Blogginlägg

Nya "äventyr"

2019-05-29 21:30

Ikväll har jag börjat klippa ner Mizzie med maskinen. Valparna var så nyfikna och höll sig nära hela tiden så jag passade på att klippa lite på de också för att se hur de skulle reagera. Twix brydde sig inte alls. Pralin och Japp tyckte den lät lite läskigt men det gick bra på de också när de vant sig efter en stund. 

Det är så härligt med trygga och kavata valpar. De börjar även lära sig att lyssna när de äldre säger ifrån.

Idag fick de även hälsa på avstånd på grannens sheltie och en cocker från byn. De var inte något märkvärdigt att fästa sig vid.

Nu hoppas jag bara på lite sol och uppehållsväder så vi kan vara ute mer och de får springa av sig i hagen. 


Kvällspromenad med mormor

2019-05-27 22:57

Tiden flyger iväg och det är fullt upp nu. Karamellerna blev 7 veckor i går. Nu är de mer "vilda än tama"- Det är så skönt att bara kunna öppna ytterdörren och låta de härja av sig i hagen. De springer, gräver, leker med varandra eller terroriserar de äldre. 

Idag har jag klippt Twix, så nu ser hon inte ut som en dunboll längre. Funkade bra medan hon var trött och halvsov.

Idag har de även fått smaka juniorfodret för första gången, det var gott. De tycker att de vuxnas foder är mycket godare än deras egna (Royal Starter) så det är lite rörigt när de äldre skall äta. Numera får de äldre äta på soffan eller passa på när karamellerna är ute i hagen. Så jag tror att övergången till juniorfoder skall gå enkelt med detta gäng.

Kvällen avslutades med att Twix fick hänga med mormor på en kort kvällsrastning efter vägen. Det tyckte hon var spännande och vädrade/nosade in omgivningen ordentligt.

Det skall förhoppningsvis inte dröja alltför länge innan bilderna uppdateras. Datorn har fullt minne, så det är problem att ladda upp nya. 


Ny värld utanför

2019-05-16 14:03

Idag var det dags för valparna att möta världen utanför. Den var inte riktigt som inne, det blåste lite, väldans ojämnt golv att springa på när de vuxna gjort fullt med fallgropar. Det fanns snö och lövhögar att busa i, det gick till och med att krypa under hundarnas altan. Det var spännande tyckte Pralin.

Grannens shelti kom förbi och det var en lustig typ som inte alls såg ut som oss. Fast den tyckte karamellerna var läskiga och höll sig på avstånd.

När Zelda hade sina race var det bara att hålla sig undan för att inte bli omkullsprungen, fast de försökte hänga efter ett tag.

Det är så härligt att se hur de vuxna turas om att pyssla med dom. De umgås gärna med både mormor Mizzie och mostrarna Frida och Zelda. Men när mamma Polly strosar förbi, är hon nr 1.

På natten har vi nu flyttat ut i tv-rummet. Jag på luftmadrassen på golvet och alla hundar runt omkring. De fungerar utmärkt. Vill de vuxna vara i fred ligger de i soffan/fåtöljen och känner de för att umgås med de små är de på längre höjd i någon av bäddarna eller golvet. Karamellerna ligger ömsom tillsammans eller utspridda lite överallt.

Valparna har ännu inte lärt sig att komma upp på luftmadrassen, de tar sats och lyfter upp frambenen, men får inte med sig bakbenen och stutsar in i kanten. De sover gärna bredvid madrassen eller så hjälper jag de upp och de snusar med mig en stund.

