Blogginlägg

Nosework

2019-06-30 22:49

I helgen var det premiär i TSM Nosework på Luleå Brukshundsklubb.

På lördag började vi med Fordonssök. Frida flöt ut lite i skogen (bilarna stod på en skogsbilsväg) men vände tillbaka gång på gång till bilarna när jag bad henne "hitta". Hon hittade doften inom tiden och fick 25 poäng. Sedan var det Utomhussök, det gick snabbt och vi fick den 7:e bästa tiden för dagen.

Sen blev det en paus på en timme eller så. Inomhussöket började bra, hon sökte av ena halvan av området. Gick lite slarvigt över andra delen. Sniffade noggrant kring en hög med däck. Vi gick en vända till i området lite noggrannare denna gång, men hon fastnade igen vid däcken. 30 sekunder kvar, sa tidtagaren och jag kände stressen komma. Visa, sa jag och böjde mig fram. Hon hoppade upp mot däcken och sniffade på fälgen - markerat tyckte jag - FEL sa domaren. Doften var i en del hon inte sniffat igenom. Lärdom - kolla av alla skrymslen om jag inte är säker!

Behållarsöket inleddes med att hon markerade den 3:e kartongen hon gick förbi. Jag rörde mig framåt för att se bättre, hon släppte markeringen och gick vidare. Markerade lite halvdant ytterligare två kartonger varvid jag började känna mig ganska osäker på hur jag skulle tolka henne. Längst in i rummet vände hon tillbaka och valde samma rad igen. Markerade igen en av de tidigare kartonerna, så jag chansade och sa markerat - FEL sa domaren. Den rätta var den första markeringen hon gjorde, men eftersom jag gått vidare släppte hon den. Lärdom - träna stadga vid markeringarna!

50 poäng och totalt en 20 plats av 34 starter.

Söndagen började lite tungt med bilresan till Luleå. Jag var lite sliten av lördagen och hjärnan var trött så jag fick verkligen kämpa mot tröttheten och att orka hålla fokus. Väl framme på klubben blev "klimax" en panikångest attack, som det var ett bra tag sedan jag hade känningar av. Funderade på om jag skulle vända och åka hem, men konstaterade att jag inte skulle orka köra hem direkt så det var bara att parkera bilen och försöka vila.

Det var strålande sol från en klarblå himmel, tack och lov hade min silverduk hunnit komma med posten. Täckte in bilen från front till bagagen, med ett rejält överhäng på bagageluckan. Medans jag pysslade med det passerade andra hundvänner förbi och vi pratade några ord med varandra. Upptäckte att ångesten gav med sig, så jag gick in  och anmälde oss också.

Startnummer 1 i dag också (vilken tur man kan ha)! Började med Inomhussök, ett litet rum med säng, stol, garderob och byrå. Hon nosade noga av från högra sidan tills hon kom fram till stolen. Där blev det intensivare, hon kom fram till mig och tog ögonkontakt. Visa, sa jag och hon frysmarkerade bakkanten på stolen. Rätt, 25 poäng inga fel!

Behållarsök, hon började nosa efter vänstra raden, tvärvände gick tillbaka efter högra raden och markerade. Rätt, 25 poäng inga fel och dagens 2:a snabbaste tid!

Sen var det paus för oss och vi gick en långpromenad efter vägen in mot byn, då det är mycket huggorm i området och jag inte var sugen att träffa på någon sådan.

När alla dagens 25 starter i NW1 var klara med inomhusdelen, var det dags att ta sig an utomhusdelen. Fortfarande soligt och en hel del blåst. Vi fick börja med utomhussöket. Det bestod av allehanda ting man kan hitta på en brukshundsklubb: bänkar, prispall, transportkärra m.m. Efter en del virrande fram och tillbaka lyckades hon ringa in doften och vi fick även 25 poäng utan fel på det momentet.

Fordonssöket bestod av en "vanlig" åkgräsklippare och en variant "modell större". Vilken tur att jag tränade på broderns i veckan. Hon snurrade runt den stora i flera omgångar och ägnade den lilla bara en kort flukt. Hon sist vindade hon in mot ena sidan och då jag bad henne "hitta" och rörde handen mot klipparen markerade hon en punkt som var rätt - 25 poäng utan fel. Du tar diplom idag, sa domaren. YES!

