Blogginlägg

6 veckor

2021-08-30 23:25

6 veckor, nu är det inte lika kul längre att utvecklingen går framåt och de blir mer självständiga och börjar få ordning på kroppsdelarna. Nu går de inte längre, nu är det springa som gäller - fort, fort, tills de tumlar runt... De tar sats och hoppar uppför brotrappen i ett huj. Nedför använder de rampen, om de hinner tänka, ibland ska det gå så fort att de väljer att hoppa nedför också, även om de snubblar runt ibland. Med allt detta innebär det förstås att tiden de bor kvar hemma, blir mindre och mindre. Som alltid är det svårt att skiljas, men jag hoppas förstås att jag får fortsätta vara en liten del i deras liv.

Idag har jag börjat träna med halsband, har börjat med de helbruna hundarna, bonus blir då att jag vet vem det är jag fotar. Hanen blev blå, tik nr 4 blev orange och tik nr 6 blev grön. Ska försöka hålla det fortsättningsvis också. 

De har varit ute i flera pass och njuter av varje sekund, springer, gräver och brottas. Har lagt till en massa nya bilder i albumet av 6 veckors chokladbollarna.

210830 tik 6_4420

 

210830 hane 5_4399


Nosework Luleå

2021-08-28 23:37

Idag har jag & Frida varit på Luleå Brukhundsklubb och tävlat i Nosework. Frida tävlar i Nosework 2 i TSM (Tävling Samtliga Moment). Finns även TEM (Tävling Enskilt Moment) dvs fyra sök av samma sort Behållare, Inomhus, Fordon eller Utomhus.

Det var bara Fridas andra tävling i tvåan, vid den första för ganska prick ett år sedan fick hon 37 poäng och klarade 4 sök av totalt 8. Idag fick hon 86 poäng och klarade 7 sök av 8. Jag är så imponerad att det gick så pass bra, det trodde jag aldrig innan. Hon har ju varit så loj då jag tränat och inte haft nosen påkopplad hela tiden. På kalibreringsbanan med dagens dofter, gick hon först förbi dofterna, men jag tog om den flera gånger och peppade/berömde henne då hon markerade rätt. Hon blev faktiskt mer taggad så det fanns hopp...

Det började med inomhussöket, 3 rum och en korridor. Hon tog båda gömmorna efter ett lugnt sökarbete.

Andra söket var behållarsök, ett tjugotal handväskor utspridda på golvet. Hon var intresserad av en väska, men inte så pass att hon frös. Sökte vidare och markerade en annan, markerat - rätt! Jag satte på henne på några hon inte brytt sig om tidigare och hon sökte vidare, väldigt intresserad av väggen och några skenor på den. 30 sekunder kvar, vi gick tillbaka till det område hon var intresserad av tidigare, hon fastnade igen på samma väska, markerat - fel! 2 fel och maxtid. Domaren talade om vilken väska den rätta var, den låg bredvid den hon markerat, jag försökte visa henne var hon skulle söka, men hon var totalt ointresserad av den, så även om vi haft längre tid skulle hon inte markerat den i första taget. Det känns skönt att veta att det inte hängde på att hon sökte för sakta eller så. Vi var dessutom i gott sällskap inte mindre än 16 av 20 missade den gömman.

Sedan var det lunchpaus och eftersom vi dessutom hade startnummer 18 blev det ett ganska långt uppehåll.

Vid fordonssöket som följde hittade hon båda gömmorna, ett på en bil och ett på ett släp.

Vid utomhussöket hittade hon båda gömmorna, bland däck, fälgar, grill, utemöbler.

Inomhussök: 5:e plats
Behållarsök: 9:e plats
Fordonssök: 6:e plats
Utomhussök: 15:e plats (där hade vi kunnat plocka några placeringar om jag inte ödslat tid på att fibbla med godisbelöningen).

Totalen: 10:e plats 86 poäng, 2 fel, tid 5:40,65

Stort grattis till Eva och perron Måssa som vann och tog diplom idag.

