväg mot Luleå. Bilen var snöig, det var mulet och prognosen sa nederbörd under dagen. Med sommardäck åkte jag genom ömsom regnskurar och ömsom snöfall med "lapphandskar" med temperaturen runt nollan.

Men... när jag rullade in på Evidensia (djursjukhuset i Gammelstad) för att bunkra upp med foder (Evidensiadagar med 20% rabatt) så... sprack plötslig himlen upp och solen tittade fram. Det vädret höll i sig nästan hela dagen.

Var som jag tidigare nämnt orolig för att planen skulle vara blöt, men den var jättefin! Den hade tydligen varit snöig i morse, men mästarklassen började först kl 14 så tills dess hade det torkat upp. Inget problem med hundarna, det gick bra att både stå, sitta och ligga.

Bana A, domare Victoria 
Polly 79 poäng (9:e plats)
Hon hade avdrag på 3 skyltar (10-10-1) i övrigt rent protokoll. Hon snurrade i ett moment och satt i det andra på "fel övning" -10p. Så totalt sett en jättefin runda.

Axa disk. Vid 12:e momentet räknade jag ut att hon hade tappat mer än 10 poäng och därmed var chansen till cert över. Så då var det lika bra att ta fram leksaken och peppa upp henne då hon började tappa motivation = investering i kommande tävlingar.

Bana B, domare Elin
Polly 99 poäng! (5:e plats) Wow, det räknade jag inte med...
Axa 92 poäng (9:e plats) Wow, hennes andra cert, plötsligt händer det - ett kvar till championatet...

Bana C, domare Victoria
Polly disk, inga avdrag till och med fjärde momentet, men där gick matte fel väg och hoppade till moment 12, så då diskade jag oss. Det kändes surt, då hon var hyfsat med och vi fick jättefin kritik.
Axa 71 poäng (7:e plats) Också en fin runda men vi tappade 20 poäng på "fel övning" då hon snurrar i ett moment och satt på fel ställe.

Jag är positivt överraskad över dagens sex rundor. Det var roliga banor (speciellt den sista var en utmaning, men inte ogörlig, mer att föraren skulle hålla koll på vägen då man gick genom samma slalom tre gånger). Ingen av tjejerna har lämnat planen, trots att det pågick en klass på banan bredvid. Axa nosade visserligen på harskit lite här och där, men hon stannade inte och åt. De kan momenten, måste bara jobba på att orka hålla fokus en hel bana utan belöning.

Det bästa av allt, Axa KLARADE ATT GÅ GENOM 8:ANS FRESTELSE utan att nosa eller ens se på frestelserna!!! Wow - det gjorde min dag!

230429 Luleå_183435   230429 Luleå_183354

 


En vecka närmare sommaren eller...

2023-04-28 21:33

Ytterligare en vecka har passerat och vi närmar oss sommaren eller är det höst och vintern närmar sig. I veckan har det varit äkta april väder: regn, snö, regn och runt nollgradigt.

Jag har ångrat mig, mer än en gång att jag anmält oss till rallytävlingen i morgon i Luleå (utomhus!). Ingen av hundarna är förtjusta över att sitta (absolut inte ligga) i snögloppet. Men som jag alltid försöker förmedla på mina kurser, det är bra att träna på tävling - så det är det vi ska göra i morgon. Går det åt pipsvängen kan jag med gott samvete ta fram en leksak och lätta upp spänningen med Axa. 

I veckan har jag startat upp en ny fortsättningskurs i rallylydnad på klubben. Både gamla och nya ansikten, det ska bli spännande att följa deras utveckling. Veckans tema var belöning och slinga med moment i rörelse samt moment vid skylten.

Sedan har Mizzie blivit farmor för första gången. Det är Lanegotte´s Mario "Bruno" som blivit pappa till fyra underverk natten mot torsdag. Tre tikar och en hane, plupparna och mamma Morris mår bra. Alla bruna med vita tecken. Förhoppningsvis kommer vi att stöta på de i de aktiviteter som ordnas här uppe.

ABF har även arrangerat en info kväll i onsdags om Bicom Bioresonans där Ann-Marie och jag fick berätta vad det är och hur vi kan hjälpa människor och djur med att klura ut allergier m.m. Det blev en intressant kväll där publiken ställde många frågor. Nu ska vi förbereda vår kväll med "Öppet hus" den 11/5 där vi visar testkartorna och hur det går till. Flera på föreläsningen skulle komma med sina hundar och kolla igenom fodret de äter, belöningsgodis, ben m.m. Alltid roligt att kunna hjälpa till om det behövs...


