Blogginlägg

Rallyhelg

2023-12-03 20:56

Då är rallyhelgen över för denna gång. Fredag - lördag - söndag med ömsom funktionärsuppdrag och ömsom deltagande i tävlingarna. Denna gång har Carola Hag och Madelene Arvidsson dömt. Carola som besöker Kalix för 9:e året i rad, medan det för Medelene var första gången (både med domaruppdrag och besöket). Vi får hoppas att Madde fick en positiv bild av Kalix och oss som arrangör.

Fredagens två starter (var sin med Polly och Axa) var ingen höjdare. Polly slutade på 7:e plats (av 15 ekipage) med 47 poäng och Axa blev 8:a med 42 poäng. Jag var nervös och de tyckte jag var läbbig och var inte säker på att de ville gå bredvid mig eller göra det jag bad om.

Lördag jobbade jag hela dagen först som skrivare åt Carola i NKL och sedan som tävlingssekreterare medan bland annat flera Kalix ekipage tävlade AKL*3. Det gick extra bra för några ekipage. Kristina & Jaki fick titeln RLDN. Elina & Lovis fick titeln RLDA. Sara och Måns tog 2 kvalificerade resultat på sin första AKL tävling (de tog titeln RLDF kvällen innan).

Ulrica & Ove gjorde premiär i AKL på lördag, vann samtliga klasser 90p, 96p, 97p och bärgade även de titeln RLDA. Wow, vilken prestation. Sedan har hon jobbat fram flera hundar av olika raser och tävlar redan i MKL med två sheltis, samt SM i rally. Men det är också en konst att kunna ställa om mellan de olika individer du jobbar med.

Jennie & Ruth jobbade på bra. I första rundan gjorde hon 2 svängar och kollade in domarna vilket kostade ca 20 poäng. Två moment blev -20 p pga struntfel. Samt att domaren inte gillade hennes iver (läs snack) -10p. Nu landade de på 27p men gränsen var hårfin för tex 77p.

Andra rundan råkade Jennie pilla på Ruth vilket domarens hököga uppfattade, så de blev diskade alldeles på slutet efter en fin runda.

Tredje rundans början gick parallellt med skynket så då passade Ruth på att dra en lov utanför och kolla läget = disk. Men det kanske var lika bra för då slappnade matte av och Ruth fick springa och busa på planen. Ruth´s utflykter utanför skynket har blivit färre för varje tävling, så där blir det också bättre. Men hon är så full i energi att hon måste få lätta på trycket, då det bara bubblar över, vilket tar sig sådana uttryck ibland.

231202 Ruth DF4A5040

I mina ögon sett, gör de ett jättefint jobb. Rom byggdes inte på en dag. Det finns hundar som inte bryr sig om omgivningen eller att deras förare uppträder konstigt. De gör jobbet, som vilken dag som helst. Och inkasserar fina resultat, men vi som verkligen får jobba med nerver osv tror jag värdesätter alla framgångar mer.

Mina lagotto har aldrig varit "självgående". Är matte konstig/pirrig, måste jag ställa upp och lugna henne. "Det är nog bäst om jag nosar lite, eller sätter och kliar mig (chillar lite). Då ser hon att det inte är något farligt". Eller så tar de avstånd och håller sig helst 1 meter ifrån, "då hon lika verkar så stressad..". Tyvärr gör det inte saken bättre.

Söndag var det tävlingsdag igen omväxlande med kökstjänst. 23 starter i MKL, både för Carola och Madde. Första rundan med Polly hade jag bestämt mig för att ge henne så bra förutsättningar som möjligt, vilket innebar att jag måste minska nervositeten. Cari sa på kursen "sjung Pippi Långstrump" så det gjorde jag. I varje transport memorerade jag "Här kommer Pippi Långstrump osv..." och vid skyltarna lästa jag vad vi skulle göra. Vi samlade ihop 87 p (delad 6:e plats) och tappade 7 st enpoängare på SEN, FF, HALV och SNED sedan strulade det i momentet "skicka runt kon, sväng höger" så där tappade vi 6 poäng. Sammanfattningsvis helt ok, jag var riktigt nöjd med rundan.

Axa kännde ändå av min oro, så vi drog på oss 6 nos och 2 sen =-8p samt att hon "flöt iväg" -4*3p POS. Slutade sålunda på 80 p och en 13:e plats. Bättre än igår - ja, men ändå frustrerad på mig själv.

Andra rundan med Polly började bra. Inte förrän moment 13 tappade vi 10 poäng för att hon stod under  "Sättande under gång, gå runt". Moment 15 vände hon ifrån mig isf mot mig -10 poäng. Moment 19 "Hund framför, backa" -5 p, ett paradmoment, men alldeles vid målskylten (utgången) som hon var fokuserad på. Totalt 75 poäng och en 15:e plats.

