Blogginlägg

BPH & rally

2020-06-30 23:47

200630 BPH Piteå_editedVilken spännande eftermiddag/kväll vi haft. Kl 13 styrde vi bilen mot Grans i Piteå. Jag hade bokat BPH (Beteende- och personlighetsbeskrivning hund) med Zelda kl 15.45 och Polly kl 16.30.

Min tanke var att vi skulle hinna se det för första ekipaget som gick kl 15. Nu sprack den idén pga att jag skulle vara redo när det var min tur och iom corona (!) kunde jag inte gena genom byggnaden och titta på en del av turen.

Nåja, vi gick en långpromenad och den var säkert bättre för mina hundar.

Zelda´s BPH gick ungefär som väntat. Hon gillar att apportera, men är inte särskilt lekfull. Hon accepterar människor och kan "socialisera" med dom när hon har lust, men har inget större behov av det och gillar inte att bli "trängd". Överraskningsgubben, skrammlet och underlaget var inga problem och matintresset var stort. Skottet gav en 4:a (högsta "betyg").

Polly´s BPH var ännu roligare att se/genomföra. Hon fick högsta eller näst högsta "betyg" på trygghet i alla moment - härligt! Ingen ilska eller hotfullt beteende alls. Klarade alla moment utmärkt inkl "främmande "läbbiga" gubben (då hon lade sig ner och tittade). Samt skottet. Det blir kul att jämföra med spindeldiagrammen när resultatet går in på Avelsdata.

Efter BHP skyndade vi vidare till Piteå BK för rallylydnadstävling i Fortsättningsklassen med Zelda. Första banvandringen hade precis börjat när vi kom dit, så det var bara att hänga på.

Första banan känndes inte bra alls. Hon började med att lägga sig vid startskylten, så då rök 10 poäng på en gång. I första (ja, det fanns 2!) frestelsen drog hon för att hälsa på domaren -12 poäng på det momentet. Sedan var det något strul med ytterligare en skylt -10 FELÖ. Hon slutade på 66 poäng och en 11 plats. Poängmässigt var det riktigt bra, trodde vi skulle landa på hälften men hon var så disträ/ofokuserad så känslan var inte bra.

När andra banan börjat kom regnet, först lite sedan mer och mer. När vi värmde upp under start nr 8, Zelda hade nr 9 så började det blixtra och åskan mullrade. Domaren bestämde om paus så länge det pågick åskväder så vi fick återgå till bilen i väntan på bättre tider. Efter ca 15 min var det så dags. Känslan var något bättre, men hon var fortfarande för ofokuserad. De flesta momenten började med Zelda... och det blev inte bra. Hon gick bra genom frestelsen men vid det följande momentet lovade hon tillbaka till frestelsen och tog sig ett sniff. Det tillsammans med 2 fel övningar och lite småstrul resulterade i 63 poäng och en 12:e plats. Inga kvalificerade poäng (min 75p) idag, men det var första gången vi tävlade sedan februari så att förvänta sig toppresultat vore orättvist.

Det är lite frustrerande att tävla med Zelda, vill hon kan det gå hur bra som helst. Har hon annat för sig är hon jättesvår att motivera att jobba med mig. Men vi tar det långsiktigt, till sist skall hon väl också ha mognat/landat och vara redo för samarbete.

Kl 23.45 rattade jag in bilen på gården, så det har varit bomull i hjärnan i dag.


Bad igen

2020-06-27 23:36

Idag var vi varit till ett nytt badställe (för mig). Det var helt perfekt för hundarna. Lagomt vattendjup att springa i, lite naturlig "inhängning". Bra ställe att både simma och gräva.

Idag är första gången alla har fått bada samtidigt. Det tyckte de var jättekul! Hade lina på Mizzie och Zelda först, men flyttade sedan Mizzie´s lina till Polly i stället. Eftersom Polly inte har något större intresse av att simma sprang hon nog så vitt omkring, så jag var lite rädd att hon skulle fara mot djupare vatten om det kom en båt.

Zelda och Frida tävlade om att hinna först till pinnen som kastades ut, Mizzie cirklade på där ute och tog pinnen då hon hann.

Bilder från dagen finns längst ner på startsidan.


Midsommar kom och for

2020-06-21 22:52

Så var midsommarhelgen över för denna gång. Lite konstigt att bara vara familjen när det är en helg som vi alltid brukar fira tillsammans med släkten. Nåja, fint väder och god mat så jag skall väl inte klaga. 

Efter denna varma dag tog vi ikväll hundarna till badstället vid Kalixbron och lät de plaska runt. Idag simmade alla! Till och med Polly tog en premiär sväng. Väldigt lik Fridas flaxande ifjol, vattnet stod som en fontän runt henne.

