Blogginlägg

Veckorapport

2021-10-31 12:06

Så har ytterligare en vecka gått och i morgon "fyller" valparna 15 veckor. Just nu är Axa periodvis ganska billig. Det är mycket "energi" i henne och hon vilar inte så ofta. Hon sover visserligen hela natten, när hon väl somnar vid 23-tiden. Men att tro att vi ska kunna somna om efter de fått frukost vid 6-7 tiden är lönlöst. Hon är tuggat på möbler/trä i alla rum (trots att hon tuggar på ben varje dag). I bland annat köket har handtaget till nedersta lådan nästan försvunnit. Det är väl fördelen med att bo i ett hus som vi inte renoverat på 20 år. Det är ingen katastrof, men det klart det är inget jag uppskattar... Jag hoppas det maniska tuggandet försvinner när tänderna är utbytta. Hörde att Otis tappat en tand, så det kanske är på G.

Har börjat ge henne mera tankeuppgifter. Vi har fortsatt med omvänt lockande och jag provocerar henne genom att pilla på henne/försöka få henne att bryta position. Det går ganska bra. Har även introducerat klicker träning och där har hon insett att det är hon som måste testa att byta position tills jag klickar. Vi tränar vidare på att söka sig till/hålla position i fotgående/högerhandling. Några sekunder längre då och då.

De stora tycker det är lite orättvist att hon får så mycket uppmärksamhet. Men Polly & Mizzie var med på rallyträningen i onsdags och Frida var med på klubben i fredags. Mizzie var och tävlade Nosework TSM i går i Piteå.

Det var Pite hundsim som arrangerade det vid Skoterklubbens anläggning. Vi hade startnummer 1, så vi var först ut på inomhus & behållarsöket för domare Yvonne Fång. Inomhussöket gick bra och hon hittade gömman på 32 sek. "Startar direkt i jobb. Hittar snatt och tydligt". Vid behållarsöket (som var utomhus) var hon mest intresserad av snön, presenningarna runt området, husväggen etc. Men jag fick henne att söka av alla behållarna och tillslut, efter 1,34 min, markerade hon tydligt en låda hon sniffat på tidigare. "Söker av alla behållare. Tydlig i sitt hittande när hon bestämt sig. Bra!". 2*25 poäng och det känndes som en härligt start på morgonen.

Efter ett tag var det dags för utomhus/fordonssök för domare Camilla Fagervall med domaraspirant Erkki Haarala vid sin sida. Utomhussöket gick bra, hon sökte ganska noggrannt och hittade gömman då hon gått genom nästan hela området efter 1,28 min. "Nyfiken i bra tempo. Jobbar tidvis fokuserat och tar anvisningarna väl. Tydligt visande."

Fordonssöket bestod av tre skotrar. Där tyckte jag hon sökte jättebra, nosen var igång hela tiden och hon gick metodiskt framåt. Där blev jag mer osäker för hon "halv" markerade ett par gånger både på skoter nr 1 och nr 2. När hon gått runt även andra skotern började hon bita/klösa så jag chansade på "markerat" och det var fel. Gömman var på skoter nr 3, den markerade hon ännu kraftigare när vi gick förbi. "Börjar söka direkt. Fokuserat i bra tempo. Bra samarbete."

Domarna trodde att hon tyckte hon sökt ungefär så länge som hon brukar och därför markerat - och jag får nog hålla med. Vi behöver träna fler sök utan gömmor, så vi kan belöna själva sökandet. Det får jag ta med till kommande träningar. 

Idag har vi börjat dagen med två skogspromenader. Nu är nästan all snö borta igen.

211031 Axa Mizzie_102829

 

211031 Polly Frida_105045

 


Bus i snön

2021-10-23 16:07

Äntligen var det kanon väder OCH det var helgdag så jag var ledig. Klart att kameran åker fram när solen sken. Någon minusgrad och snön ligger fortfarande kvar (undrar hur länge?). 

