Blogginlägg

Året som gått

2023-01-20 22:38

Alltid intressant att titta tillbaka på året som gått och fundera på vad som var bra och på vad man hade kunnat göra annorlunda/bättre. Om vi börjar med lite tävlingsstatistik:

MIZZIE
Nose Work
21/5 TSM 100 p
27/8 TSM 50 p (3 fel)
8/10 TSM 75 p (3 fel)

Utställning
13/8 Överkalix nationell Veteranklass Exc, ck, VETKK 1, BTKL 4

Rallylydnad
26 starter i MKL
6 disk
2 st <50p
11 st 51-79p
6 st 80-89p
1 st 98p => den starten resulterade att hon ÄNTLIGEN blev Sv Rallych!!!

POLLY
Nose Work
7/7 TEM Fordon 0p (4 fel)
14/7 TEM Fordon 50p (2 fel)

Utställning
2/7 Gällivare CHKL Exc, ck, CHKK 1, BTKL 3
17/7 Piteå CHKL Exc, ck, CHKK 2
13/8 Överkalix CHKL Exc, c, CHKK 2, BTKL 3, R-cert

Agility
3/9 2 st Agilityklasser, varav 1 lopp felfritt
17/12 3 st Hoppklasser
18/12 2 st Agilityklasser

Rallylydnad
24 starter i MKL
Ingen disk
2 st <50p
16 st 51-79p
4 st 80-89p
2 st 90-100p de starterna resulterade i att hon blev Sv Rallych!!!

AXA
Nose Work
8/8 Klarade doftprov till NW1
3/12 Gällivare TSM 75p

Utställning
2/7 Gällivare JUNKL: Very good, JUNKK 1
17/7 Piteå JUNKL: Exc, ck, JUNKK: 2, BTKL 4
13/8 Överkalix JUNKL: Exc, JUNKK 2

Rallylydnad
5 starter i NKL, varav 4 med kvalificerat resultat => RLDN
4 starter i FKL, varav alla med kvalificerat resultat => RLDF
9 starter i AKL, varav 3 med kvalificerat resultat => RLDA
13 starter i MKL
6 disk
0 st <50p
5 st 51-79p
1 st 80-89p
1 st 93p = cert!

Det blev tillsist en hel del tävlingar när pandemirestriktionerna släppte. I det stora hela är jag supernöjd med våra resultat. Att Mizzie och Polly fixade championatet i rallylydnad är så otroligt skönt. Att dessutom Axa lyckades bärga sitt första cert (i rally) blev verkligen en överraskning, då målsättningen för hösten var att ta oss till Avancerad klass. Nu har det blivit regelrevidering efter årsskiftet så ett antal nya moment har tillkommit i alla klasser, så nu finns det en del att jobba på för alla hundarna.

I utställningsvärlden var det jätteroligt att valpköparna kom så jag kunde ställa upp i Avelsgrupp och Uppfödargrupp. Det var spännande att få springa på stora finalen och dessutom lyckas knipa en 3:e plats före många andra rutinerade uppfödare. Axa har fått fin kritik, tyvärr är inte bettet perfekt (och kommer nog troligen inte att bli det heller) men det har å andra sidan inte blivit sämre.

I agility har Polly verkligen utvecklats, både med farten och säkerheten på att ha hinder-/tunnelsug. Axa ska börja en grundkurs nästa vecka. Så kanske, kanske får båda tävla i Skellefteå i februari...

I Nose Work har Mizzie tagit ett kliv bakåt. Hon är visserligen säker och letar intensivt, men hon vill på sätta tänderna på gömman så vi drar på oss felpoäng med det. I oktober klarade hon 100p men fick inte godkänt sista söket pga tänderna - surt!

Har inte lyckats starta i lydnad i år, så det får bli en målsättning för 2023. Just nu jobbar vi med att arrangera en lydnadstävling på klubben under våren.

Under 2023 hoppas jag få till championatet med Axa i rally, det kan dock vara ett långskott eftersom det tagit 6 år med Mizzie och flera år även för Polly. Jag tror dock att Chokladbollarna har lite mer driv och kan prestera lite bättre, då de även har fokus. Jag räknar med att satsa på lydnaden och även agilityn. Axa har betydligt högre fart än Polly, så förhoppningsvis kan vi slippa tidsfelen om hon bara går "att styra".

Sedan kommer jag hålla en del kurser genom min firma "Tass i hand", främst i rallylydnaden. Hoppas även att jag kan utöka timmarna på Bicom-behandlingarna. Det är roligt att höra att de jag behandlat blivit hjälpta. Inget som sker över en natt, men det rätar på sig så småningom. Skönt att även kunna behandla mina egna då de har diarreér och dy.  