Men Frida och Zelda har nu fått in snitsen och behärskar det riktigt bra. Alla utom Polly tycker det är jättekul att hämta pinnarna i vattnet. Hittar Mizzie ingen pinne apporterar hon linan i stället. Polly föredrar att gräva kanaler i strandkanten.

200621 Frida_1461

 

200621 Frida_1476

 

200621 Frida_1481

 

200621 Frida_1482

 

200621 Frida_1485

 

200621 Polly_1463

Pollys premiärtur...

200621 Polly_1464

 

200621 Polly_1466

 

200621 Polly_1468

 

200621 Zelda_1455

Zelda

200621 Zelda_1456

 

200621 Zelda_1458

 

 


Premiärdopp

2020-06-16 20:58

I kväll tog jag och Staffan med oss alla hundarna och parkerade bilen vid Strandängsbadet. Gick en promenad efter gågatan längs älven mot Goldengate bron. Hundarna var bara fokuserade på vattnet. Vi mötte cyklister, gålister (med/utan hund), inlinesåkare m.m. Helt ointressant för hundarna, de hade bara ögon för vattnet.

Efter promenaden tog jag Mizzie och Polly och gick till båthamnen. Staffan tog bilen och körde runt med Zelda och Frida. Mizzie och Polly krävde kanaler i vattnet. Jag hade bara vanliga koppel på dom och hade ingen lust att doppa mig själv så de kom inte så långt ut att det gick att simma (det var förstås Mizzie som försökte).

När jag var vid bilen och bytte hundar, strulade vi med kopplen så Zelda kom lös. Hon drog som en skållad råtta ner i vattnet och simmade ut! Inga tveksamheter där inte. Hon cirklade på en bit ut, gick upp på piren och ner i vattnet igen. Efter några vändor kom hon glad i hågen och sprang till mig och Frida. Jag hade förväntat mig att det skulle vara Frida som ville simma och det kanske hon hade gjort om hon fick hämta pinnar. Men som sagt med koppel slipper man inte så långt.

Det skulle vara så roligt om det fanns en "inhängnad" sjö/vattendrag/pool så de kunde springa och bada som de ville. Men eftersom (framförallt) Mizzie är så simtokig drar hon iväg rakt ut och lyssnar inte ett dugg om det innebär att jag vill att hon skall komma till stranden.

 


Lydnad Boden

2020-06-14 20:42

Idag stod lydnadstävling i Boden på schemat. Inte det smartaste valet denna varma dag ca 28 grader varmt, dessutom Sveriges varmaste ställe denna dag... Efter en del strykningar var det 12 tappra ekipage kvar i startklass (ingen från klass 1 dök upp). Uppropet var kl 10 och redan då var det hett. Bilen stod i skuggan helt täckt med silverduken, så det var åtminstone inte så illa för hundarna i väntan på starten.

Lotten gav mig startnr:
1. Mizzie
4. Frida
8. Polly
12. Zelda

Vilket passade mig utmärkt att ta Mizzie & Frida från början och Zelda sist.

Uppvärmningen med Mizzie gick bra. Det var en skuggig plats med dagg i gräset. Men när vi kom ut i den gassande solen kände jag att hon sackade efter och anade att det var tävling på gång. Följsamheten gick åt pipan. Hon nosade, släpade efter (trots att jag behöll kopplet på denna gång) ingen fart/gnista alls = 0 poäng. På Inkallningen lade hon sig och vägrade komma trots fler kommandon. = 0 poäng. På Sitt under marsch stannade hon kvar när jag gick i väg och då bröt jag. Inte alls vår dag idag.

Frida började bättre och hade en hyfsad Följsamhet. Trots att hon hann nosa, växlade pos och satt snett. Inkallningen gick sådär,  hon hann nosa där också sen var tempot inte på topp. Sitt under marsch stannade hon kvar i starten (halvflummig) så det kostade fler extra kommandon. Apporteringen gick inte alls för precis när hon skulle greppa apporten hittade hon gräsklipp som hon började äta på. Helt döv för mina kommandon. Fjärren gick sådär, lade sig långsamt och satt snett. Hoppet flummade hon också till vid så det kostade något extra kommando. Helhetsintryckets kommentar sa det mesta "tappar fokus i värmen".

Polly och Zelda hade bäst Följsamhet av mina hundar. Polly fick avdrag för att hon släpade så kopplet blev sträckt. På inkallningen tjuvstartade hon innan jag vänt upp. På Sitt under marsch satt hon kvar vid starten. Apporteringen tjuvstartade hon och grep än en gång inte apporten trots extra kommando när hon kom till apporten. Fjärren var ok. Hoppet lite segt. Helhet = "ofokuserad för dagen"

Zelda lyckade komma på andra plats av mina hundar, vilket gör mig förvånad (igen). Följsamheten ok, Inkallningen ok, Sitt under marsch (kan bättre). Apporteringen tjuvstart, tuggar. Fjärren vägrar lägga sig (igen). Rackarns hund - hon kan ju! Hoppet springer förbi (!) Det var något nytt...

