Blogginlägg

Svår tid...

2021-11-28 14:10

Det är tur att man i förväg inte vet vad som kommer att ske, för hur mycket tid ägnar man ändå åt vad som kanske kommer att hända. I mitt liv med panikångest, har jag gruvat mig för många eventuella händelser. En av tankarna som snurrat på var "hur ska jag klara mig utan mina föräldrar?" När så pappa dog i cancer 2009 ställdes jag inför fullbordat faktum - det hade hänt! Men livet gick vidare, i en lite annan riktning. Jag köpte hund igen 2010 vilket gav mig så många nya vänner som berikade mitt liv.

Mizzie var på dagis (när vi jobbade) hos farmor & farfar (svärmor & svärfar) och livet flöt på. Hundskaran utökades med Polly & Frida 2015, så dagisbarnen blev fler hos de aktiva pensionärerna. Farfar avled i mars 2017 efter att två veckor tidigare diagnostiserats med Cancer, men farmor fortsatte med dagisverksamheten. Hon tyckte till och med att en mer eller mindre spelar ingen roll, så i april 2017 utökades skaran med Zelda.

Vid Pollys första kull för två år sedan var farmor hundvakt på förmiddagarna när jag jobbade på kontoret i stan, och gjorde därmed tillsynen av den kullen enklare. Hundintresserade har de alltid varit sedan Staffan kom hem med blandrasvalpen King (gråhund/schäfer/?) när han var i yngre tonåren. Han blev 13 år gammal och på den tiden en bra kompis åt vår golden Ludde.

Nu har så nästa otänkbara händelse skett, farmor somnade in i fredags. I januari fick hon ett bensår som blev svårläkt (kanske på grund av diabets). Det blev större och större och tillslut var hela benen & foten från knät och nedåt ett öppet sår. Hon fick allahanda mediciner för att stå ut med smärtan och omläggning gjordes med olika intervall av sjukvården. Sista 4 veckorna har hon legat på sjukhus, såret började tillslut krympa, men det tillstötte andra komplikationer av varierad svårighetsgrad. En av de djävligare var cancer Myelom (blodcancer). Det känns som om historien upprepar sig en tredje gång. Alltid denna djävulska sjukdom! 

Just nu känns det verkligen som om vi befinner oss i ett mörker. Staffan har ett kusinbarn i 20-årsåldern i Lidköping som ligger sjuk i cancer. Jag fick besked att ett kusinbarn till mig, 23 år gammal, i Boden avlidit. Jag undrar hur mycket mer jag orkar med egentligen, när är botten nådd...

Över till något trevligare. Under fredag och lördag har det varit rallylydnadstävling i Kalix. 1 nybörjarklass, 2 fortsättningsklasser och 2 avancerade klasser. Jag har dömt samtliga. Begriper inte hur jag fixade det, men genom stöttning av mina kompisar, har det ändå varit skönt att tänka på annat en stund. Många fick kvalificerat resultat, några tog diplom, några fick lite färre poäng och någon blev diskad. En helt vanlig tävling i denna ovanliga tid.

I onsdags träffades Axa och Nova på klubben. Ja, de känner igen varandra och buslusten finns ännu kvar. Dock var det inte möjligt att släppa de fria bland alla tränande ekipage.

211124 Axa Nova_201716

Idag skulle vi ha träffat Lotus men tiden ville inte riktigt räcka till, så vi siktar på december i stället. Är så nyfiken på lilla killen. Två månader sedan vi sågs sist...

 


Nose Work Piteå

2021-11-20 20:55

Idag har jag äntligen fått ett break i mitt arbete (efter en 53 timmars arbetsvecka och i morgon fortsätter den) och fått ägna mig åt något jag brinner för - hundaktiviteter.

Jag och Frida har varit i Sjulsmark och tävlat Nose Work TSM 2. Mizzie fick denna gång hänga med som sällskap. Vi hade turen att hamna i grupp 3 som hade samling 13.15, vilket innebar att vi fick sovmorgon - YES! Till och med Axa har på senaste tiden kunnat somna om efter rastningen vid 5/6-tiden. 

Jag styrde hemifrån vid 10.30 och slog på en ljudbok i bilen som sällskap. Hux flux var vi i Luleå där jag äntligen fick prova en Art Fex bur i bilen (bredvid den bur jag tänkte ha kvar) och den passade. Den fanns till och med i lager och nu ska den bara skruvas ihop - äntligen!

Jag följde kartan och via Ersnäs kom jag fram till Sjulsmark utan problem. Väl där träffade jag Pollys första fästman "Bruno" med tillhörande matte & husse, vilka jag hade som trevligt sällskap under dagen.

Frida hade startnummer 22, vilket i praktiken innebar nr 2 i eftermiddagsgruppen. Först ut var Inomhussök & behållarsök för Marie Krigh (ny bekantskap i NW sammanhang - mycket trevlig domare).

Inomhussöket 25 p, 0 fel, tid 02:52,96 (maxtid 3 min - det var på håret...) - 30:e plats
Ett omklädningsrum med tillhörande duschutrymme.
"In i ett självständigt sök direkt. Bra tempo! Tar för sin bra i miljön. Bra och tydlig vid gömmorna!"

Behållarsöket 0 p, 2 fel, maxtid 3 min (felmarkerade på första behållaren)
En gympahall med ett 40-tal behållare (dvd-fodral, kakburkar, plastburkar)
"Kommer direkt in i ett bra sökarbete - felmarkering"

Sedan blev det paus för oss, kaffe & macka (ja, jag vet kaffe - helt otroligt, men numera dricker jag det för att orka hålla fokus hela dagen).

