Blogginlägg

Morgonmys

2022-12-29 12:46

I morse tog vi sovmorgon med morgonmys. Det är inte lätt för en morgontrött människa som jag är, att kliva upp när vi har det så mysigt.

20221229_113722

Axa & Polly

 


Sista chansen

2022-12-28 23:59

Ikväll var det dags för klubbens sista rallylydnads tävling för året "Sista chansen". Det var 2 FKL- och 1 MKL-klass. Under FKL klasserna jobbade jag som TS (tävlingssekreterare) och MKL klassen tävlade jag med alla tre.

Kvällen bjöd på både vin och vatten i alla klasserna. 

Fortsättningsklassen
Whippet "Tess" med matte Åsa tog sitt andra kvalificerade resultat i FKL på 6:e försöket.
Labradoren "Sirius" med matte Larisa tog sina andra och tredje kvalificerade resultat på bara 4 försök (!) och fick därmed titeln RLDF.
Border collie "Lovis" med matte Elina tog sitt första kvalificerade resultat på andra försöket och lyckades dessutom komma på en andra plats.
Blandisen och rallygängets lilla svarta yrväder "Iza" med matte Stina tog sitt första kvalificerade resultat i FKL på det 22:a försöket.
Lagotton "Happy" med matte Sofi tog två kvalificerade resultat och bärgade därmed titeln RLDF även han.

Ett annat yrväder lagotton "Ruth" med matte Jennie charmade domaren med sitt överlyckliga sätt att bara älska rally och alla runt omkring (så till den milda grad att hon måste ta en paus och springa och hälsa på domaren och publiken) för att sedan skynda tillbaka till matte, så de fick domarens pris under prisutdelningen. Förstår förstås att matte inte tyckte det var lika kul, men eftersom jag också varit i den situationen själv (ett antal gånger...), är det bara att trösta sig med att det är bättre att ha en hund som älskar att träna & människor runt omkring, än en hund som tycker det är dötrist, att människor suger och bara vill att det ska ta slut. Plötsligt händer det att de orkar "hålla ihop" en hel bana.

221229 Iza_000803 (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iza

Mästarklassen bestod av 25 ekipage trots att tävlingen startade vid 21-tiden en onsdagskväll. 

I december 2019 startade Diana & Åsa i mästarklassen för första gången. Ikväll 2 år senare, på 33:e försöket fick de sitt första cert. Det är sådana händelser som gör kvällen underbar. Jag blir så lycklig när det går bra för mina träningskompisar, speciellt de som verkligen har fått kämpa sig till framgång.

En annan det gick strålande för var flatten Vilja med matte Eva som ikväll satte 100 poäng och genom det resultatet är klar för SM till sommaren. En annan klubbkompis kom med kommentaren att de "är som en Volvo" - stadigt/stabilt/säkert och det stämmer faktiskt. Lungt och utan stress tog de sig genom banan, moment för moment. Ursnyggt! 

Det är många ekipage som är så roliga att se på, fantastisk följsamhet med otrolig fokus. Det ligger förstås många timmars träning bakom, men det ser så enkelt och harmoniskt ut. En dag kanske jag kommer dit, men ikväll var inte en sådan dag.

Mizzie diskade jag, då hon (som vanligt) var för het och gick som på glödande kol dansandes runt mig.
Polly slutade på en 20:e plats med 65 poäng efter att hon bland annat slog i hindret på moment 1, ville inte snurra och dubbelsatt vid ett moment (=25 poäng borta). 
Axa lyckades aningen bättre och slutade på en 18:e plats med 69 poäng. Hon sprang förbi första hindret (utan att hoppa det) och stannade i stående i stället för "sitt under gång, gå runt" (=20 poäng borta). På sätt och vis sved det mindre än om hon hade fått 89 poäng och bara varit en poäng från certet.

