Blogginlägg

Nyår

2021-12-31 18:13

20211231_172940

Från oss alla, till er alla - ett riktigt gott nytt år 

En tillbaka blick på året som gått:

Januari
Deltog i en digital föreläsning av Maria Brandel.
Hela familjen hade covid.

Februari
Deltog i en digital föreläsning "Rörelseboken"
Deltog i SLRK´s digitala dna föreläsning
Deltog i en digital föreläsning "Löp-parning-dräktighet"
Ögonlyste Polly & Zelda

Mars
Deltog i en digital föreläsning "Massage där det gör nytta"
Mizzie provtagning av knölar & röntgen på lungorna

April
Mizzie opererade bort tre juvertumörer och en fettknöl
DNA testade Zelda 
Deltog i en digital föreläsning "Störningsträning"
Deltog i en digital föreläsning "Från dragkamp till drömpromenad"

Maj
Alla tjejerna löpte
Deltog i en digital föreläsning "Herpes hos hund"
Deltog i en digital föreläsning " lugnare hundmöten"
Parade Polly med Trulle
Deltog i en digital föreläsning "8v till vuxen"
Hade kurs med ett gäng golden ägare

Juni
Kursen med golden ägarna fortsatte

Juli
Fortsättningskurs rallylydnad åt kennelklubben
Dömde rallylydnads tävling i Kalix
Agilitytävling i Kalix Frida & Zelda
Rallylydnadstävling Zelda, Frida & Mizzie
19:e Chokladbollarna föds
Bygget med nytt staket till hundhagen påbörjades
Lydnadstävling i Luleå Zelda & Frida
DNA testade Polly

Augusti
Deltog i digital föreläsning av SLRK "Mentalitet"
CT röntgen av Zelda
Nose Work tävling i Luleå - Frida

September
DNA testade Axa och Ella
Valparna besiktades och flyttade hemifrån
20:e Zelda fick somna in
Agility i Boden med Polly & Frida
Officiella Rallylydnadsträningarna & Nose Work träningarna åter tillåtna på klubben

Oktober
Nose Work tävling i Piteå med Mizzie

November
Nose Work tävling i Luleå med Mizzie
Domarkonferens rallylydnad 
Nose Work tävling i Piteå med Frida
Dömde rallylydnadstävling i Kalix *2

December
Polly, Frida & Mizzie löpte
Deltog i en föreläsning på klubben med Andrea Seewer
Rallylydnadstävling i Kalix med Polly, Frida & Mizzie

Summering: Få officiella hundaktiviteter. Tur att det varit så många digitala föreläsningar så jag har kunnat hålla mig uppdaterad och lära mig mer under covid-perioderna av nedstängning. Hundarna har provat tävla en del i rally, lydnad, agility och nose work. Det märks att vi alla varit lite off, både jag och hundarna var ringrostiga. Det är spännande med valp igen, fyra år sen sist. Roligt att jag hittade fem bra hem i Kalix och kan följa Chokladbollarna på nära håll och träffa de titt som tätt. 

Planer för 2022
Jag ska utbilda mig till Nose Work instruktör, påbörjas i mars
I maj ska jag till Eskilstuna och döma rallylydnad vid Sheltiklubbens jubileumshelg
Arrangera en kennelträff under våren med prova på rally och nose work
Under våren hålla en rallylydnadskurs på Luleå Brukshundsklubb
Hitta några inofficiella utställningar och träna Axa
Delta på någon officiell utställning med Axa (och Polly?)
Ta sista certet med Frida & Mizzie så de blir rallylydnadschampion, och ta två cert med Polly.
Starta Axa i rallylydnad till sommaren

Framförallt ha kul med mina hundar och bygga vidare på våra relationer, så de tycker att jag är värdefull och att de vill träna tillsammans med mig. 


Nova på besök

2021-12-29 19:47

Idag har Nova hälsat på, vi gick en skogspromenad med tjejerna så de fick härja fritt ett tag. Det var uppskattat...

