Blogginlägg

Otis på besök

2022-08-29 21:22

Ikväll har Otis hälsat på. Maskinklippning stod på agendan. Underullen i hans päls hade exploderat så det humanaste var att klippa ner honom. Ingen vacker syn, med kortklippt huvud, men han kommer att trivas med att det inte sliter i pälsen då han rör sig och kvällen avslutades på bästa sätt med racing i hundhagen tillsammans med Axa.

220829 Otis_202145

 


Nose Work igen

2022-08-28 21:05

Dag två på vår Nose Work helg. Samma tävlingsområde, nya spännande sökplatser. Idag var jag TL (tävlingsledare) och guidade ekipagen genom tävlingsdagen. Det är en ganska rolig roll, då man får röra sig hela dagen. Jag hann se flera sök av Kalix ekipagen, både inne och ute. Runt 11000 steg trampade jag runt under dagen. 

Axa var med, så de hemma skulle få en lugnare dag. Hon fick vara "whitedog" och det var jättespännande! Det innebär att innan tävlingen ska en hund utom tävlan söka av varje område, för att dels visa åt domaren att doften går att hitta samt valla av så att även den första hunden i startlistan har haft någon som varit på området innan.

Det var lite läskigt för jag hade ingen aning om var gömmorna var och Axa har minimalt med rutin på sök utomhus (aldrig gjort ett utomhussök). Men hon har ju klarat doftprovet så något "kan" hon. Hon hittade (och visade åt mig att hon hittat) alla gömmor! Vid inomhussöket markerade hon i utkanten av doftmolnet, så den markeringen hade inte varit godkänd. Men de andra var helt ok. Det blev en aha upplevelse, att hon faktiskt är klar att tävla med. Nu känner jag pressen att Mizzie måste bli klar med 1:an så jag kan flytta upp henne i 2:an och börja med Axa i 1:an i stället...

Dagen bjöd dessutom på strålande höstväder, synd att inte fler passade på att tävla. Bara 30 av 50 platser var fyllda.

Ny rallyträning på hemvägen med Axa. I kväll var hon mer ofokuserad och inte helt bekväm med att hoppa hindret. Det var inte heller nödvändigt (hennes åsikt) att gå tajt bredvid mig, kunde lika gärna flyta ut en bit och kolla på omgivningen lite. Huga... jag börjar bli nervös inför torsdagen.

 


Nose Work

2022-08-27 19:16

20220827_155202Idag har jag, Mizzie och Axa tillbringat dagen i Marieberg på Nose Work tävling, TSM1. Det är Mizzie som tävlat och Axa har varit med för social träning. Det blev spännande och ovanliga sök i bland annat en biosalong och med en bandvagn som fordon.

Det fanns 50 platser på tävlingen, men det blev bara 38 ekipage som ville tävla. Vi hade startnr 5, så vi var klar redan kl 11. Men eftersom jag jobbar som Tävlingsledare i morgon fick jag vara kvar till slutet då vi ställde i ordning en del till morgondagen.

Sök 1: Fordon - en bandvagn med "bandvagnssläp" - 0 poäng, 0 fel, maxtid 2 minuter

"Klok tydlig start. Bra omstart. Söker noggrannt med hög nosfrekvens & fint fokus på fordonet. Arbetar tiden ut"
Det var betydligt mer att söka av på en bandvagn än en personbil. Vi hann inte ens runt ekipaget innan det var 30 sekunder kvar. Hade tiden varit lite längre hade vi nog hunnit fram, men hon markerade i alla fall för långt ifrån gömman, så det var ändå inte godkänt.

Sök 2: Utomhus - 25 poäng, 1 fel (mitt!), 01:32,81 minuter
"Nosen på direkt från start. Söker självständigt men tar anvisningar väl. Följsam matte. 1 fel = matte tar i stolen"
Hon jobbar sig igenom området bra och det var nog egentligen jag som hindrade henne att hitta gömman snabbare då jag bad henne söka av området mer noggrant innan vi lämnade det. Sedan var felet mitt då jag tog tag i ryggstödet på en stol som verkade vinglig då Mizzie hoppade upp på den. Där tänkte jag mig inte alls för, men jag hade ändå gjort samma val om hon gjort det igen. Hellre hennes säkerhet/trygghet än ett felfritt sök. 