Men vad tar jag då med mig från kvällen?
Mizzie, trots sina 12 år, kommer troligen inte att lugna ner sig. Hon är taggad till tusen, fast hon nu fått pausa från rallyträningarna sedan oktober.
Polly blir stabilare för varje gång, hon accepterar att jag inte är som vanligt och finner sig i det.
Axa gjorde inte utflykter denna gång (YES!) Jag upplevde att hon släpade mycket, men när jag såg filmen i efterskott, ser det inte alltför tokigt ut. Hon behöver bli mer säker på vissa moment och jag behöver jobba upp en bättre fokus. Men hon, liksom Ruth, har framtiden för sig. De har en "will to please" och det kommer vi att komma långt med!

Fick också en annan "aha upplevelse" ikväll. Axa kan numera vara sansad i främmande hundars sällskap, Tidigare har hon varit "fullt ös" och både förargat och skrämt andra hundar då hon varit så ivrig och "på". Men ikväll kunde hon visa sin undergivenhet då hon mötte en äldre colliehane. Visst hon slickade honom kring munnen, men hon satt ner och lade sig sedan på rygg och "kapitulerade". Wow, plötsligt händer det!

 


Agility (igen)

2022-12-18 22:26

Ja! Det gick att lösa! Chefen löste av mig efter halvtidspausen, så jag susade hem/bytte kläder/satte Polly i bilen/trotsade snöyran och åkte till Luleå för agilitytävling. Första klassen hade börjat medan jag var kvar på jobbet, så den var körd. Frågan var om jag skulle hinna två, en eller ingen klass. När jag hade svängt av från E4'an, men inte hunnit fram till Sunderbyns sjukhus (man svänger av där för att ta sig till Aulis hästcenter), ringer en Kalixkompis och sa att de börjat B-klassen med XL hundarna och hon undrade var jag var. Jag förmedlade det och hon skulle be arrangören flytta mig sist av M ekipagen (skulle enligt startlistan starta först).

221218 Ag Polly_174604När vi kom fram hade M klassen börjat, men jag rastade henne och vi värmde upp först utomhus och sedan i ridhuset, medan jag sneglade på de som sprang på banan och försökte lära mig bansträckningen.

Det var 11 ekipage i klassen och snabbt blev det vår tur. Bansträckningen var tack och lov ganska enkel, men det är ändå stor skillnad att ha gått runt och tänkt på min placering i förhållande till hindren och Polly, eller bara sett banan från sidan.

Hon gick förbi en pinne i slalom (precis som igår) och sedan följde hon min väg istället för att ta hindret. Så vi fick 5 fel där för vägran. I och med de strulen blev det även 6,66 i tidsfel. Vi fick totalt 16,66 fel och slutade på 4:e plats.

C-klassen hann jag då banvandra och det var tur, för den hade lite knepigare bansträckning. Jag fick ett tips av ett annat Kalix ekipage och det löste den ena knuten, men den andra svårigheten låg lite öppen.

Banan bestod av 15 "moment": Starthinder - bommen - hinder - tunnel - hinder - slalom - tunnel - gungan - tunnel - hinder - hinder (första svårigheten) - hinder - hinder - hinder (andra svårigheten) - målhinder.

Slalom gick bra, hon tog det själv utan hjälp eller fel. Första svårigheten gick bra, tack vare tipset vi fått och hon förlorade ingen tid där. Vid andra svårigheten kom hon fel då jag var för sölig, och hamnade på fel sida hindret. Jag lyckades stoppa henne från att hoppa det (= disk) och guidade över henne på rätt sida för hopp och vi tog oss i mål. 5 fel för att hon hamnade på fel sida och 2,83 i tidsfel för att vi passerade referenstiden. Näst sista hindret! Hur surt var inte det. Hade jag lyckats guide henne rätt direkt hade hon inte fått felet och dessutom klarat referenstiden, och vi hade fått pinne! Då det inte var någon annan felfri i loppet. Nu kom vi på 2:a plats (vilket är jättebra) efter Kalix proffset Tommy (som tävlar SM med flera andra av sina hundar).