Tre lagotto var med i dag: 
Erkki & Kezo som kom 9:a i totalen. Kom på andra plats i inomhussöket.
Åsa & Zero kom 15:e i totalen. Vann fordonssöket på bara 39 sekunder!

210828 NW2 Luleå_150243

 

210828 NW2 Luleå_150235

Valparna har ikväll haft besök av nya spekulanter. Det var första gången de fick träffa småfolk (barn) och det gick bra. Nu ligger vi alla 8 (Frida, 6 valpar & jag) på min madrass och myser.


39 dygn

2021-08-27 23:35

Solig dag och kall kväll, verkar som om hösten är på intågande. Nå, det var frost redan tidigare i veckan så potatisens blast är brun.

Idag har jag varit med Zelda & Frida och tränat Nosework på FOMAB Arena (dvs bandyplan med området runt omkring). Gjorde 5 sökområden. 3 med eucalyptus och 2 med lagerblad. Fick till både höga och låga gömmor, bra genrep inför morgondagen. Frida har ännu tankarna på valparna vilket gör att sökförmågan är inte på topp, hon som brukar vara lätt att läsa i och med frysmarkeringen, söker nu slarvigt och felmarkerar "bara för att". 

Zelda blir å andra sidan lättare och lättare att läsa, tanken är att när hon hittar gömman ska hon sätta sig ner. Det gör hon allt oftare och tittar sedan på mig med uttrycket "där är den, jag har hittat den".

Valparna har haft besök och var snabba på att visa sin nya färdighet, vi kan ta oss uppför (och ibland nedför) brotrappan. En färdighet som jag inte är alltför glad över, jag hade tänkt hinna bygga en ramp så de inte snubblar omkring, men de är väldigt glada över att kunna klättra nu, så de försöker att envist träna det så ofta de kan. De har även upptäckt att skor har snören, som är väldigt roligt att dra i/kampa med. Inte heller så kul när man rör sig hagen, med ett gäng som jagar fötterna. Man vill inte trampa på dom eller knuffa till dom när man lyfter fötterna.

I kväll har vi börjat med dammsugarträning, alltid intressant att se hur de reagerar på nya ljud/intryck. Det har även blivit mer poppis med leksakerna. De turades länge om att leka med ett spännband som de hittade i hallen.

210827 hane 5_4373 

210826 hane 2_4369

 


38 dygn

2021-08-26 20:49

Idag har det varit en rolig dag, på mer än ett sätt. Valparna har varit ute tre pass, vi gick ut direkt när vi steg upp första gången, sedan var det valpbesökare på eftermiddagen och vi avslutade dagen med besök av Totti och hans matte & husse. Jag och tjejerna har tagit en skogspromenad och njutit av det fina höstvädret. 

Mizzie och Polly var först tillsammans med Totti i hagen. Totti & Polly är helsyskon från första kullen. Det var nog två år sedan hundarna träffas senast, men efter några sniff på varandra var hälsningarna avklarade och Totti kunde fokusera på att sniffa av hagen. Det blir många olika dofter från 10 hundar...

Sedan satte vi selen på Totti och tog ut valparna, men det var ingen risk att Totti skulle bli för närgången. Han flydde direkt någon valp närmade sig. Det var de äckligaste han sett på länge... Valparna fick i alla fall en skymt av morbror Totti.

210826 Polly Mizzie Totti_4364

Polly - Mizzie - Totti

210826 Mizzie Totti_4354

Mizzie - Totti

210826 Totti_4358  210826 Totti_4347

Totti

210826 Totti Mizzie_4341

Totti - Mizzie

210826 Polly_4339

Polly

210826 Mizzie_4336

Mizzie

Bilder från valparna vistelse i hagen i morse finns i deras album.