Jag var själv på Bicom-behandling i veckan då bland annat mitt kortisol spökade. Jag har varit så trött på morgonen och så pigg på kvällen så det varit omöjligt att somna. Frusen, helt utan gaist, viktuppgång (runt midjan), stel i kroppen m.m. Nu efter behandlingen vaknade jag 05.30 (en halvtimme före väckaren) och var klarvaken, helt otroligt! Förhoppningsvis återvänder även orken och lusten så sakteliga...

Eftersom det sista året även varit ordentligt jobbigt med två dödsfall människor och två dödsfall hundar inom familjen hoppas jag på ett lugnare år känslomässigt. Slippa åka berg och dal bana mellan djupa dalar och en och annan topp. Vi har köpt svärmors hus, så där finns pyssel i gross och parti vilket innebär att maken inte kommer ha sysselsättningsproblem närmaste månaderna/året...

Lev och må, med hopp om ett härligt 2023!

Polly 160402

 


Chokladbollarna

2023-01-03 23:22

Ikväll hade vi en aktivitetskväll för Chokladbollarna. Rallylydnad och Nose Work var på agendan. Spännande att träffa alla igen, nästa gång hoppas vi att även Otis kan komma.

230103 Chokladbollarna m namn_194728

 

230103 Chokladbollarna_194604

 

230103 A E L_194706

Hakan i backen är bra träning, fast kanske ser mindre bra ut på kort...

 


Morgonmys

2022-12-29 12:46

I morse tog vi sovmorgon med morgonmys. Det är inte lätt för en morgontrött människa som jag är, att kliva upp när vi har det så mysigt.

20221229_113722

Axa & Polly

 


Sista chansen

2022-12-28 23:59

Ikväll var det dags för klubbens sista rallylydnads tävling för året "Sista chansen". Det var 2 FKL- och 1 MKL-klass. Under FKL klasserna jobbade jag som TS (tävlingssekreterare) och MKL klassen tävlade jag med alla tre.

Kvällen bjöd på både vin och vatten i alla klasserna. 

Fortsättningsklassen
Whippet "Tess" med matte Åsa tog sitt andra kvalificerade resultat i FKL på 6:e försöket.
Labradoren "Sirius" med matte Larisa tog sina andra och tredje kvalificerade resultat på bara 4 försök (!) och fick därmed titeln RLDF.
Border collie "Lovis" med matte Elina tog sitt första kvalificerade resultat på andra försöket och lyckades dessutom komma på en andra plats.
Blandisen och rallygängets lilla svarta yrväder "Iza" med matte Stina tog sitt första kvalificerade resultat i FKL på det 22:a försöket.
Lagotton "Happy" med matte Sofi tog två kvalificerade resultat och bärgade därmed titeln RLDF även han.

Ett annat yrväder lagotton "Ruth" med matte Jennie charmade domaren med sitt överlyckliga sätt att bara älska rally och alla runt omkring (så till den milda grad att hon måste ta en paus och springa och hälsa på domaren och publiken) för att sedan skynda tillbaka till matte, så de fick domarens pris under prisutdelningen. Förstår förstås att matte inte tyckte det var lika kul, men eftersom jag också varit i den situationen själv (ett antal gånger...), är det bara att trösta sig med att det är bättre att ha en hund som älskar att träna & människor runt omkring, än en hund som tycker det är dötrist, att människor suger och bara vill att det ska ta slut. Plötsligt händer det att de orkar "hålla ihop" en hel bana.

221229 Iza_000803 (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iza

Mästarklassen bestod av 25 ekipage trots att tävlingen startade vid 21-tiden en onsdagskväll. 

I december 2019 startade Diana & Åsa i mästarklassen för första gången. Ikväll 2 år senare, på 33:e försöket fick de sitt första cert. Det är sådana händelser som gör kvällen underbar. Jag blir så lycklig när det går bra för mina träningskompisar, speciellt de som verkligen har fått kämpa sig till framgång.

En annan det gick strålande för var flatten Vilja med matte Eva som ikväll satte 100 poäng och genom det resultatet är klar för SM till sommaren. En annan klubbkompis kom med kommentaren att de "är som en Volvo" - stadigt/stabilt/säkert och det stämmer faktiskt. Lungt och utan stress tog de sig genom banan, moment för moment. Ursnyggt! 

Det är många ekipage som är så roliga att se på, fantastisk följsamhet med otrolig fokus. Det ligger förstås många timmars träning bakom, men det ser så enkelt och harmoniskt ut. En dag kanske jag kommer dit, men ikväll var inte en sådan dag.

Mizzie diskade jag, då hon (som vanligt) var för het och gick som på glödande kol dansandes runt mig.
Polly slutade på en 20:e plats med 65 poäng efter att hon bland annat slog i hindret på moment 1, ville inte snurra och dubbelsatt vid ett moment (=25 poäng borta). 
Axa lyckades aningen bättre och slutade på en 18:e plats med 69 poäng. Hon sprang förbi första hindret (utan att hoppa det) och stannade i stående i stället för "sitt under gång, gå runt" (=20 poäng borta). På sätt och vis sved det mindre än om hon hade fått 89 poäng och bara varit en poäng från certet.

