Blogginlägg

Besök i Piteå

2020-09-27 22:22

Idag har jag tillbringat dagen i Piteå. Avresa 7.30 i morse för att döma en rallylydnadstävling på Piteå Brukshundklubb, 2 st avancerade klasser. Idag var även första dagen med kalsonger på, det behövdes! Dunjackan & regnjackan likaså. Blåsigt och 6 grader varmt, ingen höjdare. Men vi slapp i alla fall ösregn. Positiva ekipage, för en del var det premiär i AKL. För en del gick det toppen för en del mindre bra, men humöret var positivt och hundarna tyckte definitivt det var kul.

När tävlingen var slut kom Eris till klubben. Det var så kul att träffa Helena & Eris igen, var över ett år sedan sist (rackarns corona). Hon börjar växa till sig och är inte en valp längre, trots att hon (liksom de flesta unghundar) är en yrhätta ännu. 

Passade naturligtvis på att ta några bilder. Man ser så många av hennes släktingar i henne, både morfar Delfi, moster Frida, mamma Polly och pappa Bruno. Nu får vi hoppas att det inte dröjer lika länge till nästa gång...

200927 Eris_1747

200927 Eris_1760

Fler bilder från eftermiddagen finns i hennes album:


Rally Luleå

2020-09-22 23:17

Dagen blev inte riktigt som jag tänkt mig/hoppats på. I stället för arbete och sedan rallytävling i Luleå blev det magnetröntgen i Piteå och sedan slå dank i Luleå i väntan på rallytävlingen. Vi åkte 8.15 från Kalix med hundar och hela "packningen". Magnetröntgen av maken var klar efter 11-tiden, så då åkte vi till Luleå och åt lunch. 

Lite shopping på Storheden och promenad med hundarna. Sonen kom körandes från Kalix för att hämta maken och jag styrde mot Måttsund vid 16-tiden. Ny promenad och sedan väntan på banvandringen som skulle börja kl 17.30. 

Banan var helt okey. Den hade sina svårigheter, bland annat en lång ingång till startskylten då man passerade 8:ans frestelse. Konskick mot ett hinder. Hopp mot frestelsen mm. Men det var mästarklassen så det var inget fel i det.

Uppvärmningen med Mizzie som hade startnummer 1 gick bra. Hon var fokuserad och arbetsvillig. Misstaget jag gjorde var att jag gav henne korv på uppvärmningen så hon blev för het/taggad. Hon hade svårt att stå still & sitta kvar. Hon backade ifrån vid frontmoment (2 ggr dessutom) så vi tappade 40 poäng på "fel övning". Sedan ytterligare 20 poäng på div mindre missar. Kvar blev 40 poäng och en 15:e plats.

När Frida skulle in med startnummer 15, var det mörkt ute. Ljuset kom från en lyktstolpe och vissa skyltar blev svåra att tyda. Det kom en stor släpvagn då startnummer 14 gick och började lasta av/på gräsklippare. Tävlingen gjorde uppehåll och lät de greja färdigt då det slamrade ganska mycket. Vi knogade och värmde upp vid planen under tiden och det kändes ganska bra trots allt. Fram till 7 skylten gick det ganska bra. Hon kunde såklart inte låta frestelsen vara utan var tvungen att nosa på båda (-10 poäng), men sedan sprack det. Hon låste på det som hände runt omkring, tappade fokus och vårt samarbete var bortblåst. Jag tog en disk, klappade om henne och satte på kopplet. Vi slutförde banan med koppel för att hindra henne att få chansen att kolla läget runt omkring.

Polly hade sista startnummer (20) fortfarande lika mörkt. Polly flöt ut från min sida, vilket gör att jag blir stressad och beteer mig annorlunda. Hon känner av det och tycker jag är konstig - vill ännu mindre gå bredvid mig och cirkeln är sluten. Fram till moment 8 hade vi 3 fel övning genom att hon satte sig och sedan hoppade till och satte sig närmare. Vid 8:e momentet fick hon en doft i nosen och gick en sväng precis utanför banområdet = disk, resten av banan blev bara strul med alla möjliga tokigheter.

Vad tar jag med mig från kvällen?

Positivt:
- Varken Mizzie eller Polly nosade/tog frestelsen.
- Mizzie gjorde ett riktigt snyggt framförbyte.
- Alla låg trots fuktigt/kallt gräs.