36 dygn

2021-08-24 23:40

Idag har de hunnit med att vara ute två tillfällen. Ett mitt på dagen i solen och premiär för ett kvällpass i mörkret/kylan. De var så tossiga och höll låda så "arbetarna" kunde inte sova, så vi gick ut så de fick rasa av sig. De trivs ute, ett gäng blivande trädgårdsmästare. Några av dom roade sig med att krypa in i spirean så hela busken vibrerade. De springer omkring, ofta utan att se sig för och hinner inte kasta in bromsen utan springer in i både det ena och det andra.

Nu har vi plockat bort den inre (gamla) staketet från delar av hagen, så även det bygget fortskrider, det börjar vara dags att ta hem matjord och så in där de två stora rabatterna varit. Troligen kommer vi inte kunna öppna upp den delen förrän snön kommit, de lär ha svårt att låta bli att gräva i nyrörd jord.

Zelda har varit på CT-röntgen av skallen idag, det är skickat för "bedömning" så troligen i slutet på veckan får vi svar. 

210824_4272

 


5 veckor

2021-08-23 14:34

Jisses, det var nyss jag skrev fyra veckor och nu har det hunnit gå en till. En sammanfattning av veckan som gått blir bland annat att valparna tycker det är spännande att vara ute, trots att temperaturen inte är så hög längre. De blir mer kavata för varje gång och börjar utforska hagen på egen tass. Idag fick de äta lunchen ute, det var praktiskt så kunde de kissa/bajsa på "rätt" ställe sedan.

210823_4263

De börjar tycka valprummet är utforskat färdigt och när de vaknar står de och gnäller bakom kompostgallret (vad gjorde vi utan dom...) och vill komma ut till nästa rum.

Hörntänderna är ute och är sylvassa, så nu börjar det göra ont om de hugger fast i tån. Eller när de gosar och slickar en på hakan och sedan kommer plötsligt vampyren fram och hugger fast.

Jag hann med att träffa tre potentiella valpköpare, hade tänkt en fjärde igår, men de var nog upptagna då ingen svarade på mobilen. Ska försöka hinna med resterande i veckan så jag får ta det svåra besluten vem som blir de lyckliga (och får noll fritidsproblem några veckor/månader framöver). 

De äldre fick sin vanliga skogspromenad med efterrätt av blåbär & lingon.

210823 Mizzie_4192

 

210823 Zelda_4199

(Fler bilder från dagen finns under chokladbollarna). 

Ps) Nu är registreringsansökan inskickad, se tänkta namn i stamtavlan under födda kullar...


34 dygn

2021-08-22 20:24

210822_4178

Äntligen var det sånt väder att valparna kunde vara ute en stund, visserligen bara 12 grader varmt, men inte blött i alla fall. (Fler bilder finns under chokladbollarna).

210822 tik 1_4189

På kvällen var de på upptäcksfärd i hallen & köket. Finns mycket spännande att undersöka och bita i. Lite problematiskt för oss tvåbenta eftersom de inte är kvar på samma fläck mer än några sekunder, är man hela tiden rädd att sätta fötterna på fel ställe. När dessutom de vuxna fyrbenta vandrar omkring i röran, blir det mycket att hålla reda på. 

Ikväll har jag och Mizzie varit träningsekipage till en av klubbens instruktörer som håller på att utbilda sig till nose work (1) domare. Vi fick poäng på inom- och utomhussöket och felmarkerade på fordon- och behållarsöket. Usch, vad vi är ringrostiga... Vems fel är det? Mitt!!! I början av pandemin tänkte jag passa på att träna detaljer, nu när det fanns tid. Sedan fanns det för mycket tid, så tanken "vi gör det i morgon" blev en stående ursäkt. Nej, nu är det skärpning som gäller och se till att Frida får bra förutsättningar för att lyckas på lördag.


33 dygn

2021-08-21 22:34

210821_095532

Ibland (ganska ofta på sistone) svämmar hjärtat över av kärlek. Det är så härligt att se att de vuxna djuren tar hand om valparna på bästa sätt och socialiserar med dom. Än så längre är det ingen "uppfostran", valparna gör i princip vad de vill med de vuxna och de finner sig i det. 