Lydnadspremiär

2023-04-22 21:41

Så är premiären i lydnad avklarad för systrarna bus. Mycket nerver var inblandade trots att vi båda kommit överens om att detta var bara "träning på tävling". Man kan inte förvänta sig toppresultat när nybörjarkursen i lydnad slutade i tisdags. Så logiskt sätt fanns ingen anledning att vara nervös, den saboterar dessutom bara för hundarna, då de blir fundersamma varför matte beteer sig som att det är något läskigt i görningen.

Polly lottades in med startnummer 2, vilket var jätteskönt, då jag inte hann stressa upp mig så mycket. Men vad hjälpte det...

Hon började hyfsat bra på följsamheten med 7 poäng (avdrag för kropps DK, släpar, sträckt koppel, nosar och växlar pos).

Inkallningen nollade vi då hon kom släntrandes efter mig.

Sitt under marsch 8,5 poäng (släpar, pos snett avslut).

Apportering nollade vi då hon inte satt kvar.

Fjärrdirigering nollade vi då hon kom efter mig.

Hopp över hinder 7,5 poäng (slår i, snett avslut).

Helhet 8 poäng (något ofokus för dagen).

Totalt 92,5 poäng (0 pris)

Analys: Polly tyckte situationen var obehaglig. Matte var rädd så det var bäst att hålla henne under uppsikt. Inte för nära (så hon släpade), men absolut inte för långt bort (så hon kunde inte stanna kvar).

Sedan var det Ruth´s tur med startnummer 3.

Även Ruth kände av mattes oro och gjorde tappra försök att lugna henne genom att jäspa, klia sig, kolla av funktionärerna (dom var helt ok, varför var matte konstig...). Jag tror dock inte att just de signalerna hjälpte hennes matte, men det har Ruth inte klurat ut ännu. De fick i alla fall poäng i 4 av sju moment, tom två 7:or på fjärren och hoppet. Totalt 61 poäng, bravo!!!

Sist ut med nummer 19 startade Axa. Hon kändes hyfsad på följsamheten med 6 poäng (avdrag för pendlar i pos, sträckt koppel, Ek avslut).

Inkallningen 9 poäng (snett avslut).

Sitt under marsch 6,5 poäng (släpar, ek*flera).

Apportering 6,5 poäng (sitter inte vid start, ek, temp, tveksamt gripande, snett avslut).

Fjärrdirigering 9 poäng (något långsamt nedlägg).

Hopp över hinder 8 poäng (slår i).

Helhet 6,5 poäng (föraren kämpar på, men hunden har fokus på annat).

Totalt 143,5 poäng och ett 2:a pris (140-159,5p)

Analys: När Axa inte vill, då loggar hon ut. Nej, jag vill inte, jag lägger mig här i stället punkt!

Sedan blev det lunchpaus och vi passade på att låta hundarna springa av sig utomhus, med lite bus och nosande.

Polly startade som nummer 8. Denna gång nollade vi bara två moment och jag var tydligare när jag lämnade henne (före TL sagt "moment börjar") att hon skulle stanna kvar. 

Hon spetsade på följsamheten till 7,5 poäng (avdrag för växlar pos, släpar och snett avslut).

Inkallningen 9 poäng (snett avslut).

Sitt under marsch 5 poäng (startstrul, stannar upp).

Apportering nollade (sprang förbi apporten).

Fjärrdirigering nollade vi då hon kom efter mig.

Hopp över hinder 9 poäng (snett avslut).

Helhet 8 poäng (något ofokuserad).

Totalt 114 poäng och ett 3:e pris (100-139,5p). 

Ruth startade som nummer 17, just före Axa så hennes runda såg jag inte så mycket av, då jag värmde upp Axa samtidigt. Men följsamheten fick bättre poäng, likaså inkallningen och hoppet. Hon tog apporten, även om hon sedan lade sig och gnagde på den (men för två dagar sedan ville hon inte ens titta på den).

De fick totalt 78 poäng (ökade personbästa med 17 poäng!)

Axa sist ut även denna runda, hade ganska liknade protokoll båda rundorna förutom att hon denna runda nollade hoppet genom att först lägga sig och sedan springa förbi hoppet.

Följsamhet 6 poäng

Inkallning 9 poäng

Sitt under marsch 8,5 poäng

Apportering 6 poäng

Fjärrdirigering 5 poäng (lade sig direkt)

Hopp 0 poäng

Helhet 6,5 poäng

Totalt: 124 poäng och ett 3:e pris.