3 ej godkända rundor och en bryt. Ja, dagen hade kunnat sluta bättre... Detta med en titel i lydnad verkar vara ouppnåeligt. 

Rubrik Koeff Mizzie Frida Polly Zelda
Följsamhet *4 0 6,5 7 7
Inkallning *3 0 8,5 0 8,5
Sitt under marsch *3 Bröt 5 0 7
Apportering *3 - 0 0 6
Fjärrdirigering *2 - 8,5 9 0
Hopp över hinder *2 - 6 8 0
Helhetsintryck *3 - 6 7 6
Totalt   - 113.5 83 110.5

Nu blir det en liten paus i tävlandet. Nästa gång blir förhoppningsvis Rallylydnad i Piteå med Zelda 30/6. Vi har kört igång med rallylydnadsträningen på klubben igen efter uppehållet. Får öva några rallymoment i stället och lägga lydnaden på hyllan ett tag. 

Hoppas att inte sommaren blir fullt lika varm som denna dag varit. Varken hundarna eller vi människor orkar göra något.


Lydnad Överkalix (på födelsedagen)

2020-06-06 19:31

Idag har vi firat Mizzie´s 10 års dag, stort grattis till Trassel & Lizzie´s första kull. Jag har dagen till ära varit med hela högen på lydnadstävling i Överkalix. Premiär med hundtävling sedan corona slog till. Vi har tränat mest lydnad sista tiden, jag är lite less rallylydnad så det har varit kul med något annat. Jag tänkte att med 8 starter (2 för varje hund) borde väl hundarna känna att jag slappnar av och mer kan vara sig själva, men det satt långt inne.

Det fria följet var bedrövligt, lyckades nolla det i 3 rundor! Det mest ironiska av allt var att totalt hade Zelda bäst poäng på det. Hon som mest var med för träningens skull och som jag gick med koppel för att hon inte skulle dra iväg och hitta på något eget.

Alla hade toppar och dippar. Tyckte alla gick bättre 2:a rundan (1 förmiddags- och 1 eftermiddagstävling), även om inte poängen visar det.

3-10p, 1-9,5p och 8 st 9p måste jag ändå vara nöjd med. Det är den där förb... apporteringen som jag inte får till med någon av hundarna. Frida är klart bäst, hon fick poäng på båda rundorna men hon visade inte en bråkdel av vad hon egentligen kan. Nu var det tugg, dåliga ingångar och tempo på allihop.

Inget uppflyttningsresultat idag. Polly hade bäst/jämnaste rundorna 125p resp 121p båda Godkända resultat. Mizzie hade högsta poängen 136,5p (Godkänt) samt 114,5p (Ej godkänt). Zelda tog båda bottenplatserna 76p respektive 104,5. Hon spottade upp sig i andra rundan och tappade bara poäng på apporteringen och fjärrdirigeringen. Frida som jag hade stora förhoppningar på idag fick 96p (Ej godkänd) respektive 135p (Godkänd). Hon var den enda som nollade båda Följsamheterna, hon som normalt har bäst fotgående!

Hund   Mizzie fm Mizzie em Polly fm Polly em Frida fm Frida em Zelda fm Zelda em
Följsamhet x4 5 0 5 5.5 0 0 6 6
Inkallning x3 6,5 8 7.5 5 7.5 10 0 7
Sitt under marsch x3 9 7 10 9 9 9.5 6.5 9
Apportering x3 5 5 0 0 5.5 6 0 0
Fjärrdirigering x2 8 7 8.5 9 0 8 0 0
Hopp x2 9 9 8 9 6 10 8 6.5
Helhetsintryck x3 7 7.5 6.5 7 6 7.5 5.5 6.5
Totalt   136.5 114.5 125 121 96 135 76 104.5

Kändes deppigt på hemvägen, men när jag grottar ner mig i delmomenten och kommentarerna är det ändå mycket som var helt okej. Nu har vi en vecka på oss att träna det som inte ännu är befäst. Ny chans i Boden nästa söndag.

Stort grattis till Kalixekipagen Eva & Tassa samt Leif och Vilja som båda gjorde premiär i lydnadssammanhang idag. Eva & Tassa lyckades dessutom ta ett Uppflyttningsresultat!

Överkalix BK_1413

 

 

Blogghistorik

«juni 2020»
måntisonstorfrelörsön
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Senaste inlägg
Gästspel i grannlandet
Hösten är på g...
Nose work x2
Utbildning
Nose work
Nose Work Naturbruks
Agility
Arctic Circle Dog Show
Nose Work Kalix
Yes, plötsligt händer det...

Arkiv
2023
2022
2021
2020
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2019