Blogginlägg

Slut på Monsterrally

2022-10-30 19:01

Idag har vi genomfört höstens sista Monsterrally. Under perioden 31/8-30/10 (dvs 2 månader) har vi arrangerat:

14 tävlingsdagar
41 klasser (6 NKL, 9 FKL, 12 AKL, 14 MKL)
620 starter

Allt detta hade inte varit möjligt utan de domare vi hyrt in Elin, Jenny & Bea, tävlingssekreterarna Stina & Camilla och våra skrivare Maila, Stina, Maria M, Maria N, Elin, Mona och jag själv har också assisterat på de tre posterna. Det är ett privilegium att klubben har så ambitiösa funktionärer som alltid ställer upp. Bara i helgen har vi tre ansvariga varit på klubben i 28 timmar. Under dessa tävlingsdagar har vi minimerat antalet funktionärer. Vi har skippat kökspersonal (haft självservering med swishlista) och inropare och bara haft de nödvändiga: domare, skrivare och tävlingssekreterare. Sedan har Kalix ekipagen hjälps åt med att handla, laga maten, hålla koll på köket, hålla koll på inropstavlan, städa osv. Jag är så stolt att tillhöra detta gäng - BRA JOBBAT AV OSS!!!

Hur gick det då idag? Jag efteranmälde Polly i går kväll, så idag fick alla följa till klubben.

Bana A (domare Elin)
Startnr 3 Mizzie 86 poäng "Fin runda med många snygga moment. Jättefina backande"
Startnr 6 Polly 68 poäng "Trevig runda.Är det halsbandet som strular" (då tappade vi 21 poäng för att hon kliade sig på halsen)
Startnr 10 Axa 85 poäng "Super snygg första halva ab banan, bra kämpat" Fram till moment 14 hade vi bara tappat 4 poäng.

Bana B (domare Bea)
Startnr 3 Axa 75 poäng "Jättefint jobbat genom banan. Synd på inledningen" På moment start-1 tappade vi 22 poäng, resten av banan (2-18) tappade vi bara 3 poäng. Hon sprang ut och kollade efter frestelser vid moment 1.
Startnr 6 Polly 58 poäng "Väl kämpat" -15 poäng på kliande, -20 poäng på två moment (stannade inte vid lämnande - inkallning & hinder)
Startnr 10 Mizzie 79 poäng "Jättefin runda, några kostsamma missar" Hade bara avdrag på två moment av 18. Ena kostade 8 poäng och det andra kostade 13 poäng.

På det stora hela är jag nöjd med dagens starter. De har jobbat ok, Axa har sug efter frestelser och där kommer jag få jobba för att få henne att släppa den tanken. Både Polly och Mizzie kan när de vill. De flesta momenten är stabila, sedan tjurar Mizzie och vill inte sitta efter några skyltar. Sättande under gång har de svårt för båda två, medan det är ett paradnummer för Axa. Nu ska jag försöka grotta ner mig i detaljer och finslipa det som behövs inför årets sista tävlingar i december.


Rallyhelg

2022-10-29 21:47

I helgen är mitt andra hem Kalix Kennelklubb, med rallylydnadstävlingar som aktivering. I går kväll dömde jag två nybörjarklasser och en fortsättningsklass. Det var många duktiga ekipage, med förare som jobbade så bra med sina hundar.

Idag har jag tävlat med både Axa och Mizzie i mästarklassen. På förmiddagen dömde Bea och på eftermiddagen Elin. Det var många anmälda så vi fick denna gång ta in två domare för att slippa lotta bort ekipage. Mizzie startade som nr 17 och efter ett välfyllt protokoll valde jag att vid moment 16 diska oss och klappade om henne. I efterhand såg jag att vi hade redan dragit på oss 61 felpoäng.

Axa startade som nr 24 och fram till moment 6 hade vi bara 7 felpoäng. Då kunde hon inte hålla sig längre utan sprang glad i hågen bort till frestelsen och kom apporterandes med en "glasstrut". Den jonglerade hon med ett tag, så det var bara att ta fram vår egen leksak och sedan koppla upp henne = disk.

I bana B var Axa först ut med start nr 13. Vi tog oss till 3:e (!) momentet innan hon sprang ut och kollade så det inte fanns några frestelser bredvid konmomentet. Sedan klarade vi oss till moment 12, innan hon gjorde en ny sväng. Vid moment 14 sprang hon och kollade upp domaren/skriaren så vid moment 16 diskade jag oss (igen). Vi har egentligen tränat alldeles för lite att vara lös i hallen och göra moment. Ute i skogen/hagen går det jättebra då det inte finns annat som lockar, men just nu när hon har kommit på att hon är lös, finns det alldeles för mycket att kolla upp. Jag får se hur jag gör med morgondagens starter om jag tar en disk direkt och går med koppel eller om jag försöker hindra henne innan hon drar.

