Blogginlägg

Nosework

2019-06-30 22:49

I helgen var det premiär i TSM Nosework på Luleå Brukshundsklubb.

På lördag började vi med Fordonssök. Frida flöt ut lite i skogen (bilarna stod på en skogsbilsväg) men vände tillbaka gång på gång till bilarna när jag bad henne "hitta". Hon hittade doften inom tiden och fick 25 poäng. Sedan var det Utomhussök, det gick snabbt och vi fick den 7:e bästa tiden för dagen.

Sen blev det en paus på en timme eller så. Inomhussöket började bra, hon sökte av ena halvan av området. Gick lite slarvigt över andra delen. Sniffade noggrant kring en hög med däck. Vi gick en vända till i området lite noggrannare denna gång, men hon fastnade igen vid däcken. 30 sekunder kvar, sa tidtagaren och jag kände stressen komma. Visa, sa jag och böjde mig fram. Hon hoppade upp mot däcken och sniffade på fälgen - markerat tyckte jag - FEL sa domaren. Doften var i en del hon inte sniffat igenom. Lärdom - kolla av alla skrymslen om jag inte är säker!

Behållarsöket inleddes med att hon markerade den 3:e kartongen hon gick förbi. Jag rörde mig framåt för att se bättre, hon släppte markeringen och gick vidare. Markerade lite halvdant ytterligare två kartonger varvid jag började känna mig ganska osäker på hur jag skulle tolka henne. Längst in i rummet vände hon tillbaka och valde samma rad igen. Markerade igen en av de tidigare kartonerna, så jag chansade och sa markerat - FEL sa domaren. Den rätta var den första markeringen hon gjorde, men eftersom jag gått vidare släppte hon den. Lärdom - träna stadga vid markeringarna!

50 poäng och totalt en 20 plats av 34 starter.

Söndagen började lite tungt med bilresan till Luleå. Jag var lite sliten av lördagen och hjärnan var trött så jag fick verkligen kämpa mot tröttheten och att orka hålla fokus. Väl framme på klubben blev "klimax" en panikångest attack, som det var ett bra tag sedan jag hade känningar av. Funderade på om jag skulle vända och åka hem, men konstaterade att jag inte skulle orka köra hem direkt så det var bara att parkera bilen och försöka vila.

Det var strålande sol från en klarblå himmel, tack och lov hade min silverduk hunnit komma med posten. Täckte in bilen från front till bagagen, med ett rejält överhäng på bagageluckan. Medans jag pysslade med det passerade andra hundvänner förbi och vi pratade några ord med varandra. Upptäckte att ångesten gav med sig, så jag gick in  och anmälde oss också.

Startnummer 1 i dag också (vilken tur man kan ha)! Började med Inomhussök, ett litet rum med säng, stol, garderob och byrå. Hon nosade noga av från högra sidan tills hon kom fram till stolen. Där blev det intensivare, hon kom fram till mig och tog ögonkontakt. Visa, sa jag och hon frysmarkerade bakkanten på stolen. Rätt, 25 poäng inga fel!

Behållarsök, hon började nosa efter vänstra raden, tvärvände gick tillbaka efter högra raden och markerade. Rätt, 25 poäng inga fel och dagens 2:a snabbaste tid!

Sen var det paus för oss och vi gick en långpromenad efter vägen in mot byn, då det är mycket huggorm i området och jag inte var sugen att träffa på någon sådan.

När alla dagens 25 starter i NW1 var klara med inomhusdelen, var det dags att ta sig an utomhusdelen. Fortfarande soligt och en hel del blåst. Vi fick börja med utomhussöket. Det bestod av allehanda ting man kan hitta på en brukshundsklubb: bänkar, prispall, transportkärra m.m. Efter en del virrande fram och tillbaka lyckades hon ringa in doften och vi fick även 25 poäng utan fel på det momentet.

Fordonssöket bestod av en "vanlig" åkgräsklippare och en variant "modell större". Vilken tur att jag tränade på broderns i veckan. Hon snurrade runt den stora i flera omgångar och ägnade den lilla bara en kort flukt. Hon sist vindade hon in mot ena sidan och då jag bad henne "hitta" och rörde handen mot klipparen markerade hon en punkt som var rätt - 25 poäng utan fel. Du tar diplom idag, sa domaren. YES!

Efter en kortare rastning tog Frida och jag en siesta i den kalla bilen. Silverduken tillsammans med blåsten gjorde underverk. Det var så kallt så jag fick bre över mig med regnjackan och extra kläderna. Det var så skönt att konstatera att allt gått vägen, Frida hade jobbat jättebra med fina markeringar. Jag fick sova en stund utan att behöva oroa mig för att missa min start. Det är mycket väntande i nosework och för en novis som jag är det svårt att bedöma hur lång tid det kommer att ta.

Resultatet av dagen: Diplom i NW1 totalt 3:e bästa ekipaget och 2:a bästa tiden i behållarsök. Så stolt över mitt hjärta "Heart of mine" - Frida. 

Innan hemfärden fick jag förmånen att titta på några ekipage från NW2 då de gjorde utomhusdelen, så roligt och lärorikt.

 

Blogghistorik

«juni 2019»
måntisonstorfrelörsön
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Senaste inlägg
Årets allroundlagotto 2023
Ny titel
Vänstervarvet
Agilitytävling
Utbildning
Parningsresa
3:e grenen
Nästa gren
Bästa starten
Bokslut

Arkiv
2024
2023
2022
2021
2020
2019
  •    December
  •    November
  •    Oktober
  •    September
  •    Augusti
  •    Juli
  •    Juni
  •    Maj
  •    April
  •    Mars