Analys: När hon blir less/frustrerad lägger hon sig och vill inte. Hon blev tjurig när vi skulle ställa upp bredvid hindret för fjärrdirigeringen och ville hoppa i stället. Jag fick göra tre försök innan hon kom bredvid mig. Hon tog till och med ett gnag på översta hinderbrädan. Det blir en nöt att knäcka, hur jag ska kunna motivera henne utan godis/leksak som belöning...

Nu har vi sju veckor på oss att träna till nästa chans på lydnadstävling. Nu vet vi vad som brister och vad vi behöver träna mer på. Det var väl det som var dagens mål "träna på tävla" eller...

Till veckan byter vi sport och kör rallylydnad, tävling på lördag. 3 chanser i mästerklassen, ute, det känns liiite hopplöst då fröknarna är lite "fin i kanten" och inte vill sitta/ligga där det är blött. Men vi tränar vidare på tävlandet...

230422 Axa_155951

 


Kursavslutning

2023-04-20 21:06

I tisdags var det 4:e (sista) gången av Axa och Ruth´s lydnadskurs mot Startklassen. Slutet blev intensivt med tre tillfällen inom en vecka, men tjejerna har jobbat på jättebra. Det finns både enklare moment och mer komplicerade delar. Gemensamt är att de bör ha bra följsamhet, bra stadga och lyssna på vad förarna faktist säger. 

Med en lagotto är det lite svårt, då de tycks tänka "jag vet vad matte tänker säga, jag kommer/jag lägger mig ner". Ju mer vi tränar, desto bättre blir hon på att "veta". Varför ska jag vänta att matte ropar hit, jag kan lika gärna springa när hon vänder sig om. Matte slarvar och lämnar apporten på mattan, jag kommer med den direkt...

På rallyträningen på onsdag körde jag bara lydnadsträning med Polly och Axa. Följsamheten gick bäst, vilket är bra då den har högst kofficient. Hoppet var också ok, men resten strulade på alla möjliga sätt.

Jag avslutade träningen med att träna "platsliggning" med båda samtidigt. Ligg/stanna och sedan gick jag och plockade ihop sakerna från kvällens rallyträning. Reste sig någon fick den andra som låg kvar korv. Tiden varierade från några sekunder till kanske en minut. Jag tränade mycket mer stadga med Mizzie när hon var yngre eftersom det då fanns platsliggning 2 minuter i klass 1 (lydnad) och även stadgemoment 1,5 minut i rallyn i olika positioner. Den biten har fallit lite i glömska, så där ser jag nu att vi brister.

I morgon är vi några som har bokat hallen till ett genrep inför lördagens tävling. Jag tror att jag satsar enbart på stadgeträning då. Sitt/lämna/gå tillbaka till henne/dom. Belöna sittandet. Sitta vid sidan och hålla apporten osv.

Ikväll har jag hunnit med en Teams-föreläsning av Ingrid Tapper om "Rädslor och aggression hos hundar". Den var intressant. Hon påpekade bland annat att i det "vilda" får valparna inget godis för att de gör något de är rädda för (som tiken tycker är helt normalt). Tiken signalerar bara det är inte att bry sig om, nu går vi. Det känns skönt att få ett kvitto på att jag tränar mina hundar rätt i det fallet. Lock och pock förstärker bara känslan av att det är nog något farligt...

Rädsla är en förutsättning för överlevnad. Aggression stärker självkänslan. Det är 17 gånger vanligare att en hund flyr än att den attackerar vid hot. Det är inte knoppen utan kroppen som väljer fignt/flight/passitivitet (går på en millisekund).

Det jag inte visste var att till skillnad från andra djurarter reagerar olika hundar på olika frekvenser. En del uppfattar ljusa frekvenser bäst och andra dova frekvenser. Därför kan de reagera olika på tex skott. Men samma hund kan även reagera olika på olika skott. Vissa frekvenser som respektive hund är känsligare för känns smärtsamt i öronen. 

Hon pratade även om hundens smärtreceptorer. De har få i munnen vilket resulterar sig i att de känner mindra av tandvärk eller om de biter sig i tungan. Medan de har mer smärtreceptorer i tassarna, öronen och ansiktet. Därför trivs vissa hundar inte på tex blöta underlag etc.

Kvällen gav en del matnyttigt att fundera vidare på...