211229 Axa Nova_6868

211229 Axa Nova_6861

211229 Axa Nova_6857

211229 Axa Nova_6856

211229 Axa_6850

Axa


Julen

2021-12-26 13:28

Julen fortsätter i lugnets tecken. Vi sover länge, softar i soffan med brasan i kakelugnen som knastrar i bakgrunden. Lite bus i hagen där emellan och idag kom jag ihåg att ta med kameran ut...

211226 Polly_6819

 

211226 Polly_6812

 

211226 Mizzie Axa_6816

 

211226 Frida_6848

 

211226 Frida_6823

 

211226 Frida_6817

 

211226 Frida Mizzie_6818

 

211226 Axa_6843

 

211226 Axa_6813

Vår enbenta hund ;-)

211226 Axa Mizzie_6845

 


Snart jul

2021-12-23 23:23

Efter en tuff start på veckan med begravningen av farmor (svärmor), kunde jag så idag äntligen få min första sovmorgon på flera månader. Det var underbart, ni som "känner" mig vet att inte är en morgon människa. Jag är en nattuggla som vill softa på mornarna. Men sedan Chokladbollarna föddes har det inte varit möjligt. Senaste fem veckorna har jag dessutom antingen jobbat på helgerna eller haft hundaktiviteter.

Nu när alla tre vuxna löper så är jag ut minst en gång varje natt, alltid någon som måste kolla läget... Så Axa får alla chanser att kissa om hon är nödig. Så efter att ha varit ut vid 4-tiden fick jag sovmorgon och vi sov alla till kl 10 - underbart!

Efter att ha tagit loss två (!) däck med punktering på gamla volvon och varit med de till däckverkstan, var det lunch (& frukost) dax. Sen blev Axa så glad, för då kom hennes syster Ella på besök. Äntligen bus med en jämnstor med samma leksätt.

När vi tröttat ut tjejerna en smula fick Ella ställa sig på klippbordet för en putsning av pälsen inför julen. Det var så roligt att träffa henne, få en stunds avkoppling och inte tänka på jobb, döden och allt där i mellan.

211223 Axa Ella_150442  211223 Axa Ella_150629

Vi har inte tagit fram någon julpinal alls i år, nej vänta, adventsstaken på köksbordet har hängt med i fyra veckor. I övrigt saknas allt som har med julpynt att göra. Jag har inte haft ork, och ingen av de andra har idats.

Vi ska inte heller fira jul med bror och hans familj, som vi alltid gjort. De hade gjort upp andra planer så vi blir bara familjen och mormor. Nåja, det kanske blir bra i alla fall. Finns ändå ingen julstämning i huset, så det blir som vilken fredag som helst. Med undantag för lite julmat förstås...

Nej, nu är det inte meningen att denna blogg ska handla om mig och mina "problem". Den ska ju handla om vad som händer inom kennelverksamheten. Tyvärr är det en svacka i hunderiet just nu. Pandemin sätter än en gång stopp för våra planer.

Rallykommittén och Nosework kommittén hade planerat en gemensam aktivitet på nyårsafton under två timmar. Med roliga sökområden och rallylydnadsbana med lite bus. Gemensamt fika efteråt när hundarna var trötta och nöjda. På grund av risk för smittspridning har det inte varit något fika under onsdags- och söndagskvällarnas träning under hösten. Genom det tappar vi lite av gemenskapen där vi diskuterar problem och problemlösningar. Därför såg jag extra mycket fram emot att få umgås lite med andra hundintresserade. Men av det blir det alltså intet - troligen skulle vi bli mer än 20 personer och vi kan inte stänga ute någon, så arrangemanget är inställt.