Efter Axas andra runda hyste jag ett lite hopp om att vi äntligen lyckades bärga championatet - men icke... Jag mitt elände lyckades trumfa en skylthållare -3p och det tillsammans med en BRIS -3p samt några NOS, FF och SEN resulterade i 86 poäng kvar (9:e plats). 4 ynka från certet/championatet. Men... hon jobbade på bra! Jag lyckades inte lika bra med Pippi denna runda, men det avspeglades inte på henne att jag hade det jobbigare.

Med det har vi tävlat färdigt i rally för i år. Hade önskat att få delta i Luleås rallytävlingar nästa helg, men dels är det match och sedan påbörjar jag nästa utbildning till SBK Instruktör den dagen.

Nu ska vi i stället träna (bort) störningsdofter i NW2, så Axa klarar doftprovet den 29:e. Det vore skönt att ha det klart.


Agility

2023-11-30 23:41

Ikväll var det premiär i Hundsportcentrum Nords hall i Bensbyn. En jättefin inomhushall med sviktande underlag. Agility hoppklass 1 *3 var på agendan.

231130 Hundsportcentrum Nord_185102

Började kvällen med att Axa blev slutmätt (har passerat 2 års ålder) till en mediumhund <43 cm. Första banvandringen började redan kl 17, så arbetsdagen fick sluta med ett par komptimmar.

Axa och Polly var med på resan. Båda hundarna kom i mål i samtliga 6 lopp, Polly nollade 2 lopp och Axa ett lopp. MEN... det blev tidsfel i samtliga lopp. Från 0,53 (!) sekunder till 11,9 sekunder. Det hade kunnat bli 3 pinnar om det inte vore för 0,53 sek, 1,59 sek och 4,21 sek. Suck... jag tycker att jag springer på allt jag hinner och kan inte fatta att det ska vara så snävt med tiden. Visst sheltisarna och BC flyger fram och har nästan 20 sekunder tillgodo ibland, men sporten måste väl vara till även för andra raser.

Visst vi fick 3 pallplatser ikväll, men det är ju pinnarna som räknas trots allt...

Ho 1A Polly 3:a (av 15) 0 hinderfel, 0,53 tidsfel
Ho 1A Axa 7:a (av 15) 5 hinderfel, 11,9 tidsfel (strul i slalom)

Ho 1B Axa 2:a (av 15) 0 hinderfel, 1,59 tidsfel
Ho 1B Polly 3:a (av 15) 0 hinderfel, 4,21 tidsfel

Ho 1C Axa 5:a (av 11) 5 hinderfel, 1,72 tidsfel (slalomstrul, ingången)
Ho 1C Polly 6:a (av 11) 5 hinderfel, 1,76 tidsfel (jag vek av för snabbt från näst sista hindret, så Polly drogs med mig och vi fick en vägran).

Jag är jättenöjd med tjejernas prestation, det var superkul att se hur Axa tog för sig och där fick jag riktigt springa på för att hinna med. Vi hade roligt ikväll och busade på uppvärmningen, så både hon och Polly var riktigt taggade. Det kan nog bli bra i framtiden. Vi måste få till snabbare/stabilare slalom, men det är bara att nöta på med det.

Polly är så stabil och har både hinder- och tunnelsug. Sedan har hon en behaglig galopp som dock är lite för långsam, men jag får träna mig på att springa snabbare och utmana henne, så kanske vi slipper de sura tidsfelen.

Nu laddar vi om till rallylydnad i helgen, jag hoppas vi kan ha samma positiva känsla på banan där...


Än hänger hon med

2023-11-27 20:08

Igår var Mizzie inte alls i form. Hon har sovit mer sista veckan och igår var hon mycket tveksam till att äta. Hon var vinglig på benen och jag fick bära henne upp och ned för farstubron. På morgonrastningen, stirrade hon bara ner i backen när hon gick och så fort hon gjort sina behov vände hon om och skulle hem.

Det var ett tag sedan jag behandlade henne för artrit/artros samt att hon har kliat sig mer i öronen på sistone. Jag tänkte iom att hon inte hade feber eller blekt tandkött, kunde vi spara veterinärbesöket till måndagen. I stället tog jag upp henne till kliniken och gick igenom henne. 

Kroppen signalerade de vanliga "ålderskrämporna", hon reagerade även på vete och någon svamp. Intressant var att hon reagerade på en bakterie som verkar sätta sig i musklerna. Mizzie tog behandlingen med ro och sov största delen av tiden.

231126 Mizzie_142737 

Glädjande var att hon piggnade till lite på kvällen och i morse var hon nästan sitt vanliga jag. Hon hoppade själv upp och ner från sängen. Hon gick i täten på promenaden och matlusten var det inget fel på.

Sedan är hon en gammal hund (13 år) så visst finns det "skit" i kroppen som inte borde vara där, men så länge hon hänger med och inte verkar lida. Är det mysigt att få ha henne kvar  .


Lydnadstävling

2023-11-05 22:27

Plötsligt blir det omöjliga, möjligt. Det oväntade händer. Jag klurar fortfarande på om det faktiskt skett.

