Blogginlägg

Rallylydnad

2019-11-16 21:51

Idag har det varit rallylydnad för hela slanten. Åkte till klubben kl 9 och kom hem kl 20. Har hjälp till lite i köket, men annars har jag tävlat hela dagen. 10 starter med mina egna hundar och en bonus start med Stimma.

Efter gårdagens genrep med alla hundar, var förhoppningen inte den största att det skulle bli någon wow-känsla idag. Men dagens första runda med Zelda i nybörjarklassen var helt otrolig. 12 skyltar utan ett misstag med fin fokus och inget ljudande, men vid den 13:e (sista) skylten "sitt framför vänster ingång, framåt" missförstod hon mig och gick "hund runt förare" -10 poäng => surt, surt, surt. Hade chans på min första 100 p runda någonsin, men... Nu blev det 90 poäng och en 4.e plats. Tar dock med mig att hon faktiskt "kan" när hon "vill" och att det går att genomföra en runda utan ljud och att hon klättrar på mig. Det känns skönt att veta!

Sedan var det dags för de äldre, 3 chanser/hund i mästarklassen.

MKL A
Mizzie - disk. Hon var så het/taggad att jag belönade/lugnade henne med kel och smek under banan.
Polly - 76 poäng 9 plats. Även hon var het/taggad men det sura var att JAG gjorde fel moment och slarvade bort 10 poäng.
Frida - 67 poäng 12 plats. Två frestelser fanns med på banan, så jag får nog vara glad att det inte blev mer minus. I övrigt hade hon inga 5/10 p avdrag utan ett antal 1/3 pos/bris/oro etc. Så på det hela taget en bra runda, hon kände av min nervositet och satte sig och kliade sig ett par gånger (hjälpte inte min stress ett dugg...).

MKL B
En riktigt klurig bana med lång springsträcka med "skicka till kon", "framför & bakom byten" mycket att hålla reda på och samtidigt riktigt inspirerande/hjärngympa.
Mizzie - disk (igen) då hon under språng mot utgången passade på att springa rakt fram i stället för en 270, varvid hon hamnade utanför banområdet. Nå, vi hade inte klarat cert-poäng i alla fall då hon hade "skall" avdrag och bris m.m.
Frida - disk. Jag min nöt, gick in med fel hund. Skulle ha varit Polly men fick för mig att det var Fridas tur = disk. Hade kunna haft 80 poäng, med det sabbade jag - surt!
Polly - som fick starta senare lyckades få ihop 71 poäng vilket gav en 7:e plats. Fin runda men hon hade noja på att runda skylten som resulterade i -3 poäng ett antal gånger, samt lite annat strul.
Stimma - jag fick chansen att guida Gunillas Stimma en bana, alltid en intressant uppgift att gå med en annans hund. Hon är väl momentgrundad och jag behövde bara visa vad hon skulle göra. Tyvärr hängde hon på Mizzies variant och skuttade utanför banområdet så det blev en disk även där.

MKL C
Sista chansen efter en lång dag. Ytterligare en riktigt intressant bana. Roligt när båda domarna lyckats bygga banor som nyttjade hela banområdet, många skyltar med intressanta teman.
Mizzie - tog sig faktist runt. 63 poäng och en 18:e plats. Lite ljudande, 2 fel övning men annars ganska bra med.
Frida - hennes bästa runda för dagen 86 poäng och en 7:e plats. Bra fokus och fin följsamhet. Men på "sättande under gång, gå runt" ville hon inte sitta utan stod som en staty -10 poäng. Synd annars hade hon fått sitt första cert.
Polly - 69 poäng 14:e plats. Återigen en stabil insats. Hon är inte riktigt bekväm bland andra hundar efter påhoppet i somras, men det går bätter och bättre. Hon gick över en kon i 8:an och backade inte nog långt i "stå framför, backa" = -23 Egentligen skitfel som jag borde kunnat åtgärda, men det är lätt att vara efterklok.