Men vad tar jag då med mig från kvällen?
Mizzie, trots sina 12 år, kommer troligen inte att lugna ner sig. Hon är taggad till tusen, fast hon nu fått pausa från rallyträningarna sedan oktober.
Polly blir stabilare för varje gång, hon accepterar att jag inte är som vanligt och finner sig i det.
Axa gjorde inte utflykter denna gång (YES!) Jag upplevde att hon släpade mycket, men när jag såg filmen i efterskott, ser det inte alltför tokigt ut. Hon behöver bli mer säker på vissa moment och jag behöver jobba upp en bättre fokus. Men hon, liksom Ruth, har framtiden för sig. De har en "will to please" och det kommer vi att komma långt med!

Fick också en annan "aha upplevelse" ikväll. Axa kan numera vara sansad i främmande hundars sällskap, Tidigare har hon varit "fullt ös" och både förargat och skrämt andra hundar då hon varit så ivrig och "på". Men ikväll kunde hon visa sin undergivenhet då hon mötte en äldre colliehane. Visst hon slickade honom kring munnen, men hon satt ner och lade sig sedan på rygg och "kapitulerade". Wow, plötsligt händer det!

 


Agility (igen)

2022-12-18 22:26

Ja! Det gick att lösa! Chefen löste av mig efter halvtidspausen, så jag susade hem/bytte kläder/satte Polly i bilen/trotsade snöyran och åkte till Luleå för agilitytävling. Första klassen hade börjat medan jag var kvar på jobbet, så den var körd. Frågan var om jag skulle hinna två, en eller ingen klass. När jag hade svängt av från E4'an, men inte hunnit fram till Sunderbyns sjukhus (man svänger av där för att ta sig till Aulis hästcenter), ringer en Kalixkompis och sa att de börjat B-klassen med XL hundarna och hon undrade var jag var. Jag förmedlade det och hon skulle be arrangören flytta mig sist av M ekipagen (skulle enligt startlistan starta först).

221218 Ag Polly_174604När vi kom fram hade M klassen börjat, men jag rastade henne och vi värmde upp först utomhus och sedan i ridhuset, medan jag sneglade på de som sprang på banan och försökte lära mig bansträckningen.

Det var 11 ekipage i klassen och snabbt blev det vår tur. Bansträckningen var tack och lov ganska enkel, men det är ändå stor skillnad att ha gått runt och tänkt på min placering i förhållande till hindren och Polly, eller bara sett banan från sidan.

Hon gick förbi en pinne i slalom (precis som igår) och sedan följde hon min väg istället för att ta hindret. Så vi fick 5 fel där för vägran. I och med de strulen blev det även 6,66 i tidsfel. Vi fick totalt 16,66 fel och slutade på 4:e plats.

C-klassen hann jag då banvandra och det var tur, för den hade lite knepigare bansträckning. Jag fick ett tips av ett annat Kalix ekipage och det löste den ena knuten, men den andra svårigheten låg lite öppen.

Banan bestod av 15 "moment": Starthinder - bommen - hinder - tunnel - hinder - slalom - tunnel - gungan - tunnel - hinder - hinder (första svårigheten) - hinder - hinder - hinder (andra svårigheten) - målhinder.

Slalom gick bra, hon tog det själv utan hjälp eller fel. Första svårigheten gick bra, tack vare tipset vi fått och hon förlorade ingen tid där. Vid andra svårigheten kom hon fel då jag var för sölig, och hamnade på fel sida hindret. Jag lyckades stoppa henne från att hoppa det (= disk) och guidade över henne på rätt sida för hopp och vi tog oss i mål. 5 fel för att hon hamnade på fel sida och 2,83 i tidsfel för att vi passerade referenstiden. Näst sista hindret! Hur surt var inte det. Hade jag lyckats guide henne rätt direkt hade hon inte fått felet och dessutom klarat referenstiden, och vi hade fått pinne! Då det inte var någon annan felfri i loppet. Nu kom vi på 2:a plats (vilket är jättebra) efter Kalix proffset Tommy (som tävlar SM med flera andra av sina hundar).

Attans vad trist att det är slut på tävlingar nu, när hon är så duktig och blivit snabbare så det är rimligt att klara referenstiden. Nu är vi taggade, båda två! Hon har hoppat upp på mig så många gånger i ridhuset av iver när vi värmt upp, att det bara var och kasta alla kläder i tvättmaskinen. Hoppas lusten håller i sig, tills tävlingarna drar igång igen... Mitt   


 

Blogghistorik

«februari 2023»
måntisonstorfrelörsön
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728

Senaste inlägg
Året som gått
Chokladbollarna
Morgonmys
Sista chansen
Agility (igen)
Agility
Rallyhelg dag 2
Rallyhelg
Nosework i Gällivare
Rally i Skellefteå

Arkiv
2023
  •    Januari
  • 2022
    2021
    2020
    2019