Ännu ett besök idag, det verkar inte spela någon roll för valparna vem som kommer in i rummet, de är nyfiken på alla tvåbenta/fyrbenta. Nu hoppas jag på det varma torra vädret så valparna får börja vara mer ute och träna motoriken på gräsmattan där det inte är lika halkigt.

Ikväll har jag kört 4 "utomhussök" med tjejerna, två på bilar, ett på en skottkärra och en på en gräsklippare i bodan. De var både fokuserade och ofokuserade. Rättare sagt de hade full fokus och sökte intensivt, men bara korta stunder i taget. Sen flöt de iväg och jag fick göra omtag. Alla hittade tillslut alla gömmor, men sådana som sitter på undersidan är svårast, nu duggregnade det dessutom så doftmålnen var nog inte så vida. Det är i alla fall hög tid att intensifiera träningen med tanke på att Frida skall tävla i NW2 kommande lördag.


32 dygn

2021-08-20 23:30

210821_003857

Det finns vissa saker som är mysiga och sedan finns det sådant som är helt oemotståndigt. När en valp kryper upp på madrassen och kurar ihop sig mot axeln, då smälter man. Att höra andetagen när de sedan somnat, då får man bomull i hjärnan och hjärtat svämmar över av kärlek  .

Ikväll fick de smaka banan till kvällsmålet, den slank ner med maten utan att fundera något mer på det. Ny leksak i form av en apport i plast väckte visst intresse, kanske finns någon blivande lydnadshund i kullen...

210820_232123

 

210820_232127

Nu väger de mellan ca 1300-1600 g, viktuppgången för varje valp verkar följa sin kurva.

Nu börjar namnförslagen falla på plats, hanarna är i princip klara. Även två av tjejerna, nu är det bara tik 3 och 4 som hänger i luften. Har två tre namnförslag som jag funderar kring, men vet inte ännu vem som passar att heta vad...

Ikväll hade de nytt besök, trevligt för både hundarna och vi tvåbenta. Nu hoppas jag på sol och lite värme så de får komma ut i hagen i helgen.


31 dygn

2021-08-19 23:22

Nu är staketet nästan uppspikat, endast 5 brädor återstår och de kommer förhoppningsvis upp i morgon. Jag är gode less att måla, hittills har ca 15 liter grundfärg och något mindre täckfärg gått åt. Vore intressant att veta hur många gånger handleden har vickat fram och tillbaka...

Ingen utevistelse för valparna i dag heller, lite för kallt/blåsigt. Men de fick besök av "nya" människor och det tyckte de inte var något speciellt med. Idag fick de äta fodret rent, ingen äggula eller köttfärs, men det slank ner i alla fall.

20210818_225520

Motoriken förbättras allt eftersom, även om jag ibland tror att de är helt ovetande om sin bakkropp. Den sladdar på där bak, och hade jag stått och dömt rallylydnadstävling hade jag säkert kommenterat "jättefin bakdelskontroll" för de kan verkligen svänga runt i en 360 på ett ögonblick, om de sedan står på tassarna är en annan fråga. 

20210819_102742

De har även börjat kravla sig upp på min madrass, så mysigt att få sova med mig och de stora hundarna. Sorry alla som inte tycker om att ha hundar i sängen, i vår dubbelsäng sover förutom husfolket alla fyra hundar. Den stora fördelen med att ha hundras som inte fäller. Man blir så tillfreds med att ligga och gosa med dom, definitivt stress sänkande 


30 dygn

2021-08-18 23:53

Ännu en regnig dag utan möjlighet till utepyssel, känns lite frustrerande när vi börjar närma oss slutet. 

Idag har Zelda varit till veterinären för att försöka utreda vad hon lidit av i sommar, än så länge är jag inge klokare, men om försäkringsbolaget godkänner det kanske en CT röntgen kan ge svar. 