231105 Polly o Axa_142415

Idag var det dags för höstens andra lydnadstävling i startklass. Axa och Polly hade två chanser var, då det var en förmiddagsklass och en eftermiddagsklass.

Av någon anledning var jag ännu mer nervös denna morgon, än vad jag brukar vara. Nästan att jag kände att det inte var långt bort att spy.

Det återspeglades förstås på första starten med Polly. Domaren skrev på helhetsintrycket "Hund som påverkas av förarens nerver, bra att behålla lugnet". Så det var ganska uppenbart... Hon släpade, pendlar i pos, kliar sig, tveksamt tempo på inkallningen osv. Men vi fick ändå ihop 151,5 poäng = 2:a pris (140- under 160 p) och tog poäng på alla moment. Så hon jobbade på bra, fast hon inte var bekväm med situationen.

Axa blev lite frustrerad på mig och det kom skall lite här och där. Hon är inte så uthållig att jobba utan belöning och tycker inte om att jag "kladdar" på henne när hon ska jobba (vilket Polly kan tycka är mysigt). Jag körde baklängesmasch mellan momenten och fokuserade på att hålla kontakten med henne hela tiden. Hon fick 169,5 poäng (hennes andra 1:a pris) som resulterade i en 6:e plats.

Andra klassen på eftermiddagen startade Axa först. Började lite trevande och på "sitt under masch" stannade hon först kvar och sedan släpade/nosade hon. Men under de fyra sista moment infann sig en härlig känsla, då vi var i bubblan tillsammans. Det resulterade i betygen 9-10-10-10 så uppenbarligen såg det bra ut också  . 180 poäng och en andra plats, 0,5 poäng efter 1:an (tysk schäfer). Inte illa pinkat av en lagotto! Bonusen blev dessutom att hon nu tagit tre första pris i startklass och får titeln LD Startklass. Så spännande att nu få börja kika på momenten i klass 1.

231105 Axa DF4A4904 Axa in action...

Även andra rundan med Polly gick bättre. Mindre nervositet och bättre fokus resulterade i 172 poäng ("person"bästa) och en fjärde plats. Nu har Polly två första pris och behöver ytterligare ett för att få sin titel och flytta upp i nästa klass.

Moment Koeff Axa Polly Axa Polly
Följsamhet 4 7,5 7,5 8 8
Inkallning 3 9,5 9 9,5 8
Sitt under marsch 3 8 7,5 7,5 8
Apportering 3 8,5 5 9 8
Fjärrdirigering 2 9,5 8,5 10 10
Hopp över hinder 2 10 8 10 9
Helhetsintryck 3 7,5 8 10 10
Totalt 20 169,5 151,5 180   172

1:a pris 160-200 poäng
2:a pris 140 - under 160 poäng
3:e pris 100 - under 140 poäng

Även stort grattis till vår träningskompis Ann-Sofi och Dante som tog ett första pris idag!


Cari kurs

2023-11-04 22:58

Under två dagar har klubbens instruktörer fått gå en egen kurs för Cari Rörström från Kiruna. Det är inte första gången klubben anlitar hennes tjänster och det är av en god anledning => hon är BÄST!

Temat för denna gång var "fokus och uthållighet", vilket behövs i alla sporter klubben bedriver: Nose work, Rally, Lydnad, Valpkurser, Freestyle/Heelwork to music. Vi var alla sju instruktörer på fredag, men två lämnade återbud till lördagen pga hälsoproblem. Desto mer tid fick vi återstående fem idag...

- Jag har bland annat lärt mig att ibland är "less is more" vad gäller belöningar.  
- Stoppa inte in en godis i munnen precis innan du ska gå in på plan för tävling, bättre att hunden har förväntan på att få belöning.
- Ibland kan det vara bra att låta hunden tugga färdigt på apporten, för att om jag tar den då Polly tuggar på den får hon belöningen att slippa den (vilket hon vill).
- Ett nytt inlärningssätt för att få hunden att backa rakt bakåt, framifrån.
- Hur man tränar in att hunden ska hålla ett föremål, utan att släppa det när handen närmar sig.
- Hur man kan träna in en frysmarkering i NW.
- Ett sätt att minska nervositeten/spänningen vid tex fotgåendet på tävling - nynna Pippa Långstrump...
- Att det är minst lika viktigt att inte vi förare tappar fokus vid träning/tävling.
mm....

Nu ska jag bara smälta allt, och förhoppningsvis inte glömma alla tips och idéer för att omsätta de i praktiken.

231104 Polly DF4A4836

Polly tränas i att hålla fast i apporten fast min hand närmar sig.

231104 Axa DF4A4782

Axa tränar läggande, med olika frekvens på belöningar.

 


 

Blogghistorik

«december 2023»
måntisonstorfrelörsön
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
Rallyhelg
Agility
Än hänger hon med
Lydnadstävling
Cari kurs
Barnaktivitet
Rally dag 3
Rally dag 2
Rally dag 1
Föreläsning

Arkiv
2023
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2022
  2021
  2020
  2019