Så det var min tävlingsdag.
Summering:
Positivt
- Alla starter genomfördes med bra fokus vid startskylten (träningen på starten har gett resultat).
- Högerhandlingen var stabilare för alla tre.
- Zelda ljudade inget
- Zelda klättrade inte på mig i frustration
- Zelda orkade hålla fokus en hel bana
- Polly tog sig rund med poäng i alla banor
- Alla hade jättefina backanden
- Kanske dags att flytta upp Zelda i nästa klass (FKL)

Negativt
- Måste få Polly att sluta runda skyltarna
- Måste jobba med min nervositet så hundarna inte tycker jag är läbbig att följa på plan
- Fortsätta jobba bort Mizzies ljudande
- Fortsätta jobba med att de (Frida) inte skall nosa på freselserna

Nu är det dags att vila kroppen inför morgondagens funktionärspass. Tävlingssekreterare i en klass och döma två klasser.


Doftprov NW2

2019-11-13 21:38

Ikväll har Frida och jag klarat doftprovet (lagerblad) till Nosework 2. Stort tack till Luleå BK som arrangerade ett arrangemang som flöt på snabbt. På mindre än 1 timme hade vi anmält oss, haft banvandring, doftprovet till klass 3 och halva 2 var klart och vi kunde åka hemåt.

Frida hade startnr 4, vi kom in i rummet. Hon satte sig vid sidan (vår utgångsposition) och jag bad henne "hitta". Hon gick ett varv och kollade av alla behållarna, påbörjade ett nytt varv och stannade/frös vid en kartong. "Markerat" - rätt! Det var en ny upplevelse att hon tog sig tid att kolla av alla först, hon brukar tvärvända och fastna på rätt när hon passerar den. Förhoppningsvis ville hon kolla av alla för att se vilken som är mest rätt (de finns behållare med störningsdofter i NW2). Enligt domaren hade hon tittat upp på mig när hon passerade den första gången men iom att jag inte noterade något fortsatte hon söka. Jag tänkte att hon fryser när hon hittat den så där får jag lära mig att hon kan behöva stöd ibland om hon är tveksam.

Då blir nästa fråga: Gällivare eller inte i december... (långt, mörkt, kallt, E10:an = inte de roligaste alternativen)

20191113 Frida doftprov


Mycket på G

2019-11-12 22:58

Just nu är det körigt på hundfronten, om det nu kan bli mer körigt än vanligt... AKL kursen går mot sitt slut, ikväll hade vi gång 5 av 6. Mina adepter är snart fullärda på svårigheterna i klassen. Nu är det bara träning, träning, träning som gäller. 

I morgon skall jag med Frida till Luleå för att göra doftprovet till klass 2 i Nosework. Tränade en stund i kväll efter kursen och det är så kul med Frida som frysmarkerar. Jag behöver inte analysera hennes sök utan kan bara lita på att hon visar när hon har doften. En klar fördel gentemot de andra hundarna som inte har lika tydliga markeringar. Men det kanske blir hennes "fall" i de högre klasserna iom att hon då inte kommer fram till källan och kanske inte upplever att det är läge att markera.

Till helgen arrangerar klubben rallylydnadstävlingar. På lördag tävlar jag själv 3 försök/hund i mästarklassen och Zelda får ett träningspass i nybörjarklassen. Söndag är jag tävlingssekreterare i en klass och dömer två i FKL. Känner att mina egna hundar tyvärr fått för lite träning i rally då det varit fullt upp med annat, men tänkte ta med de på genrep på fredag då vi ställer i ordning på klubben. De kan momenten men blir tyvärr för heta då de blir upphetsade av att det händer något kul.

Håll tummarna för oss i morgon...


Nosework

2019-11-02 20:07

Idag var det premiär för mamma/mormor Mizzie att prova Nosework tävling, TSM i Luleå. Vi trotsade snö/regn/halka och var på Hundcenter strax efter 8.00 på morgonen.