Frida och Axa fick komma ner på trädan, Frida far ingenstans så länge tennisbollen är med så det passade bra att Axa fick sällskap där nere en gång. Polly och Mizzie tyckte det var otroligt orättvist att de fick stanna i hagen, det talade de minsann ljudligt om för alla som ville höra (de som inte ville höra, fick lida ändå...).

Sedan lastade vi släpet med svärmor dubbelsäng och började styra mot soptippen, lördagsöppet sista lördagen varje månad. På vägen upp till Kalix började jag fundera, 23:e idag det innebär att sista lördag är 31/10 - nästa lördag! Det var bara att styra hemåt, nåja då hinner vi plocka med en del grejer från vinden som vi inte kommer att nyttja någongång.

Det blev en Kalixsväng till affären där Axa och Mizzie fick träna passivitetsträning i bilen. På vägen hem stannade vi efter Nyborgsvägen och hängde med Gunilla med hennes kh collie & stövare på promenad. Det var bra socialträning för både hennes stövare och Axa, då hundarna inte fick hälsa på varandra. Topi är ganska yster, så risken för en platt Axa var för stor. 

Efter att ha lämnat av Topi hemma fortsatte hon promenaden med oss ytterligare några hundra meter, då kunde Axa sniffa till på Stimma lite lätt. Stimma har på gamla där blivit reserverad mot andra hundar, men har vant sig att Mizzie (som är bästisen) har med sig yngel, så de brukar accepteras. Men vi tar det pö om pö för säkerhets skull. Vi hann också med att träffa Sally (cocker spanniel) innan vi kom fram till huset. 

Nu har alla hundarna somnat lite var stans runt om på övervåningen. så nu får jag greppa middagsbestyren.

211023 Mizzie Axa_5925

 

211023 Frida_5936

 

211023 Frida Axa_5965

 

211023 Axa_5989

 

211023 Axa_5977

 

211023 Axa_5988

 

211023 Axa_5976

 

211023 Axa_5940

 

211023 Axa_5937

 

211023 Axa Frida_5981

 

 

 

 


Ytterligare korthårig hund

2021-10-21 22:49

Efter två skogspromenader med de äldre idag, i kramsnö, fulla med snöbollar i pälsen. Fick Frida hoppa ner i badkaret och bada. Sedan blev det klippbordet och kortklippt päls. Hennes päls hade för mycket tovor för att den skulle gå att reda ut, på ett "smärtfritt" sätt.

Klippbordet är inte hennes favoritplats, men när väl pälsen är borta njuter hon i fulla drag. Hon och Axa har härjat på i hagen ikväll som vettvillingar. Där verkligen Axa gjorde skäl för namnet, men Frida var minst lika i gasen. Snön ligger fortfarande kvar och det är kul att gräva i snön, som yr åt alla håll.


3 månader

2021-10-19 22:07

Grattis alla chokladbollar som fyller 3/12-dels år idag. Nova, Otis, Rut, Ella, Lotus & Axa - det blev en spännande spridning på tilltalsnamnen   

Axa har firat kvällen med att hänga med mig på jobbet, ny chans till socialträning då jag skulle lämna ut en massa toa-/hushållspappers balar till spelarnas föräldrar. Sedan tog vi en promenad till hennes halvsyster Bonnie, som hon fick träffa för första gången. Bonnie var en perfekt förebild som lektant. Så de fick prova leka en liten stund.


Regnet det bara öser ner...

2021-10-17 23:06

Ja, nederbörd har vi fått i veckan men dock bara regn trots att andra områden i Kalix fick snö. Nå, det har bara varit att klä på sig vettiga kläder och promenera ut i skogen.

Denna vecka har Axa bland annat fått:
- Ensamma promenader i skogen med mig
- Promenader i skogen med Mizzie (då Mizzie varit kopplad för att inte locka iväg Axa på äventyr)
- Promenad med Mizzie i Kalix för att träna stadsmiljö
- Träna på att spontant söka sig till vänster & höger sida vid promenaderna
- Varit lös på gården och bland annat hjälpt mig att ta upp morötterna (det var verkligen kul att härja runt i landet)
- Socialtränat på jobbet då jag fotade damlaget. Hon for runt som en studsboll mellan alla som ville kela med henne
- Fått vara ensam i bilen då vi handlat
- Börjat träna omvänd lockelse
- Träna att söka matkulor inomhus, inte bara från golvet

Frida har varit på apporteringstäning med en blivande lydnadsinstruktör. Det var intressant att se oss på film och dessutom få feedback på det vi gjorde/inte gjorde.