Ny föreläsning på måndag om de nya reglerna i startklass till klass 2 i lydnad. (Kanske hade varit bra att få den genomgången innan helgen, men vi får hoppas att vi har hyfsad koll efter kursen).


Nose Work tävling - Bandymatchen

2023-04-15 23:40

Idag har Axa och två av hennes systrar (Ruth och Nova) deltagit i Kalix Kennelklubbs nose work tävling "Bandymatchen" vid Part Arena/Fomab Arena. 

25 ekipage var lottat in och alla kom till start. Tyvärr var det nog ett 20-tal som blev bortlottade, men alla som var medlemmar i Kalix Kennelklubb kom med (arrangerande klubbs medlemmar har förtur).

Nova hade startnummer 1 och var först ut. På förmiddagen gjordes Behållarsöket och Inomhussöket.
Behållarsöket: 1:a plats för Nova & Tojje!!! 25 poäng, 0 fel, 10,94 sek.
Inomhussöket: blev en felmarkering, 0 poäng, 2 fel, maxtid 2,30 min
Fordonssöket: 14:e plats, 25 poäng,0 fel, 54,85 sek
Utomhussöket: 13:e plats, 25 poäng, 0 fel, 59,15 sek

Ruth hade startnumret före Axa (nr 24)
Behållarsöket blev en felmarkering, 0 poäng, 2 fel, maxtid 2 min
Inomhussöket: 10:e plats, 25 poäng, 0 fel, 35,22 sek
Fordonssöket: tiden rann ut 0 poäng, 0 fel, maxtid 2 min
Utomhussöket: 7:e plats, 25 poäng, 0 fel, 21,21 sek 

Axa fick starta sist av alla och göra sina fyra sök i rad, då hon löper:
Behållarsöket: 8:e plats, 25 poäng, 0 fel, 29,34 sek
Inomhussöket: 6:e plats, 25 poäng, 0 fel, 31 sek
Fordonssöket: 17:e plats, 25 poäng, 0 fel, 1:04,47 min
Utomhussöket: tiden rann ut 0 poäng, 0 fel, maxtid 2,30 min

Totalen: Axa kom på 1:a plats av de som fått 75 poäng (totalt plats nr 11) - alltid något... Nova kom på 16:e plats och Ruth på 18:e plats. Så systrarna bus höll ihop 

Det kan kännas surt att vi missade sista söket och därmed diplomet då hon var så duktig och fokuserad i de övriga söken. Men det går inte att vara besviken på henne, hon sökte hela tiden. Vi gick förbi gömman (som var i hörnet på en lastpall) från båda hållen och hon passerade på båda sidorna av pallen, men doften nådde inte hennes nos vid de tillfällena. Hade vi haft mer tid hade jag antagligen inte ägnat mer tid till pallarna utan låtit henne söka igenom andra delar som vi inte riktigt hunnit med ordentligt. Thats life...

Det är tyvärr lite ont om NW tävlingar framöver, men vi försöker anmäla till de vi kan.

 


Nitendokullen 6 år

2023-04-15 22:11

Idag säger vi stort grattis till Nitendokullen - Daisy, Pelle, Bruno, Zelda (& min Zelda som tittar på oss ovanifrån) som fyller 6 år idag. Hoppas att ni fortfarande har hälsan och lever livet på bästa sätt. Bruno som kanske snart blir pappa också  .

Resized_20190927_142216 Daisy

 

220530 Zelda-Peach_9025 Zelda i Umeå

 

Pelle0000002-2 Pelle

 

220523 Bruno_8931 Bruno

 

210916 Zelda_4737 Zelda, mitt 

 


Karamellerna 4 år

2023-04-07 23:41

Jag höll nästan på att glömma - HIPP HURRA FÖR KARAMELLERNA - som fyller 4 år idag.

220426 Bonnie_8712 Bonnie

200927 Eris_1766 Eris

220122_Hugo 164606 Hugo

Stort grattis till er alla       

 


Planering

2023-04-07 22:09

Vad händer när jag har "för lite" att göra, jo då sätter jag mig vid datorn och börjar kolla runt på sbktavling, snwktavling och agilitydata. Upptäckte att det var sista dagen att anmäla till rallylydnadstävling i Luleå, 3 chanser i MKL den 29 april. Vips, var kommande tre lördagar 15, 22 och 29 tecknade med hundtävlingar. 