Idag har Frida blivit skendräktig, tänkte jag skulle slippa det åtminstone på henne som inte varit så brydd om valparna. Men när jag såg tendensen idag så tog jag bort henne från valprummet med resultatet att hon står utanför dörren/grinden och piper/gnyr och vill in. Efter kvällspromenaden fortsatte pipandet och hon försökte adoptera ett mjukisdjur. Nu har jag varit tvungen att ta in henne på min madrass för hon hindrade alla som ska upp och jobba i morgon från att sova, hur jag ska få sova i natt blir en annan gåta. Känns som om det är lite mycket nu, så detta hade jag kunnat vara utan...

Valparna fick en ny leksak idag, ett mjukisdjur i form av en katt i deras storlek. Den blev genast populär att ta med i brottningsturneringen. I övrigt har jag påbörjat nästa genomgång av kloklippningen, två stycken blev klar i kväll.

210818_4159

 

210818_4155

 

210818 hane 2_4152

 

 


29 dygn

2021-08-17 23:50

Åter igen en skogspromenad på förmiddagen med de vuxna, denna gång lite mer rörelse. Härligt väder, dessutom myggfritt!

210817_4075

Fler bilder från promenaden finns längst ner på startsidan.

Idag var första dagen som valparna fick två "mål" mat. Polly hänger numera med på de andra vuxnas längre promenader och tycker mig se en tendens till olust att ge valparna di. De är väldigt intensivt på henne nu och med tänder på gång, är det kanske inte så skön upplevelse för henne. Hon har börjat stå upp under dagen då de äter, på kvällen/natten är de lugnare så då ligger hon ner. I alla fall tänker jag att det kan vara bra om hon avlastas lite och att de blir mätta ändå. Det blev valpfoder & äggula till lunch och valpfoder & köttfärs till kvällsmat.


4 veckor

2021-08-16 23:55

Idag skriver vi fyra veckor, hur i hela friden har tiden hunnit gå så fort? Nu går vi strax in i andra halvan av den tid som jag får rå om dessa karameller. Det är en ynnest att vara uppfödare, det är en fantastisk resa de gör från födseln till att klara "sig själv" i vida världen på drygt 8 veckor. Det är inte undra på att man ser framsteg i princip varje dag. Det är så många milstolpar "att pricka av" under resan. När de börjar höra, öppnar ögonen, börjar gå, springa, kissa/bajsa utan hjälp, när de inser att det är bättre att kissa utanför valplådan i stället för där de sover, när de börjar med köttfärsen och sedan alla andra födoämnen, börjar äta från matskål, lär sig dricka vatten. Listan kan göras nästan hur lång som helst och för varje grej som händer är man lika stolt som en mamma när hon ser sin baby börjar krypa/gå etc.

När kullen är så pass stor finns det alltid någon att leka med. De är som magneter till varandra, om någon försöker gå åt sidan för att kissa/bajsa finns det oftast någon som hänger på och tänkter leka "under tiden". Brottningen fortsätter med både rond 2 och 3. 

210816_4022

Sista rycket innan nattsömnen...

210816_4023

Tänderna (de sylvassa!) har börjat bryta fram och känns som små piggar, vilket gör att de än mer försöker gnaga på allting. Än känns de ingenting när de biter i fötterna, men... det är nog inte så långt bort.

De äldre fick en skogspromenad på förmiddagen, det blev ingen motion, finns det bär i skogen har de fullt upp med att äta och har inte tid/lust att springa omkring. Tur att vi har köpt våra blåbär, man har ingen chans att hinna först till fläckarna med bär om man ska tävla mot fyra lagotto...

210816_115905

 


27 dygn

2021-08-15 23:27

Sista dygnet har jag haft borta ena väggen i valplådan, så nu har de tillgång till hela rummet. En av valparna kom och väckte mig i natt genom att dra i min fläta och tugga på mitt hår. 