Efter en kortare rastning tog Frida och jag en siesta i den kalla bilen. Silverduken tillsammans med blåsten gjorde underverk. Det var så kallt så jag fick bre över mig med regnjackan och extra kläderna. Det var så skönt att konstatera att allt gått vägen, Frida hade jobbat jättebra med fina markeringar. Jag fick sova en stund utan att behöva oroa mig för att missa min start. Det är mycket väntande i nosework och för en novis som jag är det svårt att bedöma hur lång tid det kommer att ta.

Resultatet av dagen: Diplom i NW1 totalt 3:e bästa ekipaget och 2:a bästa tiden i behållarsök. Så stolt över mitt hjärta "Heart of mine" - Frida. 

Innan hemfärden fick jag förmånen att titta på några ekipage från NW2 då de gjorde utomhusdelen, så roligt och lärorikt.


Kursdax

2019-06-19 23:03

Ikväll var det dags att klä sig i instruktörsrollen. Start av rallylydnadskurs, fortsättningsklassen. Spännande med 4 golden i samma grupp, det var "inte igår". Då är sheltie och cocker kanske lite vanligare. Blir en rolig grupp att följa under sommaren.


Eris på äventyr

2019-06-18 22:51

Eris 1906 Eris 1906-2

En hälsning från Eris som hunnit med både båttur 1 och 2. Spännande med nya äventyr, gräva i sanden och plaska i strandkanten. Det är så värdefullt att få följa de utflugna hundarna  .


Malmen Agility

2019-06-17 23:42

Ag Malmen 190617 Ag Malmen 190617-2

Gällivare kvällstävlingar i agility. Nysnaggad Frida gjorde tre riktigt fina lopp.
Hopp 1a - 2:a 0 fel
Hopp 1b - 3:a 0 fel
Agility - 1:a 5 fel
Inga tidsfel i något av loppen och hon gick så stadigt med både hinder o tunnelsug
 
Mizzie gör också bra i från sig, med hennes försättningar.
Hopp 1a - disk (hon svävade ut och kollade omgivningen med vägringar som följd)
Hopp 1b - 4:a med 5 hinderfel+tidsfel
Agility - 3:a med 5 hinderfel +tidsfel
Får vi jobbat bort utsvävningarna och att hon får mer tunnelsug så finns förutsättningarna.
 
Stort grattis till alla duktiga Kalix ekipage, där även Theres BrännmarkSara BrännmarkSusanne Larsson och Natalie var på pallen/fick pinnar 🏆🏆🏆. Heja Kalix Agility 👍👍👍
 

Ungarna lämnar boet

2019-06-10 09:00

Nu har alla karameller flyttat hem till sina nya ägare, sist ut var Twix som har fått tilltalsnamnet Eris. Hon har flyttat hem till familjen Markström i Piteå. Klart att pappa Bruno vill ha lite koll på sin ystra dotter  .

Det är spännande att se hur mycket de mognade sista veckan, jag tror definitivt inte att det är någon nackdel att de är kvar hos uppfödaren några dagar efter 8 veckor. Även om jag vet/förstår att som valpköpare vill man ha hem sin nya familjemedlem så snart som möjligt.

De lär sig så mycket av flocken. Alla vuxna individer har olika betydelse för valparna. Moster Zelda går man till om man vill leka, men man skall akta sig när hon får ett "il" och springer runt ute för hon väjer inte om man står i vägen. Moster Frida är rolig att jaga när hon springer efter tennisbollen och vill man ha någon att vila huvudet på när man skall sova, ställer hon alltid upp. Mormor Mizzie tvättar och håller en ren, hon kan låta som åskan om man härjar vid henne när hon vill vila, men om man smyger försiktigt får man ligga och mysa med henne. Mamma Polly - en mamma är alltid en mamma. Mat, tröst, värme, service men även den som står med "pekpinnen" och säger att så får du inte göra.

Jag har sett att de vuxna har tuktat denna kull, som varit den vildaste hittills, tuffare än exempelvis Zeldas kull. Har trott att jag haft för "mesiga" vuxna som tillåter allt, men tydligen var det att de inte behövde ta i så tidigare. Valparna började speciellt sista dagarna att respektera vad som var okey och vad som inte accepterades. Det är så intressant att följa utvecklingen som är djupt rotad i deras natur.