Kennelklubben har för andra gången fått ställa in sin inofficiella utställning (första gången var pga kennelhostan som härjade i fyrkantsområdet). Tur i oturen att jag inte hann anmäla Axa till den, hade varit surt att missa den chansen också. Har tänkt senaste veckorna att jag ska försöka hitta några inoffare och testa med Axa. Hon är nyfiken på omvärlden, så det vore intressant att se vad domarna tycker om henne just nu.

 


Rallylydnad dag 2

2021-12-12 21:47

"Ny chans - nya möjligheter" - vilket skämt! 6 nya chanser och vi brände alla!

Jag hade i förväg bestämt att jag skulle vara som vanligt, som på en träning. Inte "fjäska komsi komsi" utan "Fot" och svansade de iväg "nej - Fot" osv.

Frida gick först av mina på A-banan och uppstramningen hjälpte. Vi hade ett mycket bättre samarbete och hennes fokus var bättre. Hon fixade alla moment utan avdrag av -5 eller -10 poäng trots att det ingick en frestelse som många hade problem med. Tyvärr ett gäng småmissar som resulterade att vi landade på 81 poäng, ett fall framåt, men inte tillräckligt för cert 12:e plats av 24 starter.

Polly hade också en hyfsad runda. Hon hade kunnat sluta på samma poäng som Frida om hon inte dels nosat och dels slickat på frestelsen, kostade 15 poäng och hon landade på 66 poäng, 15:e plats.

Mizzie var het och jag hade fullt upp med guidningen. Tyvärr fick hon 2 "fel övning" vilket kostade 2*-10 poäng samt tjuvade på en inkallning -5 poäng och lite missar så hon landade på 53 poäng och en 17:e plats.

Känslan fanns i alla fall idag och det kändes bra inför andra rundan. Sandra hade byggt roliga/utmanande banor även idag, så på dom fanns det inget att klaga på.

Frida startade som nr 12 (av 23 starter). Inte lika bra fokus denna gång. Hon fick två fel övning, helt i onödan. Någon "pos" och "bris" -3 samt några -1:or. Slutade på 57 poäng och en 16:e plats.

Nästa på tur var Mizzie. Hon började redan på första momentet (slalom) att strula runt och höll inte position utan flöt på bakom min rygg och växlade sida ett par gånger. Då gick det en 10:a för mig och jag tog henne i skägget (= disk) och sa "nu är det nog". Hon skärpte sig 10-12 skyltar och sedan blev hon tjurig och låg när hon skulle sitta, satte sig mer än 90 grader snett mm. Blev totalt 8*-10 poäng, men vid disk räknas ändå inte poängen så vad spelar det för roll. Jag var så besviken att jag hade kunnat brista ut i gråt, jag vet att hon kan. Det visar hon tom utanför banområdet innan vi går in, men sedan börjar buset och hon gör lite som hon vill. Hon har två cert och behöver bara ett till för att bli champion och då skulle jag pensionera henne från vidare rallytävlande. Men det kanske är hennes undermedvetna som vill vara med och träffa folk - det är ju hennes grej...

Polly sist ut av helgens ekipage, är fortfarande inte helt bekväm på tävlingar. Lite otrygg (efter hund påhoppet) och inte helt ok med att jag är mer spänd. Flöt ur position ett par gånger, ett gäng "bris" och 2 fel övning även där, resulterade i 49 poäng och en 18:e plats.

Där och då känndes det som att nu är jag färdig med rallytävlandet. Bränt över 2000 kr på helgens starter till absolut ingen nytta. Vad spelar det för roll att det går bra vid träningarna, när det alltid går troll i allt på tävling.

* * *

Helgens behållning blev i stället en träff med Lotus, som hälsade på syrran för första gången sedan han flyttade till sin nya flock. Han var lite avvaktande när han kom, kände inte direkt igen Axa eller miljön. Men efter en stund busade de som aldrig förr. Tysta var de, jakt och klänglekar i stället. I princip omöjliga att fotografera eftersom de inte var stilla nog länge så telefon hann fokusera.