Det är mer livat nu, de är vakna längre pass och äter inte alltid när de vaknar. De kan dra igång en lek med någon av de andra och sedan somna om igen. Den mest populära leken just nu är brottning, det pågår alltid minst två matcher när alla är vakna. Den som hamnar i underläge blir antingen "sur" och morrar till eller så ger den sig och slickar motståndaren. 

Samma middag som tidigare dagar, köttfärs och valpfoder. De är så pass stora nu att de når upp till juvren på Polly när hon står upp, men hon väljer ännu att lägga sig ner när de ska äta.

Idag har vi haft regn stora delar av dagen, så inga utevistelser för valparna.

210815 tik 1_192432

Tik 1

210815 hane 2_192255

Hane 2

 


26 dygn

2021-08-14 23:02

En dag med ständig stress i "väntan" på regnet som först skulle komma kl 17, sen 19, sen 21. Vi hann först spika upp brädorna som målades klart igår, sedan kapa till de återstående brädorna till staketet. Skyndsamt sätta tillbaka planken och brädorna i bodan då de fått ligga ute under en presenning då 4 och 5 tums brädorna låg längre ner i virkeshopen som vi var tvungna att trava om.

Efter det var det dags att valparna fick komma ut i solen några minuter, idag fick alla komma ut samtidigt och utforska gräsmattan och dofterna.

210814_161338 210814_4017 

Sedan var det dags att täckmåla de som grundades igår och börja grunda utsidan av staketet som spikats upp de två senaste dagarna. Då jag vid det här laget börjar vara ganska less att lyssna på radion under målningsarbetet, fick jag en idé att "ringa en vän" i stället. Gunilla & Stimma kom och höll mig sällskap och tanken bakom det var att hon är en fena på att kläcka ideér. Hon "fick uppdraget" att spåna i namnförslag till valpkullen, så medan jag målade haglade det men förslag. Nu gäller det bara att välja bland alla fantastiska ideér.

Efteråt fick kullen ett kvällsmål bestående av köttfärs, valpfoder och avmaskningsmedel. Valparna smaskade glad i hågen i sig av maten tills de kom med "strängen" av avmaskningen (den är på tub så man trycker ut deras vikt i cm * 2 dvs de fick två centimeter var). Då ryggade de förskräckt tillbaka och uttrycket var obetalbart. Tungan arbetade med att få ut det från munnen så jag fick locka med mer köttfärs för att få innehållet att fara åt rätt håll.  

210814_210836 

Epilog: 10 minuter efter att vi kommit in vid nio-tiden började det regna...

 


25 dygn

2021-08-13 15:37

Så här lite lagomt trött/seg m.m. efter andra covid-sprutan igår, är inte arbetsmoralen på topp. Vi har spikat upp de 42 bräder som var klara efter gårdagens målning. Nu ligger ca 25 stycken och väntar på täckfärg. Planen är att det skall ske under dagen samt att de återstående som vi tidigare kapat till skall grundas. I väntan på att lusten skall infinna sig fick tre av valparna vara ute i solen några minuter för första gången. 

Det var de två hanarna och tik nr 1 som råkade vara vakna längst efter maten. Jag hann bara ut på bron så drog de in djupa andetag och tog in de nya dofterna. Det var lite läskigt, men de stora hundarna fanns runt omkring, så de gjorde små utflykter från mig.

Uppdatering kväll: I kväll fick de för första gången äta från matskålar, premiär för lite uppblött valpfoder tillsammans med köttfärsen, som de är vana vid nu. De gick jättebra, fick hjälp av maken och sonen för att hålla alla på plats vid "sin" matskål.

210813 tik 1 o Polly_4005

Polly & tik 1

210813 hane 5 o Mizzie_3977

Mormor Mizzie och hane nr 5

210813 hane 2 o Frida_3980

Frida och hane nr 2

Övriga bilder från dagen finns i deras fotoalbum...


23 dygn

2021-08-11 23:22

210810_3961

Valparna växer och frodas, det är viss skillnad på trängseln vid matbaren nu mot för första veckan. Två av matvraken ligger nu på 1100 g medans resten ligger mellan 900-1000 g. (Gårdagens vikter).