Mizzie hade start nr 20 i bana B. Den gick mycket bättre än bana A. Hon var mer samlad och gick inte in i frustration så vi klarade alla moment, däremot tyckte jag att det var några småmissar här och där, så jag hade ingen förhoppning att uppnå cert-poäng. Men hur förvånad blev inte jag när det visade sig att vi uppnått 98 poäng och ÄNTLIGEN bärgade sista certet och rally championatet var i hamn!!! Jag tror inte jag kännt mig så lättat någonsin i tävlingssammanhang. I morgon kan vi tävla helt avslappnade och bara ha kul, vem bryr sig om det blir en disk eller två...

20221029_182155  

Statistiknörd som jag är har jag roat mig med att kolla upp hur hennes starter har fördelat sig i mästarklassen, efter förra regelrevideringen 170101 då championatet kom.

Poäng Antal starter 170101-221029
90-100 3
85-89 4
80-84 4
61-79 17
41-60 10
21-40 3
0-20 1
Disk 14
Totalt antal starter 56

Jag hoppas verkligen att det inte tar lika lång tid med Axa. Intressen får kosta, men ibland tänker jag "är man riktigt klok som lägger ner så mycket pengar på hundsporten"...

 

 

 

 


Kursdax

2022-10-23 23:01

Idag har jag och Axa tillbringat dagen i Piteå på Hundvis, där jag hållit rallylydnadskurser för Lagottoklubben. På förmiddagen fokuserade vi på nybörjarklassens moment och på eftermiddagen var det delar ur fortsättningsklassens moment. Eftersom många av ekipagen dubblerade och körde både för- och eftermiddag så tränade vi på lite annat än moment på eftermiddagen: fokus/stadga/frestelser/inlärning med hjälp av "minuten" osv. 

Det är alltid extra kul att hålla kurser för samma raser, att se hur olika individer tacklar olika problem, fast det i grund och botten är samma ras. Dessutom har jag lite extra facit när det gäller lagotto i och med att jag tränat fem stycken upp till mästarklassen. Alla de olika individer trots släktskap.

Extra kul var att få sällskap av Jennie & Ruth idag, resan gick betydligt fortare när vi kunde sitta och surra båda vägarna. Axa var inte helt nöjd med att vara statist idag, hon ljudade när hon skulle vara i buren och var inte ett dugg intresserad av sitt ben eller ens att äta maten hon nobbade på morgonen. Desto skojigare var det förstås när hon fick vara med och visa momenten. Bra genomkörare inför kommande helgs tävlingar...

 


Tillfrisknande

2022-10-22 13:22

221022 Polly_130824

Två dygn har nu gått efter Pollys operation(er). Andreas på Töre Djurklinik har tagit bort en juvertumör och ett lipom som satt lite dumt till vid strupen. De tog även prov på en knöl som ligger inbäddad i flanken, men den innehöll tack och lov bara fettceller (lipom). Hon är fortfarande ganska påverkad, speciellt inomhus där hon bara ligger på samma ställe och vilar/sover hela dagen. Utomhus (på promenaderna) springer hon på nästan som vanligt. 

Hon har haft juvertumören ett tag, så den har varit en ständig oro att det ska sprida sig/om den är elak osv. Men i och med att hon hade hjärtpåverkan av taurinbristen har jag avvaktat med operation. Men på sista hjärtultraljudet i somras fick hjärtat ok så det är skönt att det verkar räta på sig, på mer än ett sätt.


Wow - ett cert!

2022-10-16 22:30

Rallyhelgen är över för denna gång. Den gick både över förväntan och samtidigt en liten smula av besvikelse. Axa har gått från klarhet till klarhet. Under fredag och lördag fixade hon de kvalificerade resultaten hon behövde för att klara avancerad klass och idag på sin första tävling i mästarklassen (högsta klassen i rallylydnad) fick hon 93 poäng och cert (minst 90 poäng ger cert) och slutade på en 4:e plats. Helt otroligt, hon har en så fin fokus är lugn och samlad och gör det jag ber henne om. 

Konstaterade när jag tittar på de andra hundarnas starter i MKL att det tog:

Mizzie 20 starter till första certet
Polly 16 -"-
Frida 13 -"-
Zelda hann aldrig starta MKL 

Vid B-banan sprang hon förbi första hindret (-10), backa framför kan hon inte (-10) och sedan strulade vi vid "sitt, helt om, sitt" (-10) förutom några sned/bris (-1) och en pos (-3) för att hon inte ville lämna banan med mig utan hoppade upp på en prispall vid utgången (dagens skratt) gick hon samlat om fint. Slutade på 59 poäng (13:e plats) med kommentaren "Lugnt och trevligt förararbete med en glad hund". 