Men nu är det då dags att börja ta hand om de stora igen som fått stå tillbaka ett tag. De tycker det är mysigt att matte flyttat in i sovrummet och vi är samlade på samma ställe igen. Frida och Mizzie kämpar mot värmen med att vara i sängen, medans Polly och Zelda hoppar ner på golvet och lägger sig under fönstren där det är svalare efter en stund.


Leverans och lydnad

2019-06-07 23:12

En intensiv dag närmar sig sitt slut. Några timmars arbete. Badning av Japp och Pralin, som sedan flyttade till IMG_20190607_203256sina nya hem. Japp som kommer att få tilltalsnamnet Hugo har flyttat till Mona och Rolf i Kalix. Pralin kommer att heta Bonnie och har flyttat till Mizzies uppfödare Anette och Fredrik också i Kalix.

Sedan var det bara att ila vidare till lydnadstävlingen i Överkalix. 27 grader visade termometern när vi kom fram, men vi lyckades hitta en skuggig plats. Nu är det panik att beställa silverduken!

Mizzie startade som nr 2 i en skara på 6 stycken och Frida startade som nr 5. Mizzie gjorde en fin runda utan något nollat moment. 3 st 10:or på inkallning, fjärrdirigering och hoppet! Vi måste nöta vidare på fokus i följsamheten och apporteringen (hur får man hunden att sluta tugga?!) Hon tuggar så frenetiskt att hon inte har lust att komma in till sidan och lämna av den. Tur ändå att hon stannar så nära så jag når den...

Frida var disträ. Hon fick visserligen bättre poäng än Mizzie på följsamheten, hade även hon 10 på fjärren men tjuvade på både inkallningen (som nollades) och apporteringen. Medans hon "flummade" i starten av hoppet och sitt under marsch. Vi skrapade i alla fall ihop ett godkänt resultat med 131,5 poäng och kom sist.

Trist att jag missade anmäla till Bodens tävling nästa helg, hade varit roligt att köra på nu. Nu blir det ingen ny chans förrän i slutet av juli i Luleå.


Hipp hurra

2019-06-06 22:05

Mizzie 1275Idag fyller mitt lyckopiller Lago Nette´s Mizzie (och hennes 9 syskon) 9 år. Tiden har bara rusat fram och jag kan inte förstå hur det har hunnit gå så många år sedan hon flyttade in.

Men hur mycket kul har vi inte hunnit med. Hon har deltagit i utställningar och blivit både finsk- och svensk champion. Hon har tävlat i rallylydnad och där tagit alla fyra "gamla" titlar. Hon har tävlat i viltspår, agility, lydnad, bruks (spår) och senast även klarat doftprov i Nosework NW1.

Hon är en otroligt mångsidig hund som hänger med på allt jag erbjuder. Fast hon nu börjar vara äldre, skuttar hon på i agilityn och härjar med Zelda som den värsta unghund (när hon känner för det).

Hon har hunnit bli mamma till 10 (nu levande) barn och mormor till 3 barnbarn. Som de flesta mormödrar har hon ställt upp med passning/uppfostran då hon haft lust. Nu när karamellerna börjar vara nog så vilda drar hon sig gärna undan. Det roliga är att hon faktiskt kan säga ifrån om de är för vilda, det gjorde hon sällan mot sina egna barn.

Mizzie är husses favorit, även om han blir tokig på henne då hon larmar/skäller på allt som rör sig på vägen. Men inget slår henne som sängvärmare och avslappningshjälp då hon kräver att man skall klia henne och mysa i soffan/sängen. Det går inte en gång utan att husse somnar i fåtöljen framför tv¨n när hon ligger i famnen.

Vi hoppas du fortsätter att glädja oss många år till 


Besiktning

2019-06-06 10:27

Nu är alla karameller besiktade (UA) och kommer att börja flytta till sina nya hem från och med i morgon. Det blir första gången alla valpar flyttar och det känns lite vemodigt. Men sunt förnuft säger att fyra hundar är allt jag hinner med. Extra roligt att två stannar i Kalix och vi förhoppningsvis kan träffas lite då och då. Piteå är trots allt inte heller så långt borta, vi är ju ofta där och tävlar så det skall nog lösa sig.