Idag var tredje dagen det erbjöds köttfärs och nu har de fått smak för den. Idag åt de upp "hela ransonen" på 30 gram, så Polly som annars fått resten blev utan. 

Under den vakna tiden efter maten, har de nu börjat leka med varandra. De gör lekinviter och svansarna går som propellrar. De uppskattar när de andra vuxna hundarna kommer, de är nyfikna utforskar dom, klättar på dom och smakar förstås på dom. Än så länge är golven för hala, så ytan begränsas till utanför valplådan där jag lagt handdukar på arken så de inte ska slira.

210811_3964

 


3 veckor

2021-08-09 21:32

Idag blir valparna 3 veckor. Försöker att alla familjemedlemmar är en stund och pysslar med dom varje dag, nya dofter och nya ansikten. Det märks att de nu är vana med mig, de kommer till kanten på lådan när jag sätter mig ner och pockar på uppmärksamhet.

210809 hane 2_230446 Hane nr 2

Zelda tar alla tillfällen hon får att gå till lådan och pyssla om valparna. Frida nöjer sig med att titta förbi och "kolla läget", men hon hade svårt att hålla sig borta idag när valparna hade en mini tennisboll att bekanta sig med. Frida ÄÄÄLSKAR tennisbollar och tyckte att det var onödigt när den låg "oanvänd". Hon tyckte väl att bara putta på den med nosen inte räknades...

Ikväll har de för första gången fått chansen att smaka något annat än Pollys mjölk. Provade först innan Polly gett de di, men då var ingen intresserad. Men när de ätit och hade tid att ta in omgivningen, provade de att smaka på en halv centimeter köttfärs "tråd" åt gången. Tik 1 och 4 var mest framåt och tyckte det var spännande, tror att alla smakade åtminstone en gång, men har inte riktigt koll då de är så lika från "ovan". Det blir en ny chans i morgon...

Ingen målning eller snickeri på hagen i dag heller, regn igen, vilket är bra för grödan men hade hellre fått pyssla på under sista semesterveckan för maken. 

210809 3v_212044

 


20 dygn

2021-08-08 12:03

Valparna är strax tre veckor gamla. De lämnar "övergångsperioden" och går in i "socialiseringsperioden". Det är den viktigaste sociala perioden i valpens liv som varar mellan ca 3-12 veckors ålder. De sociala erfarenheter som valpen får under den här tiden är avgörande för dess vidare utveckling. Den ska träna sig på att fungera tillsammans med andra hundar (för att lära sig var gränserna går för lek och allvar), men också lära sig att umgås med människor.

Därför har jag nu börjat låta de andra hundarna komma in en stund och umgås med valparna. Det är intressant att se, att de förstår att det är "en annan hund" än Polly som kommer. Bara Polly är i närheten av valplådan, känner de hennes "doft" och alla blir helt tokiga. Men när de andra hundarna närmar sig, är de bara intresserade och vill smaka/slicka/klänga på dom. 

På kvällen blev det kloklippning för andra gången, 6x18 st, många småbitar blev det...

210808_201718

Polly vilar ut hos syrran på min madrass medan Zelda övervakar valparna

210807_3953

Moster Zelda

210807_3955

Moster Zelda

210808 tik 1_114843

Moster Frida och tik 1. Frida har hittills tyckt att de är ganska äckliga, men nu när de är större tycker hon de är ok och låter de kliva runt på henne.


18 dygn

2021-08-06 23:22

Tiden flyger iväg och det börjar vara svårt att hinna med över allt. De sover fortfarande mest, men är vaken en liten stund efter de ätit och myser med varandra. Slickar och smakar på varandra. De väljer att försöka gå i stället för att åla sig fram nu. Motoriken är inte den bästa, så de trillar när de försöker ta kortaste vägen över varandra. 