221016 Axa_155345

Mizzie har gjort två riktigt fina rundor. Jag hade hoppats att de skulle räcka till certpoäng men icke... Första rundan var magisk. Hon "fastnade" vid startskylten, så jag drog på mig ett förarfel (-3) pga att jag stod stilla i ett steg medan vi fick en bris (-1) och på moment 17 fick vi en sen (-1) då hon satte sig segt. I övrigt ingenting, förutom en ögla på en "hund runt förare" som gav -10. Attans så onödigt missförstånd, där rök certet. Hon fick 85 poäng och slutade på en 10:e plats på bana A.

Bana B var också en fin runda. Ingen "fel övning" som kostar -10 poäng. Men flera små missar 6 x -1 poäng och 2 x -3 poäng. Det blev således kvar 88 poäng, vilket gav en 4:e plats. Ynka 2 poäng från sista certet. 

Flera klubbkompisar har gjort fina rundor i helgen. Bland annat tog Mona & Zushi (collie) tog sista kvalificerade i FKL. Maria & Stina (Eng springer spaniel) tog sista certet i MKL och blev rallylydnads champion. Många har dessutom hittat "nycklar" till sådant som inte fungerat på tävling tidigare. Gjorde även jag med Mizzie då jag denna dag hade väldigt luuuugn uppvärmning med lugna berömmande ord. Ingen pepping och absolut inte för god belöning.

Nästa söndag håller jag rallykurs i Piteå för lagottoklubben i norrbotten innan det är dags för sista rallyhelgen 28-30/10. Det blev många anmälda till mästarklasserna på lördag och söndag men tur som var fick vi tag på ytterligare en domare, så jag slapp stryka mina starter och döma i stället.

Det är otroligt givande helger då jag får umgås med trevliga människor med samma intresse som jag själv. Tyvärr blir hemarbetet lidande då jag inte hinner/orkar så mycket annat. Men det kan det väl periodvis få vara värt...?  


Ny titel i rally

2022-10-15 22:00

Under fredag och lördag har Axa tävlat i rallylydnad på Kalix Kennelklubb. På fredag tre banor för domare Elin och på lördag två banor för domare Jenny. Känslan att tävla henne är, wow äntligen har jag fått en riktig tävlingshund. Hon fokuserar mestadels på mig utan att bry sig om vad som händer runt omkring. Hon är trygg och momentsäker trots att hon bara är 1 år och 3 månader.

Fredagens starter:

AKL A: 92 poäng "Superfin runda. Riktigt snygg fjärilsvändning" 4 plats
AKL B: 67 poäng "Bra kämpat. Mer ligg skyltar på nästa bana?" (Efter att hon fått 3 felö pga att hon lade sig).
AKL C: 88 poäng "Fin runda med jättefint samspel" 5:e plats

Dvs två kvalificerade resultat i avancerad klass (minst 80 poäng).

Lördagens starter:

AKL A: 98 poäng "Härlig bakdelskontroll. Jättefin runda! Snygga moment" 1:a plats
AKL B: 76 poäng "Jättefin runda, trevligt förararbete" 5:e plats

Dvs en kvalificerad runda och titeln RLD A => YES!!!

221015 Axa DF4A0279  221015 Axa DF4A0289

 

221015 Axa_161936  221015 Axa DF4A0274

Stort grattis även till Jennie & Ruth som gjorde premiär i FKL (Fortsättningsklassen idag). De hade lite oflyt med att frestelsen dök upp första gången och på samma sätt som Axa blev Ruth överlycklig över att hitta en burk med köttbullar på plan. Klart att det inte gick att lämna den där, så matte fick vackert ta henne i halsbandet och leda henne därifrån (disk). 

Andra rundan började också bra, men naturbehovet gjorde sig påmint mitt i och "nöden har ingen lag" så hon gjorde det som känndes "bäst"... Men de har framtiden framför sig och har ett jättefint samarbete så de kommer gå långt när alla puzzelbitarna är på plats. De flesta av mina hundar har haft stora problem med frestelsen (måste bara kolla...). Mizzie har dragit från starten bara för att kolla om det finns någon frestelse på banan (flera gånger), så det ligger djupt rotat i generna...

221015 Ruth DF4A0258  221015 Ruth DF4A0260

Jennie & Ruth

221015 Ruth DF4A0263

I morgon är det Mizzies tur i mästarklassen, hoppas-hoppas-hoppas att vi lyckas få till sista certet då. Axa gör premiär i högsta klassen i morgon, det blir spännande. Men där är resultatet inte i fokus utan nu tränar vi på de nya momenten i den klassen.