Jag ger nog inte vårens första utomhustävling så stor tilltro, men tre chanser är bättre än två. Så med lite flyt kan det gå. Axa gillar inte att ligga ute om det är blött/kallt, men vi får bra tillfällen att träna på att hålla nerverna i schack. Har bara anmält Axa och Polly, då Mizzies hörsel (eller brist på) ställer till det.

Så nu gäller det att planera in träningspass med nose work, lydnad och rallylydnad. Nu kör vi...


Påsklov

2023-04-06 18:00

Idag har påsklovet startat och vad passar bättre med en promenad till Kalix.

230406 påskpromenad_153612

Det blev både motion och social träning. Vi träffade Mizzie´s systers husse och fick uppdateringar hur Milou mår nu för tiden. Blev även haffade av två kvinnor på Galleria parkeringen som sa att "de döööör" av sökchock och de bara MÅSTE få hälsa på underverken. Det hade underverken inget emot och de fick några pussar var av studsbollen som inte kan ha tungan inne i munnen. Hundar skapar oneklingen nya relationer...


Årets...

2023-04-05 19:12

Nu har diplomen kommit från Lagottoklubben. Mina stjärnor     

230406 SLRK 23_190735 (2)

 


Hormondille

2023-04-04 18:33

Jaha, så kom då Axa in i löpet igen. Bara några dagar efter hennes HD/ED röntgen. Jag kan inte låta bli att undra över om löpet spelar in på hennes HD resultat C/C. Jag brukar aldrig röntga i samband med löpen, men eftersom hon har lite täta kluriga löp och ekonomin inte tillät extra utgifter tidigare, blev det nu och med facit i hand hade det varit bättre att vänta några månader tills efter löpet. Armbågarna fick O/O vilket dock är skönt.

Vi har två tävlingshelger inplanerade 15:e och 22:a april. I nose work tävlingen får hon starta sist och det är väl ok, om hon bara kan fokusera på söket i ställer för löpet. Vid lydnadstävlingen får vi kanske stryka första starten och sedan starta sist i eftermiddagsklassen. Får se hur långt löpet blir...

Förhoppningsvis kommer inte Polly och Mizzie att delta i detta löp då de löpte i januari. Men Mizzie är lite lurig nu på äldre dar, då hon börjat ha tysta löp.

Det är i alla fall kul att vi nu börjar vara några som intresserar sig för lydnadsträning/tävling. Vi är tre från kursen som kommer träffas tillsammans med ytterligare en intresserad och träna tillsammans med någon av oss som agerar TL. Det kan vara det klurigaste med hela tävlingsförfarandet - att hundarna gör momenten på TL´s kommando. Men det är bara att träna på och nöta detaljer...

 


Intensiv söndag

2023-04-02 21:48

Åter en dag med hundar i fokus. Jag har varit i Boden och dömt en rallylydnadstävling åt Luleå HU i Studiefrämjandets hundhall. Jättefin lokal, hade önskat att vi hade samma storlek på vår hall i Kalix. 

Idag var det 3 klasser, en FKL och två MKL. Jag är nöjd med banorna, kunde äntligen experimentera med en flyt bana med minimalt antal stopp även i mästerklassen. Dessutom nyttja hallens hela storlek. Det var 10+20+20 antagna till dagen plus 5 reserver/klass i båda MKL-klasserna. Eftersom alla banor var ganska rörliga lät jag även reserverna tävla. Det blev en intensiv dag med banbyggnationer och domarjobb från 8.30-16.15. Lunchen kastade jag i mig under banvandringen till B-klassen. Efteråt var hjärnan slut, så jag skippade ett besök till min moster som jag hade hoppats få hälsa på. I stället blev det en Celsius för att hålla mig vaken och styra hemmåt direkt.

Under dagen fick jag positiva nyheter från Nose Work tävlingen i Piteå, där Nova och hennes husse Torgny tävlade i TSM. De klarade Fordon- & Behållarsöken. Inomhus blev svårt i en industrilokal, men hon hade korn på ungefär var gömman var. Det är så roligt när valpköparna ger sig ut i tävlingsvärlden, framför allt för att de då kan ha ett mål med träningen och lära känna andra likasinnade...

 

 

Blogghistorik

«april 2023»
måntisonstorfrelörsön
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Senaste inlägg
Gästspel i grannlandet
Hösten är på g...
Nose work x2
Utbildning
Nose work
Nose Work Naturbruks
Agility
Arctic Circle Dog Show
Nose Work Kalix
Yes, plötsligt händer det...

Arkiv
2023
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2022
  2021
  2020
  2019