Första valpen passerade 1 kg i dag. Nu vägs de varannan kväll och de går fortfarande stadigt uppåt. Polly är hungrig och äter nu fyra gånger per dag, ordentliga portioner. Inte undra på när hon ska "fö" ytterligare sex individer.

Ute tar staketet form, sidan mot infarten är spikad upp (ca 50 brädor). Grund- och täckmålad ett varv av varje på sidan mot hagen. Vi har kapat till ytterligare ca 60 brädor varav jag grundat 25 ikväll. Det blir sena pass med målningen, då det är så varmt/soligt på dagarna.

210806 tik 4_000822

Tik 4

210806 hane 2 tik 6_000942

Hane 2 (överst) Tik 6 (underst)

 


16 dygn

2021-08-04 22:04

Idag har alla öppnat ögonen, fast än så länge "ser" de nog inte så klart med dom. Har påbörjat den andra rundan med kloklippningarna, har köpt en ny perfekt sax till de små klorna.

Ute är läkten grundmålad och vi har kapat till de första 60 bräderna till staketet. Grundade ca 20 st ikväll (på alla sidor utom utsidan), det kommer nog att ta ett tag innan vi är i mål... Förhoppningsvis hinner jag täckmåla sidorna i morgon, så vi kan spika upp några och få en hint om hur slutresultatet kommer att se ut.

210804 tik 1_231957

Tik 1, var så busig i kväll. Hon hade kommit på att hon kunde "rulla runt" och det testade hon flera gånger.


15 dygn

2021-08-03 23:03

Så har då drygt två veckor passert. Chokladbollarna blir bara mer "frestande" för varje dag som går. Idag har tik nr 4 börjat öppna ögonen, så det är en spännande vecka framöver. Det är synd att det inte går att lägga in filmer på hemsidan, ni skulle verkligen behöva få se vilket kaos det blir när Polly går in i valplådan. 

De ligger så harmoniskt och sover, ensam eller i grupp. När hon kliver in i lådan och lägger sig efter kanten utbryter ett fullt kaos, de krälar/kliver/staplar fram, över varandra huller om buller för att komma fram till buffébordet. De suger fast och spjärnar med bakfötterna för att trycka sig framåt. Sedan rinner mjölken till och ett kluckande ljud uppstår i takt när de sväljer. Så rogivande 

Efter matstunden är de nu vakna någon minut innan de somnar om. De tvättar sig lite på frambenen, kryper runt för att hitta en bekväm sovställning. Brukar passa på att kela lite med dom och det verkar uppskattat. De kan även passa på att ge mig en slick.

210803 tik 1 o 6_233147

Tik 1 & 6

210803 hane 2_233316

Hane 2

210803 tik 3_232614

Tik 3

210803 tik 4_233920

Tik 4

210803 hane 5_233539

Hane 5

Det känns lite opersonligt att kalla de ett nummer efter vilken ordning de föddes, men det har inte varit lika lätt som tidigare att hitta smeknamn när de än så länge är så lika varandra.

 


13 dygn

2021-08-01 23:33

210731_3912

Livet i valplådan knogar på, inga större revolutionerande händelser. Sova - äta - repeat... De uppskattar när man kliar de på magen eller bakom öronen, då "hjälper" de till med bakbenen.

210801_3930

Hane nr 2 myser med Polly

210801_3926

Raduno i Gävle är slut för denna gång. Resultaten av "mina" avkommor ser ni på startsidan. 69 lagotto var anmäld till dagens utställning, mycket ögongodis.

Bygget av nya hundhagen fortskrider. Idag blev vi klar med plattsättningen under staketet, vilket känns toppen. Äntligen får vi börja spika läkt och se något växa fram...

 

 

Blogghistorik

«augusti 2021»
måntisonstorfrelörsön
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
Årets allroundlagotto 2023
Ny titel
Vänstervarvet
Agilitytävling
Utbildning
Parningsresa
3:e grenen
Nästa gren
Bästa starten
Bokslut

Arkiv
2024
2023
2022
2021
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2020
  2019