 


Ny tävlingshund

2022-10-08 21:19

Idag har ytterligare en av Lanegotte´s hundar, blivit tävlingshund i en arbetande gren. Det var Nova (Lanegotte´s Chocolate and Vanilla) och hennes husse Torgny som startade i Nose Work TSM1. Eftersom även jag deltog i samma tävling med Mizzie hade jag bara möjlighet att se två av söken, där jobbade de så bra tillsammans (även om de lurade varandra i behållarsöket).

Nova hade startnummer 8 och gjorde utomhus och fordonssöken först:

Utomhus: 0 poäng, 2 fel (felmarkering)
Hunden arbetar sig självständigt genom området, med mer erfarenhet kommer det bli jättebra.

Fordon: 25 poäng, 1 fel (tassar på personbilen), 49.09 sek
Arbetar periodvis med fokus på fordonen. Husse stöttar vid behov.

Efter lunchen var det dags för inomhus och behållarsöken:

Inomhus: 25 poäng, 0 fel, 34.22 sek
Startar med fart. Blir noga vid gömman och hittar med tydlighet.

Behållare: 0 poäng, 2 fel (felmarkering)
Rusar in men blir mer noga sedan. 

Riktigt bra jobbat, så stolta över de båda!

Mizzie gjorde 4 fina sök, med nosen påkopplad från start och hittade alla gömmorna. Tyvärr var hon lite het och tänderna hann komma fram på släpvagnen varför hon blev "diskad" från den grenen och inte fick något diplom.

Inomhussök: 25 poäng, 1 fel (mun kontraminering), tid 40.50 sek
Frisök, självständigt delvis. Tar stöd när hon behöver.

Behållarsök: 25 poäng, 0 fel, 26.50 sek
Tydlig startanvisning. Bra intresse för behållarna. Tydlig markering.

Utomhussök: 25 poäng, 0 fel, 50.22 sek
Arbetar noggrannt och reder ut gömman mycket väl.

Fordon: 0 poäng, 2 fel (åverkan, biter på gömman)
Klok start. Söker självständigt med fint fokus på fordonen. Tydligt uppfång.


Nya titlar

2022-10-01 20:47

Wow vilken dag för Lanegotte´s hundar. Två nya titlar är bärgade! 

RLDN Lanegotte´s Passion "Ruth"
NW1 Lanegotte´s Mario "Bruno"

Stort grattis till Jennie & Åsa som förvaltar dessa guldklimpar så väl

221001 Ruth_134734   Resized_20221001_160841001

Även Axa har varit på tävlingsplanen i Kalix i dag. Nya chanser i AKL-klassen med domare Jenny denna gång.

På första banan hann vi bara till moment nr 2 innan hon gjorde sig en repa och kollade om Jenny glömt några leksaker på banan. För säkerhets skull gjorde hon om repan vid moment 9, utifall att hon missat något. De två svängarna resulterade i 29 minuspoäng. Sedan vände hon fel vid en återgång och låg i stället för sitt på ett moment (ytterligare 20 minuspoäng). Resterande 5 minuspoäng är helt ok, någon nos/sned etc. Totalt fick vi alltså behålla 46 poäng och tog jumboplatsen i den klassen.

Eftersom Jenny hade två (!) frestelser med på bana B, valde jag att gå med henne kopplad, vilket resulterade i en disk så fort vi gick in på plan. Jag vill inte att hon självbelönar sig själv med att springa och ta frestelserna. Hon valde ett annat hyss detta varv, i stället lade hon sig vid inte mindre än 6 skyltar (där det inte (!) skulle vara ligg. Hon tänkte även dra till frestelserna två gånger, men kopplet hindrade henne till det. Det jag tar med mig från den banan var att vi gick igenom frestelserna två gånger och hon nosade inte på/grep inte leksakerna någon gång. Jag fick verkligen stötta henne med "lämna, lämna, lämna" men vi klarade det! Det är jag stolt över. Som belöning fick hon sin egen kampleksak på vägen ut från plan.

Tävlingen avslutades för Axa och Ruth med bus ute i rinken, det var uppskattat att få springa av sig lite överskottsenergi.

221001 Ruth Axa_161657

Ruth & Axa

221001 Axa Ruth_161838

Axa & Ruth

 

 

 

Blogghistorik

«oktober 2022»
måntisonstorfrelörsön
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Senaste inlägg
Rallyhelg
Agility
Än hänger hon med
Lydnadstävling
Cari kurs
Barnaktivitet
Rally dag 3
Rally dag 2
Rally dag 1
Föreläsning

Arkiv
2023
2022
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2021
  2020
  2019