Attans vad trist att det är slut på tävlingar nu, när hon är så duktig och blivit snabbare så det är rimligt att klara referenstiden. Nu är vi taggade, båda två! Hon har hoppat upp på mig så många gånger i ridhuset av iver när vi värmt upp, att det bara var och kasta alla kläder i tvättmaskinen. Hoppas lusten håller i sig, tills tävlingarna drar igång igen... Mitt   


Agility

2022-12-17 21:00

Idag har jag och Polly varit till Aulis hundcenter i Luleå för agilitytävling arrangerad av Bodens BK.

221217_110141

Fd hästnörd som jag är, kunde jag inte låta bli att beundra utsikten när jag köade till toan. Det är något rogivande med att titta på "betande" hästar.

Idag var det hoppklasser, 3 starter i varje klass. Vi harvar fortfarande på i klass 1 och längre än så tar vi oss nog inte. Men vi har heller inga ambitioner att göra det. Det är så befriande att tävla agility, inga prestationskrav utan bara en kul aktivitet tillsammans. De flesta ekipagen blir diskade, gör heller ingenting, sånt händer... Polly har inte samma fart som de snabba sheltisarna, däremot är hon "stabil" och river sällan/aldrig. Hon är duktig på kontaktfälten så därigenom har vi lite större chanser i agilityklass, när de snabba hundarna flyger över fälten. Hon tar slalomet för sakta så vi får nästan alltid tidsfel, men iom att många diskar sig har vi ändå chans på pallplatser.

Sedan har hon trots allt 2 pinnar i hopp och 3 i agility. Så i agility får vi flytta upp till andra klass om vi vill, men vi blir kvar i 1:an åtminstone tills hon tagit två till och får titeln...

Dagens resultat:
A. 5:e plats av 12 starter. 14,08 fel varav 5 var för strul i slalom och 9,08 var tidsfel. (Dvs hon överskred referenstiden).
B. 3:e plats av 13 starter. 1,04 fel (tidsfel).
C. 3:e plats av 14 starter. 0,93 fel (tidsfel).

221217 Polly_124851  221217 Ag Luleå IMG_09991

Jag är så otroligt stolt över henne idag. Vi har inte kört slalom på flera månader och ändå satt det i ryggmärgen. Hon hoppade över en pinne på första banan, så vi fick ta om, men på de två andra banorna tog hon det själv (sakta men säkert). Hon hade också ett bättre hindersug och mer fart än hon brukar ha. Så med lite mer träning på slalom bör hon klara referenstiden och slippa tidsfelen.

Jag är frustrerad över att det är jobb i morgon. Vi är anmälda till de tre agilitystarterna då, men det är match så jag är på FOMAB Arena hela dagen. Om jag har lite flyt och inte tävlingen går så fort, så kanske jag hinner till 1:ans starter som går sist i morgon.

Helgens tävling "All I want for christmas is agility" hade jultema, så det klart att hon fick posera vid julgranen.

221217 Polly_102024

 


Rallyhelg dag 2

2022-12-11 23:25

Dag två på vår rallyhelg. I morse fick Axa och Polly hänga med när jag åkte till klubben kl 9. Först på dagens agenda var två chanser i AKL. Victoria var domare, Amanda var tävlingssekreterare hela dagen och Maria skrev. Så jag kunde pyssla lite i köket, åka och handla och bara vara alli-i-allo.

Efter lunchen blev det domarbyte till Elin och kl 14 drog mästarklasserna igång. Vi var 25 ekipage i både A och B-klassen, det var en domaraspirant som gjorde bakbedömning och vi hade en skrivare som bakskrev så allt som allt blev A-klassen en lång tillställning som tog över tre timmar.

Det var två roliga och omväxlande banor, tack och lov inga frestelser. På A banan gick Polly först av mina med startnummer 7. 16 av 20 moment förflöt utan poängavdrag, men på 4 moment tappade vi 37 poäng och slutade på 63 poäng med kommentaren "Trevlig runda med många suerfina moment". 

Axa hade startnummer 13. Hon hade 17 moment av 20 utan poängavdrag och tappade 23 poäng på de återstående tre momenten. Kommentaren var "Trevlig runda med många fina moment och några hyss". Det sved att hon tappade 26 poäng på "backa vid sidan", ett moment som hon i vanliga fall har stenkoll på. Nu satte hon sig och kliade, mitt i backandet, så det blev fel antal steg/stillastående fötter/bris/fel övning.