Negativt:
- Måste träna i mörker och inte bara i bra förhållanden.
- Frida kan fortfarande inte låta frestelserna vara, vad jag än säger.
- Träna mer stadga, speciellt Polly släpper fort position.
- Vi behöver mer träningstävla. De ska inte veta när det är på "allvar" eller träning.

Surt känns det nu, men det är faktiskt mitt eget fel då vi tränat alldeles för lite rally på sistone...

 


Nu är löpen igång

2020-09-20 13:23

Nu (äntligen) har tjejerna börjat löpa. Zelda är som vanligt först ut. Hon kom igång dagen efter Nose work tävlingen, så den var på håret. Inte för att man inte får tävla med löptik, men det hade varit tråkigt om hon spridit dofter som andra hundar varit intresserade av och tappat fokus från tävlingen.

Denna "förlöps" period är nästan värre än själva löpen. De är så fokuserade på dofter, tävlar inbördes om vem som skall hinna först till alla fläckar att lukta på => de drar hela tiden i kopplen. När de väl börjar löpa planar de ut och blir mer "lulliga". Lite knepigt är det förstås att de inte vill äta, mår illa och vill äta gräs/spyr. Men åtminstone ena måltiden varje dag brukar slinka ner.

Tävling på tisdag med de äldre i Luleå, hoppas att de väntar till onsdag med att dra igång. Lite kämpigt att tävla fler hundar sist (direkt efter varandra) om fler hinner börja löpa. Sedan får de gärna dra igång allihop, så de är klara till Kalix lydnadstävling 18/10. Vore rent ut sagt "skit" om jag arrangerar en tävling som vi inte kan delta i. 


Nose Work helg

2020-09-13 21:58

Nose Work luleåHelgen har till största del tillbringats på Luleå Brukshundklubb med Nose Work i fokus. Så kul att nose work åter är igång med tävlingarna. Många aha-upplevelser under helgen för alla hundar jag tävlat (Mizzie, Frida & Zelda) men även för mig sjäv, som efter denna dag kan lägga ytterligare en titel till "min samling". Tävlingssekreterare i Nose Work!

Hundarna fick varken diplom eller pall-platser, men jag är SÅ NÖJD med deras inställning, attityd under söken och fokus på uppgifterna. Det var premiär för Frida i NW2 och för Zelda i NW1. Båda jobbade bra, metodiskt och fokuserat.

Frida missade de höga gömmorna (en utomhus och en inomhus). Hittade båda på fordonssöket och ett tolkningsfel från mig resulterade i en felmarkering på behållarsöket. 34:e plats av 40 ekipage i totalen.

Utomhussök: 5 poäng, 0 fel, 03:00.00 (maxtid) 6:e plats. "Fin markering gömma 2. Lugnt och metodiskt sök."
Fordonssök: 25 poäng, 0 fel, 1:27.53 (maxtid 04:00.00) 9:e plats. "Fina markeringar båda gömmorna"
Inomhussök: 7 poäng, 0 fel, 4:00.00 (maxtid) 11:e plats. "Så fin markering på gömma 2. Varvar scanning & detalj perfekt! Tar anvisning väl av matte. Jobbar fint & ostört i miljön.
Behållarsök: 0 poäng, 2 fel, 2:30.00 (maxtid) 34:e plats. "Stämplar in på jobbet direkt" Felmarkering.

Mizzie tävlade NW1 på lördagen. Jobbade noggrant och metodiskt. Vi fick lite tidsbrist (som flera andra ekipage). 19:e plats av 25 ekipage i totalen.

Fordonssök: 0 poäng, 3 fel, 2:00.00 (maxtid) 22:a plats. "Söker fint på fordon." Felmarkerat, tass på lack.
Utomhus: 0 poäng, 0 fel, 2:30.00 (maxtid) 11:e plats. "Bra start. Miljösäker. Tar anvisning bra. Hittar ej."
Behållarsök: 0 poäng, 2 fel, 1:30.00 (maxtid) 7:e plats. "Bra start." Felmarkerat.
Inomhussök: 25 poäng, 0 fel, 00:41.93 (maxtid 2:00.00) 10:e plats. "Nosen på. Tydlig markering".