211212 Lotus_200530  211212 Axa_200511

Därför blir det två bilder i stället för en, då de inte lyckades vara stilla på samma...

 


Rallylydnad

2021-12-11 19:27

Äntligen tävlingsdags, så vi fick något att träna mot. Två starter var för Mizzie, Polly & Frida. Polly gick sist i båda klasserna då hon börjat löpa.

Av de sex starterna var det bara sista rundan med Polly som jag "var nöjd" med. Det finns ljusglimtar i alla starter, men "känslan" fanns bara vid sista svängen. Det var inte helt lätta banor (som det ska vara i Mästarklassen), bara 6 klarade certpoäng (90p) av 40 starter.

På A-banan placerade sig Polly 8:a med 79 poäng, Frida 12:a med 70 poäng och Mizzie 16:e med 42 poäng. På B-banan blev Polly 5:a med 87 poäng, Frida 12:a med 67 poäng och Mizzie diskade jag (Domarens kommentar "Mizzie har mycket egna åsikter, håller inte riktigt med sin matte. Hon är ju för söt"). Ja, söt var hon - men inte riktigt så kul att tävla med när jag vet att hon kan, men väljer att slå dövörat till...

Positiva bitar:
- Mizzie ljudade inte (mer att att hon kommenterade mina ord med hm....)
- Polly och Mizzie tog sig igenom frestelsen utan poängavdrag.
- Polly och Frida klarade konskicket trots att det var på maxavstånd med en skylt "i vägen".
- Många moment gick helt enligt skolboken.

Vi ska jobba mer på "Helt om från varandra", "8:an frestelse" (Fridas stora svaghet, då hon bara MÅSTE nosa och kolla vad det är). "Stå framför, backa" - svårt att backa rakt bak, inte riktigt koll på vart rumpan styr iväg mm.

211211 MKL_6192

 

211211 MKL_6198

Ny chans i morgon med 6 nya starter, inte för att chansen känns rimlig, men hoppet finns i alla fall. Förhoppningsvis kan vi alla slappna av och göra oss själva rättvisa...


2:a advent

2021-12-05 22:08

Ytterligare en vecka närmare jul och förhoppningsvis några extra dagar ledigt... Dagarna fylls med jobb, hundaktiviteter och pyssel med svärmors begravning. Vi har aldrig behövt arrangera en begravning, och även om vi har hjälp av begravningsbyrån känns det som om vi vill göra en del själv - för farmors skull.

I veckan har vi haft besök av Otis. Lek med syrran och klippning stod på agendan. Axa tyckte det var så kul att busa med en jämlik. Otis blev av med hälften av pälsen och en högbent yngling växte fram.

211130 Otis_214515

Otis

211130 Otis-Axa_214616

Otis & Axa

Onsdagskvällen tillbringades som vanligt på rallyn. Polly & Mizzie var med och finslipade formen inför kommande helgs rallylydnadstävlingar.

Lördag var det jobb från morgon till kväll, så då hann jag bara med promenader med de lurviga innan sängdags. På söndag var det äntligen Pollys tur för pälsvård. Hon blev den sista av de vuxna som klipptes ner. Hennes päls var i behov av en nystart efter valpningen/digivningen etc så hon blev totalt snaggad, även huvudet som jag annars brukar undvika att klippa kort då de totalt tappar lagottons utseende. Det är bara att trösta sig med att det växer ut igen...

211206 Polly_193111

Inte är hon söt längre, dessutom blev hon rasande lik Mizzie, så nu blir det till att titta två gånger innan man ropar namnet... 

 

Blogghistorik

«december 2021»
måntisonstorfrelörsön
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Senaste inlägg
Årets allroundlagotto 2023
Ny titel
Vänstervarvet
Agilitytävling
Utbildning
Parningsresa
3:e grenen
Nästa gren
Bästa starten
Bokslut

Arkiv
2024
2023
2022
2021
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2020
  2019