Det blir nog bra att hinna engagera sig i de vuxna igen, de har fått stå tillbaka under denna period. Märktes tydligt ikväll när jag körde genrep med Frida inför lydnadstävlingen i morgon. Hon var ruskigt ofokuserad... Nå, det kan jag inte skylla hundarna för, bara att ta upp träningarna igen.

IMG_20190604_162132 IMG_20190604_162450


Nya bilder

2019-06-03 17:11

Nu finns det nya bilder upplagt på karamellerna, både under fotoalbum v 5-6 samt på start sidan där de är 7 veckor.

Nu går vi in på sista veckan de bor hos oss och det känns både vemodigt och spännande. De är alla olika individer och kan både göra en galen och tokkär. Jag tror att de alla kommer till bra/kärleksfulla hem som jag hoppas få ha kontakt med under deras liv. Japp och Pralin blir Kalixbor vilket är extra kul och Twix kommer flytta till Piteå, vilket förstås glädjer deras pappas familj.

På onsdag skall de besiktas och sedan droppar de iväg en efter en.

7 v Familjen_8076 


Agility

2019-06-02 20:11

Kl 6.15 styrde vi färden mot Luleå. Hann bara lämna gården då vi mötte en brandbil som körde sakta. Hm...IMG_20190602_195422 svängde av mot kollonin för att kolla läget hos farmor. Då såg vi brandrök mot byn, så vi vände och konstaterade strax att det var det senast byggda huset på byn som brunnit ner till grunden. Det är några år sedan det blev klart, så visst hade de "bott in sig". Det blev en orolig start på resan, då vi var orolig för hur det hade gått för familjen, efter en stunds letande på nätet kunde vi konstatera att de verkade oskadda och det kändes i alla fall skönt.

Mizzie var ofokuserad (men inte lika illa som tävlingen i Kalix). Men efter att hon passerat hinder/tunnel tre ggr var vi diskade. För att riktigt bekräfta det tog hon målhindret från fel håll... Frida var även hon mer ofokuserad än vanligt. 0 hinderfel till det var två hinder kvar och då passerar hon bommen på sidan, 5 fel! Det tillsammans med några andra vida svängar resulterade i 7,61 tidsfel. Vi slutade på en 4:e plats med 12.61 fel.I Antnäs (Luleå) var det kallt, funderade på om jag trots allt skulle ta på långkalsongerna som låg i bilen. Men jag härdade ut och tur var nog det för när jag sprungit de två första rundorna med Mizzie och Frida var jag varm. 

Andra rundan (även agilityklass detta lopp) startade Frida först. Ett helt ok lopp, 0 hinderfel men tyvärr 6,05 i tidsfel och därmed rök pinnen trots att vi vann klassen. I loppet med Mizzie blev det återigen en disk, inte Mizzies "fel" utan det var jag som klantade mig och välte ett hinderstöd med handen/armen. Det positiva var att det var mer fart i henne nu, tror hon tycker det är ganska skönt att vara kortklippt. Hon brukar ofta bli ystrare då. Men vi behöver nog båda speeda upp tempot en del för att slippa dessa "sura" tidsfel. 

Nu lägger vi agilityn på hyllan ett tag och satsar mot lydnadstävlingen i Överkalix på fredag.

 


Raggarsväng

2019-06-01 23:00

Ikväll har valparna varit på en första raggarsväng runt Nyborg. Sonen övningskörde och vi kuskade runt på alla vägar runt i byn. Från början var de lite fundersamma och ljudade, men efter ett tag hade de lagt sig ner och det var inte mer med det.

IMG_20190526_163811 (2)

Twix softar mellan husses fötter...

 

IMG_20190530_172315

Zelda och Pralin agerar huvudkudde åt varandra...

 

Blogghistorik

«juni 2019»
måntisonstorfrelörsön
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Senaste inlägg
Årets allroundlagotto 2023
Ny titel
Vänstervarvet
Agilitytävling
Utbildning
Parningsresa
3:e grenen
Nästa gren
Bästa starten
Bokslut

Arkiv
2024
2023
2022
2021
2020
2019
  •    December
  •    November
  •    Oktober
  •    September
  •    Augusti
  •    Juli
  •    Juni
  •    Maj
  •    April
  •    Mars