Blogginlägg

Nosework

2019-11-02 20:07

Idag var det premiär för mamma/mormor Mizzie att prova Nosework tävling, TSM i Luleå. Vi trotsade snö/regn/halka och var på Hundcenter strax efter 8.00 på morgonen.

Mizzie hade startnummer 38 av 41 starter vilket innebar att möjligheten till att hinna se andra ekipage var små. Vi delades in i gruppen med startnr 20-39 (de två sista var löptikar) och fick börja med fordon/utomhus.

Jag släppte på henne vid första fordonet som var ett släp. Hon sökte bra, lugnt och metodiskt. När vi gått ena sidan fortsatte hon fram emot nästa fordon som var en bil, jag tog tillbaka henne och visade att vi söker andra sidan först. Det gjorde hon utan att fästa sig vid något speciellt. Gick över till bilen varvid hon fastnade ganska fort vid första däcket. Sniffade och hoppade upp med tassarna på däcken, flyttade över ena tassen till lacken (-1 fel), jag korrigerade henne (-1 fel) hon gick ner och sökte ännu intensivt, försökte bita i listen (-1 fel) - Markerat, sa jag (hon brukar bli upphetsad när hon hittar doften och försöka bita) - Fel, var det (-2 fel). => 0 poäng och 5 fel. Suck, vilken start...

Sedan var det utomhussöket. Satte på henne längs väggen som hon sökte av fram och sedan tillbaka. Sökte av två spadar och gick sedan över till en grupp av bord och 4 stolar. Fastnade i ena stolen, släppte och gick vidare, vände tillbaka och började "nagga" - Markerat, rätt! 25 poäng 0 fel.

Sedan var det lunchpaus och ex extra paus så det andra gänget skulle få extratid då utomhus tog längre tid. 

Inomhusdelen började med inomhussök. Hon sökte först av det lilla rummet, lite extra intresserad av elementet. Jag bad henne då backa tillbaka och söka av en skrubb med några däck och stolar staplade på varandra. Hon sniffade ordentligt både på däcken och stolarna, tog ögonkontakt med mig. Jag frågade om hon var klar och började backa, hon vände då in i rummet och sökte av stolarna en gång till. Ingen "markering" kom så jag gick tillbaka in i rummet igen. Hon var fortfarande intresserad av elementet, men fortsatte till dammsugaren som stod bredvid. Där började hon krafsa och munnen "kom igång" problemet var att hon "markerade" på båda sidor om dammsugaren. När hon även krafsade mitt på chansade jag och sa, Markerat, rätt!

Behållarsöket, 17 kartonger, tyckte jag hon sökte av hyfsat noggrannt. Hon var dock mer intresserad på ett par ställen. Jag försökte hålla mig lugn och tänkte att vi går ett extra varv så hon inte har missat någon. Då var hon på en kartong igen, som även andra hundar tidigare varit på. Hon satte sig dessutom, så Markerat, sa jag och det var rätt!

75 poäng och 5 fel blev dagens resultat. Jag är jättenöjd, hade som målsättning att ta 50 poäng och det fixade hon. Vi skall träna vidare för att försöka få bort bit/naggandet. Återstår att klura på om jag skall anmäla henne eller Zelda till Luleås TEM-inomhus i december.

Dagens kommentarer:

Fordon: Tydlig start. Jobbar fint mot fordon. Tassar, korrigering, bett, felmarkering.

Utomhus: Fint sök mot objekt. Trevligt tempo. Tydligt hittande.

Behållare: Jobbar fint från behållare till behållare.

Inomhus: Intensiv nos! Tar mattes anvisningar väl.

Stort grattis till Anna-Mari & Bruno samt Stina & Iza som tog diplom idag!!!

 

Blogghistorik

«oktober 2019»
måntisonstorfrelörsön
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Senaste inlägg
Lydnad i Gällivare
Stugmys igen
Stugmys
Rallylydnad igen
Rallylydnad Kalix
Lydnadstävling Luleå
Rallylydnad
Stugan
Semestern fortsätter
Premiär rallylydnad

Arkiv
2020
2019
  •    December
  •    November
  •    Oktober
  •    September
  •    Augusti
  •    Juli
  •    Juni
  •    Maj
  •    April
  •    Mars