På B-banan hade Polly startnr 3, vilket passar mig ännu bättre då jag inte hinner bli lika nervös. Fram till moment 13 hade vi bara borta två poäng och det kändes som om det kunde bli ett riktigt bra resultat. Men sedan blev det några små missar, så vi tappade totalt 13 poäng på 5 av 18 moment och slutade på en 7:e plats med 87 poäng.

När det var Axas tur med startnr 23, var hon ganska less. Klockan närmade sig 20.00 och dagen hade varit ganska händelselös förutom några rastningsturer och A-klassen. På bakombytet vid moment 1 missförstod hon mig och gjorde en snurr, så redan där rök i princip certet. Sedan tappade vi 4 st en poängare innan hon tog stöd på hinderbommen när hon hoppade över den (-5p). Vi tappade 25 poäng på 12 moment innan hon på moment 13 tog en tur utanför banområdet och blev diskad. Jag fick ta fram leksaken för att kunna genomföra resten av banan. Det mest frustrerande är att jag gick banan efter sista ekipaget (visserligen med henne i koppel), men det var felfritt. Jättefin fokus och snabbt gjorde hon rätt, när hon lyssnat på vad hon skulle göra.

Just nu är känslan lite "down". Jag trodde jag "fått" en hund med driv & vilja att jobba, och det har jag visserligen. Men hon har även en egen vilja och lust att utforska saker, som just nu är högre än viljan att hålla fokus på mig.

Jag tror jag ska försöka hitta en kurs eller föreläsning och satsa på att få till ett super fotgående. Finns det, så är det mycket lättare att lyckas med momenten och alla transporter.

Stort grattis till klubbkompisen Lisa & Dio som idag tog sitt första cert i MKL. Även de har haft det motigt i MKL, med många tävlingar med stolpe ut.


Rallyhelg

2022-12-10 20:55

Idag har jag varit Tävlingssekreterare vid Kalix Kennelklubbs rallylydnadstävlingar. Så roligt att följa alla duktiga ekipage som trots ibland stor nervositet tar steget ut på tävlingsplanen.

221210 NKL DF4A0736

 

Lanegotte´s Chocolate and Vanilla "Nova" och hennes matte Marianne tog steget och blev ett tävlingsekipage. Det är så roligt att se hur duktiga de blivit, trots att de nyligen gjort klart första grundkursen i rallylydnad. Dessutom löpte Nova så det gjorde inte saken lättare.

 

 

 

 

 

 

 

221210 NKL DF4A0733  221210 NKL DF4A0732

221210 FKL DF4A0762I fortsättningsklassen jobbade Lanegotte´s Chocolate Passion "Ruth" med matte Jennie till sig sitt första kvalificerade resultat 81 poäng (krävs minst 75 p). De går från klarhet till klarhet och jobbar på så fint, vilket inte alltid är helt lätt när hunden är så taggad.

 

 

 

 

 

221210 FKL DF4A0767

Även andra lagotto har tävlat idag. I nybörjarklassen tävlade Anna-Maria och Ziri, som i B-klassen fick snöpliga 68 poäng (krävs minst 70 poäng för ett kvalificerat resultat).

221210 NKL DF4A0737

I fortsättningsklassen tävlade Sofi & Happy som också jobbade sig till ett kvalificerat resultat och knep 2:a platsen i B-klassen.

221210 FKL DF4A0757


Nosework i Gällivare

2022-12-03 20:09

När väckarn började pipa kl 04.00 i morse och talade om att nu är det dags att kliva upp - mot Gällivare, kunde jag hålla mig för skratt. En natt med taskig sömn då jag lyckades somna först kl 01.00, gav inte många timmars sömn. Hade inte sonen erbjudit sig att följa med som chaufför, hade jag stannat hemma. 

Kl 05.00 rullade vi tillsammans med Axa mot Gällivare för Axas första tävling i nosework (TSM1). Vi hade bra väglag så vi var framme i god tid före samlingen kl 08.30. Vi hann således med lite sightseeing i både Malmberget och Gällivare. Just före kl 8 en lördagsmorgon var det dock inte så mycket verksamhet igång. 