Sök 3: Behållare, 16 pizzakartonger - 0 poäng, 2 fel, maxtid 2 minuter
"Självständig. Stort sökintresse"
Hon tyckte det var ett spännande område och var lite mer intresserad av att söka kring kanterna än på själva kartongerna. Hon slarvade lite och sprang på kartongerna, så de for åt alla möjliga håll. Tillslut blev hon antagligen frustrerad för att jag visade på henne på kartongerna om och om igen så då bet hon tag i första bästa. Och jag sa markerat för att få henne att släppa/gå vidare. Sedan bet hon tag i två till innan hon högg tag i den rätta.

Sök 4: Inomhus i biosalongen - 25 poäng, 0 fel, 00:42,41 minuter
"Mycket lugnare sön. Metodiskt. Doftsäker"
Där var hon riktigt fokuserad och sökte av området till hon nådde gömman. Snyggt! Där lyckades vi knipa en 12:e plats.

7 stycken av 38 ekipage lyckades ta diplom idag, vilket var riktigt bra jobbat. De var roliga sök, dock inte så lätta utomhussök med tanke på blåst och de virvlar de bildade bakom huset/slänten.

Stannade till på klubben på hemvägen och körde några minuter rally med Axa i hallen. Hon ska debutera i fortsättningsklassen på torsdag och det är en hel del nytt som vi inte tränat på (hinder, vara lös i hallen, 8:ans frestelse). Ska försöka hinna få till några fler träningspass och ge henne en ärlig chans att lyckas...

20220827_163248

 


Ny titel

2022-08-20 22:50

20220822_224848Det är inte bara hundarna som får nya titlar. Idag fick även jag två nya titlar på mitt cv. Certifierad SNWK instruktör och Auktoriserad SNWK doftprovsdomare.

Det var riktigt roligt att det gick vägen. Den teoretiska delen gjorde jag i måndags 57,5 poäng av 60 möjliga (minst 85% rätt var kravet för att få provet godkänt). Sedan gjorde jag (vi) den praktiska delen idag. Mitt moment var "Inomhussök" och det kände jag mig bekväm med, men rackarns vad det var nervöst ändå.

Utbildningen som påbörjades i våras var mer omfattande än jag trodde den skulle vara, men vi kommer ändå få växa in i rollerna, då vi är långt ifrån fullärda ännu.

Det var bra att jag och Sofia hann köra en grundkurs i sommar och få lite mer känsla för hur lång tid varje moment tar och fler exempel på hur hundarna tar sig an uppgifterna. Både de tuffa och de mer försiktiga.  

Nu är det bara att ta itu med den praktiska biten. Nose Work TSM1 står för dörren då Mizzie ska tävla i Marieberg (Kalix) på lördag.

 


Nationell utställning Överkalix

2022-08-13 22:03

220813 Överkalix_9450

Vilken dag det blev i Överkalix! Många valpar från kenneln blev bedömda, till och med också urmodern  "Mizzie".

Juniorerna blev bedömda av Siv Sandö, en annan domare än de övriga klasserna för lagotto.

"Otis" Excellent, 1:a kk
Mycket god typ. Fin storlek. Utmärkt könsprägel. Goda proportioner i huvud och kropp. Fin ögonfärg. God hals och skuldra. Ännu något smal i fronten. Får gärna ha tydligare manke. En aning kort kors. Fina kruller. Bra tassar. Rör sig mycket väl från sidan, ännu smalt fram och bak. Härligt temperament.

"Axa" Excellent, 2:a kk
Mycket god typ och storlek. Utmärkt könsprägel. Härligt huvud. Fin ögonfärg. Omvänt saxbett. God hals och skuldra. Fina kruller. Välvinklad bak. Väl ansatt svans. Rör sig mycket väl från alla håll. Utmärkt temperament.