Zelda tävlade NW1 på söndagen. Premiär för nose work-tävling. Hon skötte sig galant! Brydde sig inte om varken människorna eller andra hundar. Fokuserade på uppgiften och hade nosen påkopplad. 9:e plats av 25 ekipage i totalen. Vi sov tillsammans i bilen dryga timmen i och med att vi hade redan startnummer 4 på morgonen och jag skulle göra min praktiska praktik vid 11.30 tiden. Inte ett ljud från henne trots att det stod flera människor utanför bilen och pratade när jag vaknade och ekipage gick fram och tillbaka och rastade hundarna efter vägen. 

Inomhussök: 25 poäng, 0 fel, 0:42.31 (maxtid 3:00.00) 4:e plats. "Tydligt uppfång av doft".
Behållarsök: 25 poäng, 0 fel, 0:35.61 (maxtid 1:30.00) 7:e plats. "Söker fint på behållarna, tydligt hittande".
Utomhussök: 0 poäng, 2 fel, 2:30.00 (maxtid) 19:e plats. "Tar anvisning bra. Söker noggrant". Felmarkering.
Fordonssök: 25 poäng, 0 fel, 1:07.72 (maxtid 2:00.00) 14:e plats. "Bra sökarbete, fin markering".

Dagen avslutades med mitt "praktiska prov" till Tävlingssekreterare i NW3. Mycket lärorikt och intressant att se hur andra föreningar arbetar. Vi hann med att resonera om alla möjliga hundsporter och arrangemangen kring dessa.

Stort TACK till Luleå BK både för trevliga/välordnade tävlingar (trots corona) med banvandring/prisutdelning via facebook och inscannande av reg.bevis/vaccination/doftprov/medlemskort i förväg via mail (smart!) samt att de tog emot mig och hjälpte till med slutspurten av min utbildning till Tävlingssekreterare.

Lite tråkigt att det kan bli den första/sista tävlingen för i år. Finns ingen mer inom 2 timmars gränsen förutom vår egen i Kalix och då är jag funktionär.


Hösten är här

2020-09-06 21:36

Björkens gula löv dinglar ner och kvällarna blir fortare mörka. Känner en viss stess över det som fortfarande återstår att göra ute. Jag tvättar, skrapar, grundmålar och täckmålar husfasaden. Började idag med förhoppningsvis sista etappen för i år.

Har skruvat i den äldre bilen varje dag efter jobbet hela veckan. ABS-givare, bromstrummor, bromsbackar och bromsklossar är bytt. Ännu återstår pinn-bultarna till klossarna (måste köpa nya) samt injustering av handbromsen - känns som om följetongen aldrig tar slut. 

I veckan har kennelklubben startat sin verksamhet igen. Rallyn drar igång nästa vecka, men Nosework hade premiär ikväll. Har tränat Nosework några kvällar i veckan hemma, det är tävling nästa helg i Luleå. Mizzie och Frida på lördag och Zelda på söndag. Känns som om det var evigheter sen jag sist tävlade Nosework, var nog under 2019. Det blir premiär för Frida i NW2 och det blir premiär för Zelda i NW1. 

Tjejerna ska snart (förhoppningsvis) löpa och det märks! De är fullständigt hopplösa på promenaderna. Går oftast med dom 2+2 nu iom att Polly och Frida far fram som torpeder. De söker av vägen hela tiden och måste vara först på allt som syns: stenar, löv, blad, kvistar och framför allt GRODOR! De är grodorna som är prio 1. Det som de egentligen är på jakt efter. De "större" grodorna hinner jag oftast se och då får vi träna "inte röra" men sedan finns det dessa förb....nade småa eländena. De är ungefär lika stora som en 1 krona. I min värld ser det ut som en sten som rör sig. De blir alldeles sjövilda och där fungerar inte "inte röra", bara att hålla emot och dra de därifrån. Eftersom de är "på jakt" är kontakten minimal. Tack och lov att Zelda och Mizzie inte är lika hormonpåverkade på det sättet. 

Ny arbetsvecka framför mig. Massage på tisdag, bilbesiktning & rally på onsdag, nosework lördag & söndag. Förutom målningen och fixa klart bilen. Jag lär nog somna ovaggad... 

 

Blogghistorik

«september 2020»
måntisonstorfrelörsön
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Senaste inlägg
Rallyhelg
Agility
Än hänger hon med
Lydnadstävling
Cari kurs
Barnaktivitet
Rally dag 3
Rally dag 2
Rally dag 1
Föreläsning

Arkiv
2023
2022
2021
2020
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2019