Polly & Frida var med på rallylydnadsträningen, tränade frestelser och det gick över förväntan. 

Meningen var att de skulle deltagit i en lydnadstävling i Piteå idag, men orken/lusten tröt efter en tuff vecka med kvällsjobb i Kalix tisdag och torsdag och rally på klubben på onsdag. Farmors (svärmors) tillsyn/omsorg kräver mer tid. Så fort tillvaron kan ändras, nyss hjälpte hon oss med hundpassning och fixade middagar ibland. Nu behöver hon vård/hjälp med det mesta flera gånger per dag. Hemtjänst & hemsjukvård är inkopplat, men mycket hamnar ändå på Staffan (och mig). Vi hoppas förstås att fotens bensår blir bättre så att hon slipper amputera den och samtidigt att cancern trycks tillbaka med cellgifterna. Axa gör sitt bästa för att pigga upp henne. 


Syskonträff

2021-10-09 22:38

Idag träffades tre av syskonen i chokladkullen för lite eftermiddagsbus. Tjejerna stod för volymen och Otis som ensam kille höll ångan uppe hos alla.

211009_5770

Roligt att höra vilka erfarenheter respektive ägare hade av sin valp jämfört med mina erfarenheter av Axa. Det gör vi om snart...


Paus

2021-10-08 22:21

211007_091337

Livet går vidare, utan Zelda men med Axa. Har inte riktigt tagit in att hon inte kommer tillbaka. Känns som om hon bara är ute med husse eller dylikt. Har inte förmått mig att ta någon gruppbild på hundarna i skogen ännu, känns så fel att de bara är tre. 

Axa's "utbildning" går framåt. Vi tränar bilåkning, ensamhetsträning medan vi går in på affären, ensamhetsträning medans jag rastar de vuxna på morgonen (Daniel är hemma men det vet inte Axa då han sover och skulle vakna om hon blir alldeles upprörd). Vi kampar om olika leksaker som hon emellanåt får jaga och apportera. Sökövningar. Hanteringsträning, kloklippning, pälsvård, koppelpromenader, promenader i skogen där hon får vara lös. Däremellan att vila och ta det lugnt.


Sista flytten

2021-10-01 22:46

Ikväll har sista valpen lämnat flocken och flyttat till sin nya flock.

211001 Tik 3 Ella 5701

Lanegotte´s Temptation som kommer att få tilltalsnamnet "Ella"
Lycka till på färden mot vuxenvärlden 

I veckan har vi pysslat på med skogspromenader, bilresor, socialträning i olika omgivningar. Ella & Axa artar sig till trevliga/sociala individer. Nu är det upp till er, alla valpköpare, att fortsätta uppsöka nya miljöer. Låta de använda musklerna i kroppen och springa i skogen (klättra på stenar, balansera på ikullfallna stockar, krypa under kvistar mm). Låt fantasin flöda och ge de nya utmaningar, blir det för svårt - ta ett steg tillbaka, låt de lyckas och stärka självförtroendet. Lek varje dag med dom, det stärker bandet mellan er. 

Det är så mycket jag vill förmedla till er, tips och "trix", tveka aldrig att höra av er om ni behöver råd, eller om det hänt något kul. Varje gång en valp åker lämnar jag bort en bit av mitt hjärta och det är så värdefullt att få följa det på avstånd.

211001 3 generationer tik 3_5633 Tre generationer: Polly, Mizzie & Ella

 

 

Blogghistorik

«oktober 2021»
måntisonstorfrelörsön
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
Årets allroundlagotto 2023
Ny titel
Vänstervarvet
Agilitytävling
Utbildning
Parningsresa
3:e grenen
Nästa gren
Bästa starten
Bokslut

Arkiv
2024
2023
2022
2021
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2020
  2019