"Nova" Excellent, 3:a kk
Mycket god typ och storlek. Kraftfull och välutvecklad för sin ålder. Välskuret huvud. Mycket vackra ögon. God hals och skuldra. Välvinklad överarm. Tydligt förbröst. Tillräckligt vinklat bakställ. Fina kruller. Goda tassar. Rör sig mycket väl från sidan ännu något trångt bakifrån. Utmärkt temperament.

"Ella" Very good, 4:a kk
Mycket god typ. Fin könsprägel. Goda proportioner i huvud. En aning ljusa ögon. Fin nacke. Något rak överarm. Skall ännu utvecklas mer i förbröstet. God överlinje. Goda kruller. Bra tassar. Posotivt temperament. Rör sig väl från sidan, ännu smalt fram och bak.

"Bonnie" Öppenklass Excellent, 1:a kk (Domare: Arne Foss)
Feminim. Mycket god typ. Bra storlek. Tillräckligt kompakt. Tångbett. Stor fin nos. Typiska öron. Önskar något bättre front. Korrekt moderata vinklar. Bra pälskvalité. Ganska bra rörelser. Kunde ha mer naturlig resning. Bra temperament.

"Polly" Championklass Excellent, ck, 2:a kk, 3:e bästa tik med reservcert
7 år. Bra storlek och typ. Trevliga proportioner, utmärkt könsprägel. Fina ögon. Tillräcklig bredd i nosparti. Korrekt bett. Något knappa vinklar fram. Bra överlinje. Typiskt temperament. Typiska sidorörelser, trång bak. Välvisad.

"Mizzie" Veteranklass Excellent, ck, BIR veteran, 4:e bästa tik
12 år ung. Utmärkt kondition och fantastisk tandstatus. Utmärkta öron, bra skalle. Typiskt uttryck. Mycket välvinklad bak. Bra benstomme och tassar. Mycket bra päls. Mycket positiva sidorörelser, smalspårig bak. Välvisad. Trevligt temperament. 

"Avelsklass" Polly - Axa, Nova, Otis, Bonnie. HP, placering 1.
En avelstik med 1 hane och 3 tikar, tre juniorer. Avelstiken har präglat sina avkommor väl. Typiska huvuden, typiska pälsar. För åldern utmärkta rörelser.

"Uppfödarklass" Polly, Axa, Nova, Otis. HP, placering 1. Domare: Arne Foss. BIS-3! Domare: Tina Sterguljc Krusic, Slovenien
2 kombinationer. Bra homogen grupp. Bra könsprägel och proportioner. Bra sidorörelser, något trång bak. Korrekt pälsstruktur. 

Så roligt att alla hundar var positiva och glada!

220813 Överkalix_9439

Otis i juniorklassen

 


Arbetsläger

2022-08-11 23:05

220810 Krokfors_214853

Idag har vi tagit paus från alla måsten hemma och tagit itu med stugans måsten. Vi har inte varit dit på två år, så gräset var högt (läs äng) och ett stort antal aspar hade slagit rot överallt. Jag gick med röjsågen i 5 timmar och ryggen är minst sagt mör. 

Hundarna tyckte det var spännande att strosa lösa och utforska omgivningen. 

 


Doftprov

2022-08-08 23:00

220808_135807Ikväll har jag och Axa varit till Piteå och gjort doftprov till NW1. Axa tyckte nog matte var lite trög, då hon fick påvisa 3 ggr att hon hittat rätt låda...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blogghistorik

«augusti 2022»
måntisonstorfrelörsön
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Senaste inlägg
Årets allroundlagotto 2023
Ny titel
Vänstervarvet
Agilitytävling
Utbildning
Parningsresa
3:e grenen
Nästa gren
Bästa starten
Bokslut

Arkiv
2024
2023
2022
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2021
  2020
  2019