Mizzie hade startnummer 38 av 41 starter vilket innebar att möjligheten till att hinna se andra ekipage var små. Vi delades in i gruppen med startnr 20-39 (de två sista var löptikar) och fick börja med fordon/utomhus.

Jag släppte på henne vid första fordonet som var ett släp. Hon sökte bra, lugnt och metodiskt. När vi gått ena sidan fortsatte hon fram emot nästa fordon som var en bil, jag tog tillbaka henne och visade att vi söker andra sidan först. Det gjorde hon utan att fästa sig vid något speciellt. Gick över till bilen varvid hon fastnade ganska fort vid första däcket. Sniffade och hoppade upp med tassarna på däcken, flyttade över ena tassen till lacken (-1 fel), jag korrigerade henne (-1 fel) hon gick ner och sökte ännu intensivt, försökte bita i listen (-1 fel) - Markerat, sa jag (hon brukar bli upphetsad när hon hittar doften och försöka bita) - Fel, var det (-2 fel). => 0 poäng och 5 fel. Suck, vilken start...

Sedan var det utomhussöket. Satte på henne längs väggen som hon sökte av fram och sedan tillbaka. Sökte av två spadar och gick sedan över till en grupp av bord och 4 stolar. Fastnade i ena stolen, släppte och gick vidare, vände tillbaka och började "nagga" - Markerat, rätt! 25 poäng 0 fel.

Sedan var det lunchpaus och ex extra paus så det andra gänget skulle få extratid då utomhus tog längre tid. 

Inomhusdelen började med inomhussök. Hon sökte först av det lilla rummet, lite extra intresserad av elementet. Jag bad henne då backa tillbaka och söka av en skrubb med några däck och stolar staplade på varandra. Hon sniffade ordentligt både på däcken och stolarna, tog ögonkontakt med mig. Jag frågade om hon var klar och började backa, hon vände då in i rummet och sökte av stolarna en gång till. Ingen "markering" kom så jag gick tillbaka in i rummet igen. Hon var fortfarande intresserad av elementet, men fortsatte till dammsugaren som stod bredvid. Där började hon krafsa och munnen "kom igång" problemet var att hon "markerade" på båda sidor om dammsugaren. När hon även krafsade mitt på chansade jag och sa, Markerat, rätt!

Behållarsöket, 17 kartonger, tyckte jag hon sökte av hyfsat noggrannt. Hon var dock mer intresserad på ett par ställen. Jag försökte hålla mig lugn och tänkte att vi går ett extra varv så hon inte har missat någon. Då var hon på en kartong igen, som även andra hundar tidigare varit på. Hon satte sig dessutom, så Markerat, sa jag och det var rätt!

75 poäng och 5 fel blev dagens resultat. Jag är jättenöjd, hade som målsättning att ta 50 poäng och det fixade hon. Vi skall träna vidare för att försöka få bort bit/naggandet. Återstår att klura på om jag skall anmäla henne eller Zelda till Luleås TEM-inomhus i december.

Dagens kommentarer:

Fordon: Tydlig start. Jobbar fint mot fordon. Tassar, korrigering, bett, felmarkering.

Utomhus: Fint sök mot objekt. Trevligt tempo. Tydligt hittande.

Behållare: Jobbar fint från behållare till behållare.

Inomhus: Intensiv nos! Tar mattes anvisningar väl.

Stort grattis till Anna-Mari & Bruno samt Stina & Iza som tog diplom idag!!!

 

Blogghistorik

«november 2019»
måntisonstorfrelörsön
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Senaste inlägg
Rallyhelg
Agility
Än hänger hon med
Lydnadstävling
Cari kurs
Barnaktivitet
Rally dag 3
Rally dag 2
Rally dag 1
Föreläsning

Arkiv
2023
2022
2021
2020
2019
  •    December
  •    November
  •    Oktober
  •    September
  •    Augusti
  •    Juli
  •    Juni
  •    Maj
  •    April
  •    Mars