Efter vår paus blev det Fordons och Utomhussök för Camilla Fagervall med aspirant Susanne från Rackarungarna.

Fordonssöket 25 p, 0 fel, tid 01:40,69 (maxtid 3 min) - 35:e plats
2 bilsläp och 1 lastbilssläp. Då hon passerade dofterna markerade hon direkt. Så nöjd med hennes jobb.
"Väldigt fina markeringar"

Utomhussöket 25 p, 0 fel, tid 02:42,53 (maxtid 3 min) - 13:e plats
Ett område bestående av flera husväggar, stegar, broar etc. Hon var lite lurig vid en binge (en kubikbehållare i plast) men jag tänkte på tidigare tips "var lugn - sök av området först". Så vi gick vidare och hon sniffade sig fram till båda gömmorna.
"Inleder med spårning. Fint jobbat ända fram till gömma 1. Smart att dubbelkolla gömma 2".

Totaltpoäng: 75
Totalfel: 2
Totaltid: 10:16,18
Gav totalt en 30:e plats av dagens 40 tävlande. Så nöjd med hennes jobb idag. Hon är inte snabbast, men hon jobbar lugnt och metodiskt.

Vad har övrigt hänt sen sist? Jobb, jobb & jobb. Varvat med besök på lasarettet hos svärmor. Det är en intensiv period nu med hemmapremiär i morgon, vilket har orskat den stora arbetsbördan. Förhoppningsvis ska det bli något mer humant till nästa match då mycket är på plats. Detta har förstås inverkat på hundarnas träning, men vi håller till på klubben på rallyn på onsdagarna och nose work på söndagar. Varvar med hundarna så alla får sitt. Livlinan är våra härliga skogspromenader under lunchen där hundarna gör av med energi och jag i stället laddar batteriet.

Axa tappar tänder och liknar nu mer ett tandlöst monster, nu väntar jag bara att de sylvassa "huggtänderna" ska trilla bort så jag slipper fler revor i täckbyxorna m.m.

Nu laddar jag om inför rallylydnadstävlingen kommande helg, dags att börja rita banorna...

 


Nose Work Luleå

2021-11-06 21:42

Idag har jag, Mizzie och Axa varit i Luleå. Mizzie & jag har tävlat Nose Work, TSM1 vid Brukshundsklubben. Idag var det riktigt roligt att tävla, hon var så taggad på att söka. Hon startade nosen så fort vi kom in på sökområdena och den var på tills hon hittat gömman.

Sök 1 - Fordon - 25 p 0 fel 25,99 sek (maxtid 1.30 min) 8:e plats
Bestod av en husbil.
"Mycket fint fokus på fordonet. Tydligt hittande."

Sök 2 - Utomhus - 25 p 0 fel 2.35,81 min (maxtid 3.30 min) 12:e plats
Område med en upp och ned vänd skottkärra, spade, vattenkanna, armeringsnät, VA rör, vedhög m.m.
"Startar direkt i jobb. Söker noga genom hela området. Tydlig när hon hittar. Fint!"

Sök 3 - Behållare - 25 p 0 fel 1.41,31 min (maxtid 2.30 min) 21:a plats
Ett gäng kartoner i en smal korridor.
"Startar med nosen på direkt men stannar inte första gången, men är tydlig andra".

Sök 4 - Inomhus 25 p 0 fel 1.00,68 min (maxtid 2.30 min) 17:e plats
Köksdelen i anexet
"Man hör att nosen är på direkt. Väldigt tydlig när hon hittar. Grattis till diplom!"

10:e plats i totalen. Mizzie´s första diplom i TSM NW1!

Axa var med så hon skulle få socialträning (och familjen sovmorgon) men hon fick inte träffa nya hundar pga kennelhostan som verkar florera i Luleå med omnejd. Hörde att de även ställt in morgondagens inofficiella utställning på klubben av samma anledning (flera avhopp av sjuka hundar).

Grattis även till våra klubbkompisar Stina & Iza som också tog diplom (sitt andra). Mona & Zushi fick 75 p och klarade behållarsöket som Mona trodde Zushi skulle missa pga att hon inte var bekväm med trånga utrymmen. Larisa & Sirius fick också 75 p (henne hann jag tyvärr inte prata med då hon hann åka innan jag kom tillbaka för andra söken). Maria och Zylvie fick 50 p och kom bland annat på 4:e plats i utomhussöket. Allt som allt en riktigt rolig dag i glada vänners sällskap...

Vad har annars hänt i veckan?

I tisdags var Otis hit och hälsade på. Det blev ett "motionspass" för Axa och han, slut var hon resten av kvällen.

Onsdagkväll var det rallylydnadstävling på klubben.

Fredag var jag ledig och då passade jag & Daniel på att greja med belysningen till hundhagen. Daniel klamrade kabel och jag grävde kabelgravar (fick stor hjälp av tjejerna, som var så jordiga så alla åkte i badkaret när vi kom in).

20211105_111635

 

20211105_111700

 

 

 

Blogghistorik

«november 2021»
måntisonstorfrelörsön
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Senaste inlägg
Gästspel i grannlandet
Hösten är på g...
Nose work x2
Utbildning
Nose work
Nose Work Naturbruks
Agility
Arctic Circle Dog Show
Nose Work Kalix
Yes, plötsligt händer det...

Arkiv
2023
2022
2021
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2020
  2019