Efter anmälan och banvandringen började själva tävlingen vid halv tio tiden. Axa hade startnummer 11 och Nova gick bland de sista (eftersom hon börjat löpa) med startnummer 23. Tävlingen var uppdelad så på förmiddagen gjordes fordons- och utomhussöken och efter lunchpausen blev det behållar- och inomhussöket.

Fordonen bestod av ett stort kåpsläp och en fyrhjuling, med en maxtid på 2,5 minuter. Utomhussöket var en kant bestående av ett gäng med grejer mot. Traktordäck, bildäck, en pall med tegelstenar, en pall med pallkragar, traktorgafflar, en container som stod öppen med en massa grejer i öppningen. Allt var i original utförande, ingenting var plockat dit eller så. 3 minuters söktid.

Fordonssöket: 25 p, 0 fel, 01:39.0 (gömman satt på släpet och trots att jag tyckte hon virrade runt, var det tydligt när hon kom i doftmolnet).
Domarens kommentar:Söker noga. Fint uppfång av doft. Fin markering.

Utomhus: 0 p, 0 fel, 03:00.00 (hon sökte hela tiden, men hittade inte gömman, kanske gjorde vinden så doftmolnet flyttade sig, för hon var intresserad bakom gömman i stället).
Domarens kommentar: Fin start. Nosen på. Söker självständigt. Uthållig. Hittar ej.

Efter lunchen tog vi oss an behållarsöket, ett gäng kartoner i varierad storlek i en liten hall med angränsande rum 2 minuters söktid. Inomhussöket var i ett omklädningsrum fullt av öppna skåp, kläder, skor, fåtöljer och soffbord med 3 minuters söktid. 

Behållarsöket: 25 p, 0 fel, 0:25.62 (de fick söka fritt utan koppel och hon sprang direkt in i andra rummet och scannade av kartongerna. Nosade extra på en, men jag fick ingen "titt" av henne och hon gjorde en vända runt innan hon återvände till samma kartong, "markerat" - rätt!
Domarens kommentar: Söker fint på behållarna. Snygg markering.

Inomhussöket: 25 p, 0 fel, 0:39.78 (även där frisök, hon scannade av rummet snabbt och hittade doftmolnet, sedan tittade hon upp på mig och jag frågade "var menar du" och slog ut med armarna, då gick hon in grundligare i molnet och kopplade på nosen ordentligt och lokaliserade gömman, "markerat" - rätt! - Riktigt snyggt!)
Domarens kommentar: Tydligt uppfång av doft, fint jobbat.

received_694243955623229

 

Det blev inga pallplatser på något av söken MEN hon kom 3:a i totalen med 75p, 0 fel, 05:44.40 i tid. Det blev tillslut bara en hund som klarade alla söken, stort grattis till Anna & Siri.

Nova jobbade också på bra, trots att hon börjat löpa i veckan. Tog poäng i samma moment som Axa, så även de slutade på 75 poäng. Torgny och Nova får en chans till i morgon, men eftersom jag ska jobba åkte vi hem direkt efter att Axa sökt färdigt.

E45 är verkligen ingen rolig väg att köra efter. Vi har fått bromsa för flera renar, en räv, en älg vid vägkanten och när vi gjorde den enda omkörningen vid den dubbelfiliga backen innan Morjärv, fick båda bilarna tvärbromsa för det kom renar från både högra och vänstra sidan. Idag var turen på vår sida, men huga för att pendla denna väg varje vecka.

Nu laddar vi om inför kommande helgs två chanser på championatet i rally.

 

 

 

Blogghistorik

«december 2022»
måntisonstorfrelörsön
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Senaste inlägg
Årets allroundlagotto 2023
Ny titel
Vänstervarvet
Agilitytävling
Utbildning
Parningsresa
3:e grenen
Nästa gren
Bästa starten
Bokslut

Arkiv
2024
2023
2022
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2021
  2020
  2019