5 v_7902 5 v Twix_7920 5 v Twix_7919 5 v Twix_7917 5 v Twix_7901 5 v Twix_7896 5 v Pralin_7921 5 v Pralin_7916 5 v Pralin_7907 5 v Pralin_7905 5 v Japp_7906 5 v Pralin_7903


Nosework träff

2019-05-12 15:18

Vilken intressant helg jag haft i bygdegården på Vallen. 8 lagotto har tränats i att hitta eucalyptus och lagerblads dofter. Inomhus-, utomhus-, behållar- och fordonssök. Även om detta inte var en "kurs" så måste jag säga tusen tack till Erkki som tog initiativet, fixade lokal och guidade oss genom helgen. Det har varit lärorikt att se hur olika individer av samma ras tar sig an samma problem. En del är noggranna, en del snabba, några söker mer förarstöd än andra, en del har tydligare markeringar än andra. Men tillsist hade alla löst de uppgifter vi gav dem, på sitt eget vis. Vi förare har tränats i hur vi skall föra oss, vilket stöd just vår hund behöver. Frida och Mizzie är nöjda över att ha fått använda nosen idag och softar i soffan.


Uppdatering

2019-05-10 20:32

Valparna utvecklas med stormsteg, de är nyfikna och utforskar allt. Biter och smakar på allt (tyvärr också våra tår). Tänderna är ute och börjar vara riktigt vassa. Det är kisspölar överallt, så det finns snart inga rena sockar. Kort sagt - det finns en valpkull i huset och det är HÄRLIGT!

De äter ett "mål" om dagen från matskålar. Köttfärs som blandas ut med foder mer och mer. 

Vaken perioderna blir längre och längre. De härjar med varandra och ibland låter det så mycket, så de vuxna skyndar dit för att kolla läget. De har börjat intressera sig för leksaker (bollar och annat att bita i). Det svåra är bara att valparna skall få ha sakerna för sig själv, Zelda har väldigt svårt att hålla tassarna borta... Hon har axlat rollen som lekfröken och busar gärna med dom (nog så vilt ibland).


Dags för matskålar

2019-05-07 21:12

Nu var det dags för att prova på att äta från matskålar. De har tidigare undersökt vattenskålen, den var ingen större hit. Kvällens portion bestod av 15 g köttfärs. Det gick över förväntan, de smaskade i sig till sista slicken och sedan tvättade de skålarna.

Nu tar de sig över kanten i valplådan (natt), så i natt valde de att rymma och sova på golvet med de stora. Innebär att det är dags att ta fram kompostgallret och göra en hage så de inte rymmer ut ur rummet på natten.


On-knappen

2019-05-06 19:04

Ikväll lyckades alla valparna hitta on-knappen. Zelda var lite rastlös i kväll så jag gömde korv runt om i tv-rummet och köket. När de vuxna sedan hade fullt upp med att söka, väcktes valparnas nyfikenhet varför de vuxna sprang omkring, så de gjorde likadant.

Första stegen in i köket var lite läskigt (ny färg och struktur på golvet), så de kröp tillbaka. För att i nästa sekvens komma hoppandes (ibland baklänges) och tvilla runt bland köksstolarna.

De for mellan benen på de vuxna, kors och tvärs - med andra ord nu är det slut på lugnet...


Agility

2019-05-04 21:53

Idag drog utomhus säsongen i agility igång. Hemmapremiär i Gammelgården, 12 starter fördelat på tre hundar. Det märktes att vi alla var lite ringrostiga, alla starter i hoppklassen innebar disk. För Zelda hade jag inte större förhoppningar då detta var hennes premiärtävling. Hon valde lite egna vägar som gärna omfattade tunnlar eller balanshinder. Men att både Mizzie och Frida strulade var lite otippat, slalomen som börjar gå riktigt bra - gick inte alls. De gick ur och var ofokuserade. 

Agilityklasserna gick bättre (då de hade haft 2 uppvärmningsrundor). Mizzie blev 3:a båda rundorna (ena med 0 p i hinderfel men med över 20p i tidsfel, då hon bla sprang och hälsade på funktionärerna). Frida diskade sig i första, men i den andra blev hon etta - klarade hon utan hinderfel, dock med 1 sek tidsfel. Zelda diskade åter igen sig i båda. 

Stort tack till familjen Malmström som hjälpte till med handling, då jag tävlade varannan hund i largeklassen.

Dagens aha:

- Tänk på att hoppa högre höjder

- Träna på muren, däck & långhoppet 


Lugnet har infunnit sig

2019-05-03 23:22

IMG_20190503_230209

IMG_20190503_231435

Kvälls-/natt målet är överstökat och lugnet har lagt sig i lådan. Dags att flytta alla in i nattlådan. Valparna är mer uppe nu (speciellt på kvällen) och tänderna har börjat bryta fram. De är spralliga och busar med varandra. Även om orken inte varar så länge. De tycker köttfärsen som de får vid middagstid. Det är bra att de gillar den fasta födan, då Polly ibland verkar dra sig för att ge di när de "attackerar" henne. 


Nosework

2019-05-01 21:24

Premiär med Nosework tävling hos Luleå BK. Frida kom med i lottningen! Det var ett tag sedan jag stod inför en ny tävlingsgren och det gjorde inte den vanliga nervsiteten lugnare. Funderade på vad det är som gör mig så nervös, men kom egentligen inte på ett rimligt svar. Spelar ingen att ta det som ett träningspass - lika mycket nerver ändå. Men förr eller senare ska den väl ge med sig. Intressant att det var så många schäfrar som tävlade, länge sedan jag sett så många i samma tävling. 

Fördelen/(nackdelen) med nosework var att det var en del väntande. Startade som nr 12, vilket var sista start i sök 1 & 2. Första området var mellan två bodor, som var avgränsat med pressening på ena sidan och ett omkull vält bord på den andra. En gräsklippare stod i mitten och en spade låg på backen. Frida fokuserade direkt på gräsklipparen, den var läskig. Hon gjorde några försök att söka av väggarna, men ville inte släppa klipparen helt. Tiden tog slut, 2 minuter går fort när det inte riktigt fungerar, så det momentet nollade vi.

Sök 2 var kring en eldstad. Där kände hon sig betydligt mer trygg, så det hittade hon efter 36 sekunder.

Sedan blev det paus då vi bytte sökområde/domare och jag startade sist igen.

I väntan på sök 3 och 4 ökade regnandet och det kom en hagelskur, men till min tur hade det avtagit så det duggade mest. I sök tre tyckte jag hon jobbade lugnt och metodiskt, hon sökte av området bra och var lite extra intresserad vid ett ställe men markerade inte. När tidtagaren meddelade 30 sekunder kvar, gick jag tillbaka till det stället och visade på henne igen varvid hon markerade nästan direkt. 

Sök 4 började också bra, hon sökte av ytterområdet först, nosade lite extra vid ett ställe i början men markerade inte. Sedan fastnade hon i gräset, åt något (troligen harlort) och var väldigt intresserad där. Funderade om markeringen kunde ligga i gräset, men då det var 30 sekunder kvar och hon ännu inte markerat lockade jag henne därifrån. Hon gick tillbaka till början och markerade stället hon varit intresserad av och det var rätt.

Totalt med de fyra söken kom vi på 75 p (0 fel) och en 17:e plats av 25 starter.

Lärdom av dagen:

- Man kalibrerar nosarna på en urvalsbana med dagens doft/fabrikat.

- Fick tips av domare nr två, hur vi kan jobba tillsammans. Hur jag kan guida och vad jag får göra. 

- Skulle verkligen vilja se fler ekipage tävla, så jag får en inblick hur andra guidar deras hundar. Hur jag som förare får agera (utan felavdrag).

Ser fram emot vår Nosework helg i Kalix 11-12 maj, då lagottoägare skall samlas och träna tillsammans.

 

Blogghistorik

«maj 2019»
måntisonstorfrelörsön
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Senaste inlägg
Gästspel i grannlandet
Hösten är på g...
Nose work x2
Utbildning
Nose work
Nose Work Naturbruks
Agility
Arctic Circle Dog Show
Nose Work Kalix
Yes, plötsligt händer det...

Arkiv
2023
2022
2021
2020
2019
  •    December
  •    November
  •    Oktober
  •    September
  •    Augusti
  •    Juli
  •    Juni
  •    Maj
  •    April
  •    Mars